Κώστας Σπανός: Εξελίσσεται αρκετά καλά η κίνηση στην αγορά της Ρόδου (βίντεο)

Κώστας Σπανός: Εξελίσσεται αρκετά καλά η κίνηση στην αγορά της Ρόδου (βίντεο)

Κώστας Σπανός: Εξελίσσεται αρκετά καλά η κίνηση στην αγορά της Ρόδου (βίντεο)

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2659 ΦΟΡΕΣ

Αρκετά καλά εξελίσσεται η κίνηση στην αγορά της Ρόδου, παρά το ότι μετά το Πάσχα και κατά το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου παρατηρήθηκε μία κάμψη, όπως άλλωστε συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα όπως δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του εμπορικού συλλόγου Ρόδου Κώστας Σπανός, η αγορά μας κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς όπως παρατηρεί κάθε κατηγορία επαγγελματιών στο νησί, αν και υπογράμμισε ότι παρατηρείται το φαινόμενο να μειώνεται η διάρκεια των διακοπών καθώς και το ύψος της δαπάνης των επισκεπτών μας.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Σπανός δήλωσε τα εξής:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε την κίνηση της υψηλής σεζόν. Όπως φαίνεται και από τις κρατήσεις θα πάει πάρα πολύ καλά. Η κίνηση στην αγορά το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου ήταν σχετικά ανεβασμένη αλλά έχει κάνει μία… κοιλιά μετά το Πάσχα και μετά το πρώτο 15ήμερο, συνήθως αυτό γινόταν αλλά από εδώ και πέρα αναμένουμε μία αύξηση της κίνησης.


Η αγορά μας κινείται με διαφορετικούς ρυθμούς. Με άλλους ρυθμούς κινείται η αγορά στις περιοχές εξαιρετικού τουριστικού ενδιαφέροντος όπως είναι η Παλιά Πόλη, η Λίνδος κλπ, διαφορετικά η αγορά του κέντρου και διαφορετικά οι περιφερειακές αγορές που είναι πιο εξαρτημένες από τον τοπικό πληθυσμό και έχουν μία σταθερή πορεία.

Εκεί που έχουμε μία κατακόρυφη αύξηση είναι στις αγορές που βρίσκονται σε περιοχές με αξιοθέατα και λίγο παραπάνω στην κεντρική αγορά της Ρόδου την οποία πρέπει να ομολογήσω ότι δημιουργούν περισσότερο οι πελάτες που προέρχονται από το Ισραήλ και αυτοί σε συγκεκριμένα καταστήματα.

Μάλιστα τη Δευτέρα του αγίου πνεύματος είδα πολλούς να επισκέπτονται αλυσίδες καταστημάτων καθώς πολλά τοπικά καταστήματα επέλεξαν να μην ανοίξουν εκείνη τη μέρα, οπότε δεν εκμεταλλεύτηκαν το κύμα της αγοράς που δημιουργήθηκε από αυτούς τους ανθρώπους».

Πως κινείται η αγορά
Σύμφωνα με τον κ. Σπανό αυτό που βλέπουμε είναι ότι η αγορά κινείται διαφορετικά για τα πρακτορεία διαφορετικά για τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα και την αγορά.

Αυτό έχει την εξήγησή του, όπως είπε αφού πολύς κόσμος διαχέεται και στα AIRBNB καταλύματα. Οπότε η αύξηση που βλέπουμε στις αφίξεις περιλαμβάνει και αυτούς που επιλέγουν έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών.

Παράλληλα όμως έχουμε μία μείωση του χρόνου παραμονής στο νησί της μέσης διανυκτέρευσης καθώς και μία ελαφριά μείωση του προϋπολογισμού που έχει ο κάθε πελάτης έχει για να ξοδέψει στο νησί.

«Αυτό δεν… βολεύει πολύ την αγορά, οι άνθρωποι που έρχονται για μικρότερη διάρκεια και μικρότερο προϋπολογισμό θα δουν τα αξιοθέατα στο νησί και αν περισσέψει χρόνος και χρήμα θα πάνε στην αγορά και για ψώνια.

Ο καθένας βλέπει την αγορά από τη δική του ματιά, αλλά εμείς θα θέλαμε να βελτιωθεί πολύ αυτή η αναλογία ανάμεσα στη διανυκτέρευση και στον προϋπολογισμό των χρημάτων. Ευελπιστούμε όμως ότι λόγω της αύξησης των αριθμών ο τζίρος που θα γίνει τελικά θα μας βγάλει σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η αγορά έχει ταλαιπωρηθεί και κάποια στιγμή οι κερδοφορίες πρέπει να αυξηθούν για να γίνουν και επενδύσεις. είμαστε σε μία καλή πορεία ώστε να αρχίσουμε να έχουμε κάποιες καλές σεζόν και αυτό να διαχέεται στην αγορά» είπε για το θέμα.

Rhodes Co-Lab
Ερωτηθείς για το Rhodes Co-Lab σε σχέση με τον εμπορικό κόσμο δήλωσε ότι μετά την παρουσίαση που έγινε πρόσφατα ο καθένας έχει θέσει τους στόχους του, και σιγά-σιγά εγκαθίστανται στο νησί οι ομάδες εργασίας που θα αρχίσουν να αξιολογούν και να προχωρούν τα πρότζεκτ που υπάρχουν.

«Η συμμετοχή η δική μας έχει ολοκληρωθεί δε μας έχουν ζητήσει κάτι άλλο να δώσουμε αλλά είμαστε πάντα στη διάθεσή τους να συνεργαστούμε για να συμβάλουμε στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται για να έρθει ένα καλύτερο μέλλον για το νησί μας.

Από τα παραδοτέα εκτιμώ ότι θα βελτιωθούν πολλές καταστάσεις, όταν μπορέσουμε και προχωρήσουμε μερικά βήματα παραπέρα αυτό θα μας βοηθήσει όλους στο να βελτιωθεί η συνολική εικόνα» δήλωσε ο κ. Σπανός.

Κακώς κείμενα
Τέλος σε ερώτηση για τα κακώς κείμενα που έχουν τεθεί στις αρμόδιες αρχές απάντησε ότι κάποια από τα κακώς κείμενα που είχαν επισημανθεί γίνεται προσπάθεια να βελτιωθούν, καθώς είναι πράγματα που χρονίζουν και χρειάζεται η συνεργασία πολλών αρχών για να γίνει αυτό.

Έχουν όπως είπε σταλεί επιστολές στις υπηρεσίες, ενώ όταν τελειώσουν και οι εκλογές και μπούμε στην κανονικότητα θα παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και λύσεις. Υπάρχει σύμφωνα με τον ίδιο διάθεση συνεργασίας και γίνονται προσπάθειες.

Πρόωρες εκπτώσεις!
Με την ευκαιρία ο κ. Σπανός αναφέρθηκε και στο φαινόμενο που παρατηρείται κάποιοι καταστηματάρχες να έχουν προχωρήσει σε πρόωρες εκπτώσεις κάτι που δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία, λέγοντας τα εξής:

«Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους συναδέλφους και να τους πω ότι κατεβαίνοντας στην πόλη είδα πινακίδες στα καταστήματα με εκπτώσεις. Αυτό δεν επιτρέπεται, επιτρέπονται μόνο οι προσφορές. Οι εκπτώσεις επιτρέπονται μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους, και όποτε άλλοτε το αναγράφουμε στις βιτρίνες μας αυτό μπορεί να επιφέρει πρόστιμο.

Και επειδή γνωρίζουμε ότι όσο προχωρά το καλοκαίρι τόσο θα εντείνονται οι έλεγχοι θα τους παρακαλέσω αν θέλουν να κάνουν προσφορές να τις προβάλουν με το σωστό τρόπο. Δεν θα μπορέσουμε να επέμβουμε αν επιβληθεί πρόστιμο.

Πρέπει όλοι να το καταλάβουμε υπάρχουν κανόνες στο παιχνίδι και θα πρέπει να αρχίσουμε να τους τηρούμε. Πολλοί συνάδελφοι έχουν αγανακτήσει με αυτή την κατάσταση και τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»