Σε συνέλευση καλούνται οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου

Σε συνέλευση καλούνται οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου

Σε συνέλευση καλούνται οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4243 ΦΟΡΕΣ

Από την Επιτροπή Αγώνα την Κυριακή στις 10.30 π.μ. στο Ασκληπειό

Σε ανοικτή συνέλευση καλούνται την Κυριακή στο Ασκληπειό οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου για να συζητήσουν αναφορικά με την επόμενη ημέρα από την πυρκαγιά. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων της Νότιας Ρόδου, αναφέρει τα εξής: «Την Τρίτη 1 Αυγούστου έγινε μία πρώτη δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, των εθελοντών, των πυρόπληκτων, όλων όσοι αγανακτούν για το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που έγινε στο νησί μας.

Όλων όσοι θεωρούν πως δεν πρέπει να κρυφτούν οι μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της περιφέρειας και του δήμου που η φωτιά ξεκίνησε από τ’ Απόλλωνα και έσβησε στη θάλασσα, στο Κιοτάρι και στο Γεννάδι!

Στην πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης είχε παλμό και ακούγονταν συνεχώς συνθήματα όπως «Τα δάση της Ρόδου ανήκουν στον λαό δεν είναι για μπίζνες και πάρκο αιολικό», «Την φωτιά την έσβησαν οι εθελοντές, κράτος και κυβέρνηση είναι οι μόνοι εμπρηστές».

Όλες αυτές τις ημέρες που η φωτιά κατέστρεφε το νησί μας χιλιάδες εθελοντές, χιλιάδες νέες και νέοι Ροδίτες κινητοποιήθηκαν αυθόρμητα και συνέδραμαν αποφασιστικά την Πυροσβεστική, τους χωματουργούς και τις οργανωμένες εθελοντικές ομάδες στην κατάσβεση της φωτιάς.

Επίσης, σημαντική ήταν η δράση των πολιτιστικών συλλόγων που όλες αυτές τις ημέρες φρόντισαν την τροφοδοσία όλων όσοι επιχειρούσαν στις πυρκαγιές αλλά και για τους χιλιάδες τουρίστες που μετά την εκκένωση των ξενοδοχείων στο Κιοτάρι μεταφέρθηκαν σε σχολεία του νησιού, χωρίς καμία προετοιμασία από τους αρμόδιους. Το Σάββατο 22 Ιουλίου όταν η πυρκαγιά έφτασε στα ξενοδοχεία στο Κιοτάρι, στην εκκένωση, αυτοί που συνέβαλαν καθοριστικά ήταν οι κάτοικοι των χωριών της Νότιας Ρόδου και άλλοι εθελοντές, που μετέφεραν τους τουρίστες προς το Γεννάδι με αγροτικά σε καρότσες, με Ι.Χ. και όπως αλλιώς μπορούσαν. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια: δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωση, ούτε από το κράτος ούτε από τις τοπικές αρχές, ούτε από τα ξενοδοχεία... αλλά τους τουρίστες τους έσωσε ο λαός του νησιού!

Τώρα είναι η ώρα όλος αυτός ο κόσμος που κινητοποιήθηκε και έσωσε το νησί μας από τα χειρότερα να συνεχίσει την εθελοντική δράση και προσφορά, όμως παράλληλα απαιτείται να οργανωθεί ο συλλογικός αγώνας διεκδίκησης προς την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τον δήμο προκειμένου να μην ξαναδούμε στο νησί μας τέτοιες τραγικές εικόνες. Γι’ αυτούς τους λόγους, καλούμε σε ανοικτή συνέλευση όλους τους κατοίκους και τους φορείς της Νότιας Ρόδου, των Λαέρμων, της Λάρδου και των Απολλώνων την Κυριακή στις 10:30 π.μ. στο Ασκληπιείο στο καφενείο πάνω από την πλατεία του χωριού.

Σκοπός της συνέλευσης είναι να οργανωθούν δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για τα εξής αιτήματα:

• Αποζημίωση στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των πυρόπληκτων, δηλαδή όλων όσοι κάηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους, τα αυτοκίνητα, οι καλλιέργειες και τα ζώα τους.

• Να κυρηθχρούν όλες οι εκτάσεις αναδασωτέες. Να μην «φυτρώσουν» στα καμένα ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Να εξασφαλισθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των καμένων εκτάσεων και να μη δοθούν σε διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να πάρουν εκτάσεις μέσω του «ανάδοχου αναδάσωσης».

• Να ξεκινήσει αναδάσωση με επιστημονικούς όρους στα καμένα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να ξαναζωντανέψουν τα δάση μας.

• Να γίνουν άμεσα εδώ και τώρα αντιπυρικές ζώνες στα δάση, και γύρω από τα χωριά. Να καθαριστούν όλα τα δάση που μας έμειναν για σωθούν.

• Μόνιμες μαζικές προσλήψεις τώρα στην πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού. Να εξασφαλισθούν άμεσα σύγχρονα μέσα και εξοπλισμός.

• Να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων εφόσον δεν ανακάμψει η σεζόν. Τα 500 ευρώ της αναστολής αποτελούν κοροϊδία, απαιτούμε να αποζημιωθεί το σύνολο του μισθού βάση συλλογικής σύμβασης.

• Αντίστοιχα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης να δοθούν σε επαγγελματίες και αγρότες. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΟΤΙΑΣ ΡΟΔΟΥ 2/08/2023».

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»