Γεωργιανός ζητά να ακυρωθεί η καταδίκη του σε κάθειρξη 7 ετών

Γεωργιανός ζητά να ακυρωθεί η καταδίκη του σε κάθειρξη 7 ετών

Γεωργιανός ζητά να ακυρωθεί η καταδίκη του σε κάθειρξη 7 ετών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4232 ΦΟΡΕΣ

Αίτηση να ακυρωθεί η διαδικασία του δικαστηρίου με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών και φυλάκιση 6 μηνών για κλοπές που φέρεται να έχει διαπράξει μαζί με δύο άλλους συμπατριώτες του στη Ρόδο, έχει καταθέσει στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, 52χρονος Γεωργιανός.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνται μαζί του ένας 51χρονος και ένας 45χρονος επίσης από τη Γεωργία.

Ο 52χρονος Γεωργιανός είχε συλληφθεί πριν από δώδεκα χρόνια, το καλοκαίρι του 2011, στη Ρόδο μαζί με τους άλλους δύο ομοεθνείς του, σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και τον Νοέμβριο του 2012 καταδικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε κάθειρξη 7 ετών και φυλάκιση έξι μηνών ο καθένας με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Κατά της απόφασης αυτής ο 51χρονος Γεωργιανός και ο 45χρονος είχαν ασκήσει έφεση και το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου διατήρησε την ίδια ποινή για τον πρώτο (στις 9 Δεκεμβρίου 2015), ενώ απέρριψε ως ανυποστήρικτη την έφεση του 45χρονου.

Σε ό,τι αφορά τον 52χρονο, με την αίτηση που υπέβαλε και θα εξεταστεί στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ζητάει να ακυρωθεί η διαδικασία (του πρωτόδικου δικαστηρίου) με την οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών και φυλάκιση 6 μηνών.

Οι τρεις αλλοδαποί είχαν έρθει στο νησί μας το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου 2011 αποκλειστικά για τη διάπραξη κλοπών και στο σύντομο χρονικό διάστημα των περίπου δύο ημερών της «δράσης» τους πριν τον εντοπισμό τους από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, κατάφεραν να «ανοίξουν» τρία σπίτια απ’ όπου αφαίρεσαν τιμαλφή και χρήματα, διέπραξαν μία κλοπή σε χρυσοχοείο και μία απόπειρα κλοπής σε σπίτι της πόλης της Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξεταζόμενοι από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι τρεις Γεωργιανοί δήλωσαν ότι είναι φίλοι και στις 19 Αυγούστου 2011 αποφάσισαν να έρθουν στη Ρόδο προκειμένου επιδοθούν στις κλοπές.

Μάλιστα προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους επικοινώνησαν με ομοεθνή τους που διέμενε στη περιοχή της Σορωνής και του είπαν ότι θα έρθουν για διακοπές, ζητώντας του να τους διευκολύνει βρίσκοντας τους κατάλυμα και αυτοκίνητο, όπως κι έγινε.

Έτσι την Κυριακή 21 Αυγούστου 2011 οι τρεις Γεωργιανοί αφίχθησαν στο νησί μας και μετέβησαν στη Σορωνή όπου ο ομοεθνής τους, τους είχε βρει σπίτι.

Από την επόμενη κιόλας μέρα, οι δράστες... έπιασαν δουλειά!

Αφού επέλεγαν το σπίτι που θα «χτυπούσαν» ο 51χρονος έσπαγε τους ομφαλούς από τις πόρτες με γαλλικό κλειδί και κατσαβίδι και ο 45χρονος και ο 52χρονος επιτηρούσαν αρχικά τους γύρω χώρους και στη συνέχεια έμπαιναν μέσα όπου και αφαιρούσαν χρήματα και άλλα αντικείμενα αξίας (κοσμήματα κ.ά.).

Ωστόσο η «δράση» τους έληξε άδοξα, την Τρίτη 23 Αυγούστου 2011 στις 11 το βράδυ, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου στη πόλη της Ρόδου.

Όταν ακινητοποιήθηκαν για να τους γίνει έλεγχος, ο οδηγός του οχήματος (ο 51χρονος) τράπηκε σε φυγή, ενώ οι άλλοι δύο προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου όπου και εξεταζόμενοι είχαν δηλώσει ότι είχαν έρθει για διακοπές στο νησί μας, χωρίς ωστόσο να δώσουν περαιτέρω στοιχεία για τον χώρο διαμονής τους.

Μετά την έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι διέμεναν στη Σορωνή και συγκεκριμένα στο σπίτι –τότε- 35χρονου ομοεθνή τους ενώ το αυτοκίνητο ανήκε σε ημεδαπό κάτοικο της περιοχής ο οποίος το είχε παραχωρήσει για λίγες μέρες με τη μεσολάβηση του –τότε- 35χρονου.

Οι αστυνομικοί έλεγξαν το αυτοκίνητο μέσα στο οποίο βρήκαν ένα γαλλικό κλειδί και ένα κατσαβίδι, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στον χώρο που διέμεναν οι δράστες βρέθηκαν μέσα σε ένα σακ – βουαγιάζ με ρούχα επιμελώς κρυμμένη μία κάλτσα που περιείχε διάφορα χρυσαφικά.

Επίσης στην κατοχή των δραστών εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 1.350 ευρώ και μία τηλεκάρτα με την οποία ο 51χρονος παραβίαζε τις πόρτες των σπιτιών.

Όπως προέκυψε από την προανάκριση οι Γεωργιανοί πρωινές ώρες στις 22 Αυγούστου 2011 πήγαν στο σπίτι (τότε) 33χρονης στην πόλη της Ρόδου (οδός Ατταλείας), έσπασαν την πόρτα εισόδου της πολυκατοικίας, ανέβηκαν στον τέταρτο όροφο και με την τηλεκάρτα παραβίασαν την πόρτα εισόδου του διαμερίσματος μπήκαν μέσα και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 550 ευρώ κι έναν αναπτήρα.

Την ίδια ημέρα και ώρα οι δράστες πήγαν στο σπίτι (τότε) 64χρονης και πάλι στην πόλη της Ρόδου (οδός Σμύρνης), όπου έσπασαν τον ομφαλό της πόρτας εισόδου, μπήκαν μέσα κι αφαίρεσαν τιμαλφή αξίας 20.000 ευρώ.

Στις 22 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα ο 51χρονος πήγε σε χρυσοχοείο (τότε) 50χρονου στην Παλιά Πόλη και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσε ένα χρυσό βραχιόλι αξίας 900 ευρώ.

Την ίδια μέρα απογευματινές ώρες οι Γεωργιανοί μετέβησαν στο σπίτι ημεδαπού στην πόλη της Ρόδου και αφού έσπασαν την πόρτα εισόδου μπήκαν μέσα κι αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ.

Τέλος οι δράστες πρωινές ώρες της 23η Αυγούστου πήγαν στο σπίτι (τότε) 63χρονου στην πόλη της Ρόδου κι αφού έσπασαν τον ομφαλό της πόρτας μπήκαν μέσα χωρίς όμως να αφαιρέσουν κάτι.

Όσα χρυσαφικά βρέθηκαν στη κατοχή των δραστών κατασχέθηκαν, αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και τους επιστράφηκαν.

Ενώπιον της ανακρίτριας όπου βρέθηκαν για ν’ απολογηθούν, ο 51χρονος είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις κλοπές τονίζοντας ότι οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι τρεις είχαν αφεθεί ελεύθεροι, ο 51χρονος με την καταβολή εγγύησης ποσού 3.000 ευρώ, και οι άλλοι δύο με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Διαβάστε ακόμη

Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών για κλοπή και πλαστογραφία στην Κω

Κινητοποίηση του Λιμενικού για διάσωση 4 Ιρλανδών που το σκάφος τους αναποδογύρισε σε θαλάσσια περιοχή της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου το διάστημα από 1 έως 7 Ιουλίου 2024

Συνελήφθη 18χρονος για ληστεία

Κάθειρξη 38,5 ετών σε αλλοδαπό για τη μεταφορά μεταναστών στην Κω

Στο εδώλιο ιδιοκτήτης καταλύματος για τη φιλοξενία 90 μεταναστών

Δικάζεται ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για τη διαμονή 84 μεταναστών

Στον ανακριτή 31χρονος αλλοδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας