Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ δήμου Ρόδου και υπουργείου Δικαιοσύνης για το Κτηματολόγιο

Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ δήμου Ρόδου και υπουργείου Δικαιοσύνης για το Κτηματολόγιο

Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ δήμου Ρόδου και υπουργείου Δικαιοσύνης για το Κτηματολόγιο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2025 ΦΟΡΕΣ

Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη μετάπτωση του Κτηματολογίου της Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, είναι ο στόχος της Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη στις 2 Οκτωβρίου ανάμεσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τον δήμο Ρόδου.

Όπως ανέφερε και ο αρμόδιος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κατά την προχθεσινή παρουσία του στη Ρόδο, προκειμένου να γίνει η μετάπτωση του Κτηματολογίου μας στο Εθνικό Κτηματολόγιο θα πρέπει…να μηδενιστούν οι 40 χιλιάδες εκκρεμείς πράξεις που έχει!

Από τη στιγμή που το Κτηματολόγιο αδυνατεί διότι είναι δραματικά υποστελεχωμένο-μάλιστα ο διευθυντής του, κ. Ματσάκης, είπε ότι αυτή τη στιγμή διαθέτει τους λιγότερους υπαλλήλους των τελευταίων 40-45 χρόνων, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται-αναλαμβάνει ο δήμος να παρέχει μηχανικούς και όποια άλλη υποστήριξη χρειάζεται προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι πράξεις.

Αντικείμενο
Σημειώνεται ότι το Κτηματολόγιο της Ρόδου υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης ενώ μόλις γίνει η μετάπτωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο θα υπάγεται πλέον στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι δύο φορείς, λοιπόν, υπουργείο και δήμος Ρόδου, θα συνεργαστούν από κοινού για την επίτευξη του κοινού στόχου δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται στη μεταγραφή της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλεως του δήμου Ρόδου και των αντίστοιχων πράξεων εφαρμογής των σχεδίων πόλεως Σορωνής, Μάλωνας (Χαράκι) και Μασσάρων του δήμου Ρόδου, η οποία δεν έχει καν ξεκινήσει και προκειμένου να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση ή εκμετάλλευση των ακινήτων των περιοχών αυτών, να επιλυθούν εκκρεμότητες και χρόνια προβλήματα στέγασης και ιδίως η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών από κάθε άποψη καθώς επίσης και η ασφάλεια των συναλλαγών.

Αναγνωρίζοντας ότι το Κτηματολόγιο Ρόδου είναι σε αδυναμία λόγω έλλειψης στελεχιακού δυναμικού και ειδικότερα των κενών οργανικών θέσεων τοπογράφων μηχανικών και της άμεσης συνταξιοδότησης του μοναδικού πλέον εναπομείναντος τοπογράφου μηχανικού αλλά και του όγκου του έργου μεταγραφής των παραπάνω σχεδίων πόλεως του δήμου και των εκκρεμοτήτων που αφορούν αυτά, αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της μεταγραφής των παραπάνω πράξεων λόγω του τεράστιου πλήθους τους καθώς και των τοπογραφικών απεικονίσεων.

Επιπλέον, δεδομένου ότι ο δήμος Ρόδου, ο οποίος διαθέτει την απαιτούμενη στελέχωση των Υπηρεσιών του είναι σε θέση να εκτελέσει και το έργο της μεταγραφής, αποφάσισαν να συνεργαστούν για την εκτέλεση του έργου αυτού.

Επισημαίνεται ακόμα, στη σύμβαση, ότι το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική κοινωνία της Ρόδου διότι εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι μεταγραφές των προαναφερομένων σχεδίων πόλεως και των αντίστοιχων πράξεων εφαρμογής τους, γεγονός που κρατά σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων οι ιδιοκτησίες έχουν πολεοδομηθεί χωρίς να έχουν μεταγραφεί οι σχετικές πράξεις.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σύμβαση: «Το έργο αυτό θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του δήμου Ρόδου και των δημοτών ενώ ταυτόχρονα επιλύεται ένα τεράστιας σημασίας πρόβλημα που αφορά στην έλλειψη δυνατότητας επέκτασης των υποδομών (σ.σ. διάνοιξη οδών και επέκτασης δικτύων) χωρίς τη συναίνεση των τιτλούχων».

Ο δήμος Ρόδου, λοιπόν, ως φορέας υλοποίησης του έργου, υποχρεούται άμεσα και μετά την υπογραφή της σύμβασης:

-Δια των αρμοδίων υπηρεσιών του να ενεργεί ως δικαιούχος για την υλοποίηση του έργου.

-Να προβαίνει σε κάθε ενέργεια (σ.σ. αυτοψία, έλεγχο κτλ.) καθώς και να υπογράφει κάθε σχετικό έγγραφο.

-Να απασχολεί και να διαθέτει τουλάχιστον δύο ή περισσότερους τοπογράφους μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες κ.λπ., προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα υλοποίησης του έργου.

-Να κοινοποιεί στον κύριο του έργου (σ.σ. το υπουργείο) τις αναφορές προόδου για την εξέλιξη του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

-Να συνεργαστεί με τον κύριο του έργου για τη σύνταξη τυχόν μελέτης για την υλοποίησή του, εφόσον τέτοια μελέτη απαιτηθεί.

-Να μεριμνά για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή του έργου.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της σύμβασης συνοψίζεται στα παρακάτω:
Α) Η ολοκλήρωση της μεταγραφής του σχεδίου πόλεως του δήμου Ρόδου και η μεταγραφή της πράξης εφαρμογής του και των αντίστοιχων πράξεων εφαρμογής των σχεδίων πόλεως Σορωνής, Μαλώνας (Χαράκι) και Μασσάρων του δήμου Ρόδου.

Για την υλοποίηση του άνω έργου απαιτούνται:
1) ο Τοπογραφικός έλεγχος και αντιστοίχιση με τους χάρτες του Κτηματολογίου Ρόδου,

2) η δημιουργία απογραφικού δελτίου – φακέλου,

3) η διενέργεια ενημέρωσης κτισμάτων οικοδομών, διορθώσεων εμβαδών, κατεδαφίσεων, αποχαρακτηρισμών κοινοχρήστων χώρων, καθώς και η μεταγραφή όλων των πράξεων από την ημερομηνία που κατέστησαν αμετάκλητες οι πράξεις εφαρμογής της επέκτασης σχεδίου πόλεως των περιοχών αυτών.

Β) Η διενέργεια και ολοκλήρωση οποιασδήποτε πράξης για την υποστήριξη του Τεχνικού Τμήματος του Κτηματολογίου Ρόδου, προκειμένου να υπογραφούν τόσο οι εκκρεμείς όσο και οι εισερχόμενες προς μεταγραφή πράξεις στο Κτηματολόγιο Ρόδου, που αφορούν ειδικότερα:

1) Στην υπογραφή των διαγραμμάτων των απογραφικών βιβλιαρίων των νέων οικοπέδων που προκύπτουν από τις πράξεις εφαρμογής.

2) Στην αλλαγή γεωμετρικών στοιχείων των ακινήτων.

3) Στις κατατμήσεις ή συνενώσεις οικοπέδων, γηπέδων και εν γένει όλων των ακινήτων και διορθώσεις εμβαδών.

4) Στις συγχωνεύσεις Κτηματολογικών Μερίδων Οικοδομών και Γαιών.

5) Στη διενέργεια ενημέρωσης κτισμάτων οικοδομών, κατεδαφίσεων, αποχαρακτηρισμών κοινοχρήστων χώρων.

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»