Δράση αναδάσωσης από το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου στο πλαίσιο φιλοξενίας του τουρκικού σχολείου Özel Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesi

Δράση αναδάσωσης από το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου στο πλαίσιο φιλοξενίας του τουρκικού σχολείου Özel Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesi

Δράση αναδάσωσης από το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου στο πλαίσιο φιλοξενίας του τουρκικού σχολείου Özel Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesi

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3700 ΦΟΡΕΣ

Σε συνέχεια προηγούμενης συνεργασίας του 7ου Γυμνασίου Ρόδου με το σχολείο από την Αττάλεια Özel Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesi στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+«Umweltfreundliches Europa- Die Zukunft beginnt jezt!/ Φιλική προς το περιβάλλον Ευρώπη. Το μέλλον ξεκινά τώρα!», με θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος οργανώθηκε εκπαιδευτική συνάντηση κατά την εβδομάδα 23 έως 27 Οκτωβρίου 2023 στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου. Αναφορικά με τη δράση αυτή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή ανήκε στο τουρκικό σχολείο το οποίο εξέφρασε την επιθυμία να συνδράμει στην αναδάσωση καμένων εδαφών, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο κατά τον Ιούλιο, σε ένδειξη αλληλεγγύης και επειδή και στην Τουρκία αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα. Ανταποκρινόμενος στο ευγενές αίτημα του τουρκικού σχολείου ο διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Ρόδου κ. Ιωάννης Σάρλης προσκάλεσε το σχολείο από την Αττάλεια για την υλοποίηση της δράσης αυτής από κοινού.

Το εγχείρημα όμως αυτό, της αναδάσωσης, θα ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί χωρίς την πολύπλευρη υποστήριξη των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Δωδ/νήσου, της Δασοπόνου κας Τσαμπίκας Κιότου, των δασοφυλάκων κ.κ. Σταμάτιου Χουρδάκη, Σταμάτιου Μαστροσαββάκη, Γεώργιου Βρόντου και του οδηγού κ. Βασίλειου Χίου. Πολύτιμη ήταν επίσης η συμβολή των ανθρώπων της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου, του οδηγού κου Γιορδαμνή Παναγιώτη, των αντιδημάρχων Φλοσκάκη Ν. και Χριστοδούλου Σ. και του κου Πεστλική Ιωάννη της ΕΤΑΙ. ΠΡΟΦΥΚΑ για τη διάθεση οχημάτων-μηχανημάτων για εκσκαφή και πότισμα. Αρωγός στην όλη προσπάθεια και η κυρία Χριστίνα Διακίδη της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, χειρίστρια σκύλου για ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων για άγρια ζώα. Σημαντική και η συμβολή του Δ/ντη του Περιφερειακού Φυτωρίου κου Νικόλαου Ρένεση για την προσφορά των δενδρυλλίων ελάτης και πεύκου για αναδάσωση. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται σε όλους όσους προαναφέρθηκαν.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες και των δύο σχολείων αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος για το περιβάλλον που δημιουργείται από τις πυρκαγιές και με τη συμβολική αυτή κίνηση στη θέση Εμφύλες ένιωσαν ότι συνεισφέρουν στην αναγέννηση της φύσης προς όφελος όλων. Ενημερώθηκαν επίσης από τους αρμόδιους υπαλλήλους για τη διαχείριση των προβλημάτων του δάσους και για τους τρόπους πρόληψης των δασικών πυρκαγιών. Με την μέριμνα της Δασικής Υπηρεσίας τα δενδράκια θα μεγαλώσουν γρήγορα για να προσφέρουν και νέες πηγές οξυγόνου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής μαθητές και των δύο σχολείων επισκέφθηκαν τον οικισμό και την Ακρόπολη της Λίνδου, περιηγήθηκαν οργανωμένα παίζοντας παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού στη μεσαιωνική πόλη Ρόδου, παρουσίασαν σε βίντεο που δημιούργησαν οι ίδιοι τις ομορφιές και της Ρόδου και της Αττάλειας και μετείχαν στη σχολική γιορτή για τη επέτειο του «ΟΧΙ». Επίσης τους υποδέχθηκαν στο Δήμο Ρόδου, στην Περιφέρεια, στο Τουρκικό Προξενείο και στον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Μουσουλμάνων Ρόδου.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον κο Ταρασλιά, αντιδήμαρχο Επικοινωνίας, Τύπου και Εθιμοτυπίας, Τουρισμού και Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων για τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στην ομάδα μας και την ξενάγηση στους χώρους του Δημαρχείου σε συνδυασμό με αναφορές στο έργο του Δήμου αλλά και σε σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Ρόδου. Ευχαριστούμε επίσης την κα Φωτεινή Αττιτή. για την πολύπλευρη υποστήριξη της συνάντησης όπως επίσης και την γραμματέα του Δημάρχου Ρόδου κα Καραμπίνη.

Για την περιήγηση στους χώρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την εμπεριστατωμένη παρουσίαση του έργου της Περιφέρειας θερμά ευχαριστούμε τον κο Νικόλαο Παπασταματίου, Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως επίσης και τον κο Χρήστο Μπάρδο , Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού.

Ακόμα, ευχαριστίες οφείλουμε στον Γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο κο Salim Kırcalıali και στους υπόλοιπους υπαλλήλους του Τουρκικού προξενείου για τη φιλοξενία στους χώρους του προξενείου και την ενδιαφέρουσα συζήτηση με όλη την ομάδα μας.

Θερμά ευχαριστούμε και την κα Μπεϊτζέ Σελαβτζή - Ζαμαντάκη, πρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Ρόδου για τη θερμή υποδοχή στους χώρους του συλλόγου και για την υπόλοιπη υποστήριξη.

Τη δράση επιμελήθηκε από την πλευρά του 7ου Γυμνασίου Ρόδου η κα Λουκία Ορφανού, φιλόλογος σε συνεργασία με τον κο Mehmet Ümit Duran, καθηγητή Γερμανικών εκ μέρους του σχολείου Özel Antalya Bahçeşehir Anadolu Lisesi και μετείχαν σ΄ αυτήν οι εκπαιδευτικοί, κες Οzgun Τezis και Ece Telli του τουρκικού σχολείου, η κα Ελένη Διακίδη, η κα Ελεωνόρα Μακρή και η κα Αρχοντία Κύρκου του ελληνικού σχολείου. Η συνάντηση βεβαίως αυτή θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς την ουσιαστική συμβολή και βοήθεια των υποδιευθυντών κου Δημήτρη Μαριεττάκη και κας Όλγας Αγραφιώτου και του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου. Θερμές ευχαριστίες οφείλονται και σε αυτούς.

Τέλος, το μεγαλύτερο ευχαριστώ οφείλεται στους μαθητές μας και στις οικογένειές τους που φιλοξένησαν με άψογο τρόπο τους μαθητές από την Τουρκία, στις οικογένειες Ζαμαντάκη, Ζανή, Καραταϊδου, Κοντίτση, Λάμπρου, Λουλουδάκη-Κλάδη, Μιχελάκη, Μπαντίδα, Νταλλαρή και Ντράγκου, όπως επίσης και στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας για την πολύπλευρη υποστήριξη. Τέτοιες εκπαιδευτικές συναντήσεις συμβάλλουν στην αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη των λαών και προάγουν τον κοινή προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμη

Σημαντικές οι επιτυχίες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου της Ρόδου στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Βιωματικές Δράσεις και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Ρόδου: Συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων

Αντιπροσωπεία του Καζουλλείου – 2ου ΓΕΛ Ρόδου στη Σεβίλλη της Ισπανίας

Το Καζούλλειο Γυμνάσιο ρίχνει τίτλους τέλους για το πρόγραμμα «Παιδαγωγικά εργαλεία για ένα σχολείο συμπερίληψης»

Εξαιρετικές επιδόσεις στο 3ο ΓΕΛ Ρόδου «Καπνοβιομηχανία»

Σε τμήματα ΑΕΙ μπορούν να καταταγούν οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Σωτήρη-Βασίλη Παπαντωνίου για την επιτυχία του στις πανελλαδικές εξετάσεις