Καταδικάστηκαν δύο Σύριοι για διακίνηση μεταναστών

Καταδικάστηκαν δύο Σύριοι για διακίνηση μεταναστών

Καταδικάστηκαν δύο Σύριοι για διακίνηση μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 586 ΦΟΡΕΣ

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου οι δύο αλλοδαποί συριακής καταγωγής που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε υπόθεση διακίνησης παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην περιοχή μας, τους οποίους μάλιστα τα μέλη της «οργάνωσης» διευκόλυναν να εισέλθουν στη χώρα μας αλλά και να βρουν χώρο «φιλοξενίας» τους στο νησί μας.

Πρόκειται για δύο 36χρονους από τη Συρία, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από ένα χρόνο (τον Απρίλιο του 2022), και έκτοτε βρίσκονταν στη φυλακή, καθώς είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Χθες δια των δικηγόρων τους κ.κ. Κάνδιας Πολυχρόνη και Μαρίας Σκορδίλη, ζήτησαν τη διεξαγωγή ποινικής διαπραγμάτευσης, τα πρακτικά της οποίας επικυρώθηκαν από το δικαστήριο, το οποίο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 11 έτη (εκτιτέα τα 8 έτη) στον πρώτο 36χρονο και συνολική ποινή φυλάκισης 27 έτη (εκτιτέα τα 8 έτη) στον δεύτερο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, αρχικά (5 Απριλίου 2022) για αυτή την υπόθεση είχαν συλληφθεί τέσσερις αλλοδαποί, οι δύο 36χρονοι από τη Συρία, ένας 54χρονος από το Λίβανο και ένας 33χρονος Αιγύπτιος οι οποίοι μετά τις απολογίες τους στις 9 Απριλίου 2022 κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν το δρόμο για τις φυλακές.

Πέντε ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 10 Απριλίου 2022 ακολούθησαν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για την ίδια υπόθεση οι συλλήψεις ενός 22χρονου από την Παλαιστίνη, ενός 38χρονου από τη Συρία, μαζί με έναν 40χρονο Σύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» όλα ξεκίνησαν μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους οι λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου οι οποίοι στις 5 Απριλίου 2022 προσήγαγαν τέσσερις αλλοδαπούς (από τρίτες χώρες) οι οποίοι διέμεναν σε ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι αλλοδαποί είχαν λάβει τη «βοήθεια» των συλληφθέντων.

Πιο αναλυτικά, ο 54χρονος από το Λίβανο φέρεται ως το άτομο που τους βρήκε κατάλυμα (safe house) έναντι αμοιβής και σε συνεννόηση με άλλο διακινητή που βρίσκεται στην Τουρκία.

Ο 36χρονος από τη Συρία φέρεται ως ο άνθρωπος που παρέλαβε από το Φαληράκι και από το σημείο όπου κρύβονταν οι τέσσερις αλλοδαποί, ενώ ο 33χρονος Αιγύπτιος ήταν αυτός που με το αυτοκίνητό του τούς μετέφερε από το Φαληράκι στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.

Σε έρευνα που έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού στα σπίτια των συλληφθέντων, εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες στο σπίτι του 33χρονου Αιγύπτιου και ειδικότερα, δύο συσκευασίες με συνολικά δύο γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ενώ στο σπίτι του δεύτερου 36χρονου Σύριου, ένα φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένα έμβασμα.

Επίσης κατασχέθηκαν και όσα κινητά τηλέφωνα βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων.

Διαβάστε ακόμη

Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών για κλοπή και πλαστογραφία στην Κω

Κινητοποίηση του Λιμενικού για διάσωση 4 Ιρλανδών που το σκάφος τους αναποδογύρισε σε θαλάσσια περιοχή της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου το διάστημα από 1 έως 7 Ιουλίου 2024

Συνελήφθη 18χρονος για ληστεία

Κάθειρξη 38,5 ετών σε αλλοδαπό για τη μεταφορά μεταναστών στην Κω

Στο εδώλιο ιδιοκτήτης καταλύματος για τη φιλοξενία 90 μεταναστών

Δικάζεται ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για τη διαμονή 84 μεταναστών

Στον ανακριτή 31χρονος αλλοδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας