Καταδικάστηκαν τρεις Τούρκοι και δύο Έλληνες για διακίνηση μεταναστών

Καταδικάστηκαν τρεις Τούρκοι και δύο Έλληνες για διακίνηση μεταναστών

Καταδικάστηκαν τρεις Τούρκοι και δύο Έλληνες για διακίνηση μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1225 ΦΟΡΕΣ

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και οι πέντε κατηγορούμενοι στο «κύκλωμα» διευκόλυνσης παράνομης διαμονής αλλοδαπών που είχε εξαρθρωθεί στις αρχές του 2022, από το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Κω.

Η δίκη ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώθηκε χθες και στο εδώλιο του δικαστηρίου βρέθηκαν 42χρονος Τούρκος, 36χρονος συμπατριώτης του, δύο Έλληνες ηλικίας 42 ετών και 68 ετών, καθώς και 36χρονος από την Τουρκία που κατοικεί στην Κάλυμνο.
Και οι πέντε άνδρες κατηγορούνταν για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων, αδίκημα το οποίο μετέτρεψε το δικαστήριο σε συμμορία και επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών στον καθένα.

Επίσης ο 36χρονος Τούρκος και οι δύο Έλληνες κατηγορούνταν για διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολίτη τρίτης χώρας εκ κερδοσκοπίας κατά συρροή, αδίκημα για το οποίο και αθωώθηκαν.


Σε ό,τι αφορά τον 42χρονο Τούρκο στον οποίο επιβλήθηκε και η «βαρύτερη» ποινή, κατηγορούνταν επίσης για μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελληνική Επικράτεια, πράξη τελεσθείσα κατά συρροή εκ κερδοσκοπίας και εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ανθρώπους, για την οποία κρίθηκε ένοχος χωρίς τον κίνδυνο για ανθρώπους και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, ενώ ένοχος κρίθηκε και για είσοδο στην Ελληνική Επικράτεια χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ.


Δηλαδή το δικαστήριο επέβαλε στον 42χρονο Τούρκο συνολική ποινή κάθειρξης 21 έτη (εκτιτέα 20 έτη) και 3 μήνες φυλάκιση και συνολική χρηματική ποινή 110.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.


Στον 36χρονο Τούρκο, τους δύο Έλληνες ηλικίας 42 ετών και 68 ετών, καθώς και τον 36χρονο από την Τουρκία που κατοικεί στην Κάλυμνο, ποινή φυλάκισης 5 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη για όλους εκτός από τον τελευταίο (τον 36χρονο Τούρκο).


Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και έτσι η υπόθεση τους θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό το επόμενο διάστημα από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.
Για την εξιχνίαση της υπόθεσης υπήρξε συνεργασία του Λιμεναρχείου Κω με στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και Ε.Υ.Π. σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ).


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όλα ξεκίνησαν στις 17 Ιανουαρίου 2022 όταν το περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με σβηστούς φανούς ναυσιπλοΐας να κινείται από τις ακτές της νήσου Κω με κατεύθυνση προς την Τουρκία. Έπειτα από ελιγμούς ανακοπής πορείας και χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων ακινητοποιήθηκε το ταχύπλοο και ο χειριστής του οδηγήθηκε στο Λιμεναρχείο Κω, για εξακρίβωση στοιχείων.


Παράλληλα, τα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Κω, εντόπισαν στην χερσαία περιοχή έξι (06) αλλοδαπούς οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ από την προανάκριση που διενεργήθηκε από την οικεία Λιμενική Αρχή, ο ως άνω χειριστής αναγνωρίστηκε από τους παράνομους μετανάστες και ταυτοποιήθηκε ως ο διακινητής τους ο οποίος και συνελήφθη, ενώ το σκάφος κατασχέθηκε.


Με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ) και Ε.Υ.Π. σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), διερευνήθηκε η εμπλοκή τριών (03) επιπλέον ατόμων, ενός αλλοδαπού και δύο ημεδαπών για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και συνελήφθησαν.

Παράλληλα διενεργήθηκαν και τρεις νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων στις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:


• Ένα (01) κυνηγητικό όπλο ITHACA model 37.
• Ένα (01) πιστόλι ρεπλίκα “WALTHER P990”, χρώματος μαύρο.
• Ένα (01) μαχαίρι με μήκος λάμας δεκαέξι (16) εκατοστά και λαβή χρώματος μαύρη-κόκκινη.


• Ένα (01) μαχαίρι με μήκος λάμας δεκατέσσερα (14) εκατοστά και λαβή χρώματος μαύρη-κίτρινη.
• Ένα (01) μαχαίρι με μήκος λάμας έντεκα και μισό (11,5) εκατοστά και λαβή χρώματος πράσινη με σκάλισμα.


• Μία (01) ηλεκτρονική διόπτρα νυκτός μάρκας “OSPREY GLOBAL”.
• Ένας (01) ηλεκτρονικός πλοηγός (GPS) θαλάσσης μάρκας “CONDOR F-238”, χρώματος πράσινο.
• Μία (01) μονάδα ηλεκτρονικού Υπολογιστή χρώματος γκρι-μαύρο άνευ διακριτικών χαρακτηριστικών.


• Ένας (01) φορητός υπολογιστής μάρκας HP χρώματος μαύρο.
• Ένας (01) σκληρός δίσκος υπολογιστή μάρκας TOSHIBA.
• Ένας (01) φορητός αποσπώμενος δίσκος αποθήκευσης (USB) χρώματος λευκό.
• Δεκαοχτώ (18) κινητά τηλέφωνα.
• Μία βιντεοκάμερα μάρκας TOSHIBA, χρώματος μαύρο, με μία κάρτα SD.
• Μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μάρκας CASIO, χρώματος χρυσαφί, με μία κάρτα SD SANDISK.


• Μία (01) φωτογραφική μηχανή μάρκας “CANON”, χρώματος μαύρο.
• Εννέα (09) κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας.
• Δέκα (10) βιβλιάρια τραπέζης

Οι «ρόλοι» των μελών του «κυκλώματος»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, για την υπόθεση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φέρονταν να είχαν συγκεκριμένους «ρόλους», σε ό,τι αφορά την μεταφορά από την Τουρκία αλλοδαπών, την παραλαβή και φιλοξενία αυτών σε “safe houses”, μέχρι και την προμήθεια πλαστών εγγράφων. Το δε κόστος για όλα τα παραπάνω για κάθε αλλοδαπό μεταφερόμενο ανερχόταν στις 4.000 ευρώ.


Πιο αναλυτικά, οι τέσσερις συλληφθέντες, που φέρονται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται να δρούσαν ως εξής: ο ένας εκ των αλλοδαπών αναλάμβανε ως καπετάνιος να μεταφέρει τους παράνομους μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Κω, ο δεύτερος αλλοδαπός, μόνιμος κάτοικος της Κω, παρακολουθούσε τις κινήσεις των περιπολικών σκαφών και παραλάμβανε τους παράνομους μετανάστες από την παραλία.

Ο ένας εκ των ημεδαπών, επίσης παραλάμβανε τους παράνομους αλλοδαπούς από την παραλία, τους έκρυβε σε “safe houses”, ενώ τους προμήθευε και με πλαστά έγγραφα τα οποία παραλάμβανε μέσω ταχυδρομείου από αποστολέα στην Αθήνα κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με μεγαλοδιακινητή από την Τουρκία.
Τα πλαστά έγγραφα αποστέλλονταν σε κλειστό φάκελο και διανέμονταν στους παράνομους μετανάστες στα “safe houses”, με σκοπό την έξοδό τους από το νησί.

Ο δεύτερος ημεδαπός φερόταν ότι είχε τις επικοινωνίες με το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που αναζητούνταν προκειμένου να διευθετηθούν οι διαδικασίες της παράνομης μεταφοράς.

Το όφελος των παράνομων κερδών που αποκόμιζαν τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ κατά κεφαλήν για την παράνομη είσοδο από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών για κλοπή και πλαστογραφία στην Κω

Κινητοποίηση του Λιμενικού για διάσωση 4 Ιρλανδών που το σκάφος τους αναποδογύρισε σε θαλάσσια περιοχή της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου το διάστημα από 1 έως 7 Ιουλίου 2024

Συνελήφθη 18χρονος για ληστεία

Κάθειρξη 38,5 ετών σε αλλοδαπό για τη μεταφορά μεταναστών στην Κω

Στο εδώλιο ιδιοκτήτης καταλύματος για τη φιλοξενία 90 μεταναστών

Δικάζεται ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για τη διαμονή 84 μεταναστών

Στον ανακριτή 31χρονος αλλοδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας