ΞΕΕ: «Τέλος ανθεκτικότητας» μόνο για τους μήνες υψηλής ζήτησης-Πλαφόν στο Airbnb

ΞΕΕ: «Τέλος ανθεκτικότητας» μόνο για  τους μήνες υψηλής ζήτησης-Πλαφόν στο Airbnb

ΞΕΕ: «Τέλος ανθεκτικότητας» μόνο για τους μήνες υψηλής ζήτησης-Πλαφόν στο Airbnb

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1891 ΦΟΡΕΣ

Χρονικό περιορισμό στη δραστηριότητα τύπου AirBnb και κατάργηση του τέλους κλιματικής αλλαγής στη χειμερινή περίοδο, ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος λίγες ώρες αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δεν αντιμετωπίζουν ολιστικά το πρόβλημα και ζητούν ένα «σοβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη δραστηριότητα». Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε), Αλέξανδρος Βασιλικός δήλωσε ότι «για περισσότερα από δέκα χρόνια το ΞΕΕ, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα τουρισμού, αναδεικνύει με σειρά μελετών, ερευνών και εκδηλώσεων διαλόγου, τις δυσμενείς επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων», υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός σοβαρού ρυθμιστικού πλαισίου για τη δραστηριότητα.

Γι’ αυτό και σε σχέση με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις έχουμε επισημάνει την υποχρέωση περαιτέρω ενίσχυσής τους». Βασιλικός (ΞΕΕ): Να θωρακίσουμε το “value for money” στο ελληνικό τουριστικό προϊόν Στη συνέχεια προχωρεί σε τρεις σοβαρές επισημάνσεις:

- Πρώτον, με το να υποχρεούνται τουριστικά καταλύματα, οι πολυκατοικίες ή τα συγκροτήματα κατοικιών που διατίθενται στο σύνολό τους για βραχυχρόνια μίσθωση να αδειοδοτηθούν υπό τις υπάρχουσες μορφές καταλυμάτων, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί και όπως είναι αναγκαίο να γίνει για τη διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού.

Δεύτερον, με τη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών προκειμένου να διασφαλίζονται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους επισκέπτες και τους ενοίκους των πολυκατοικιών που αναπτύσσεται σχετική δραστηριότητα και να προστατευτεί η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος.

Τρίτον, να θεσπιστεί ετήσιο όριο 60 ημερών για την άσκηση της δραστηριότητας έτσι ώστε να μεταφερθούν ακίνητα από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην μακροχρόνια, ανακουφίζοντας τους πολίτες στο στεγαστικό πρόβλημα που υφίστανται, λόγω των υψηλών ενοικίων. Κι ακόμη περισσότερο να βοηθηθούν τα νησιά που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και πολλές άλλες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

«Ως προς το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι οποιοσδήποτε φόρος μπαίνει, ειδικά σε μια συγκυρία με πολύ υψηλά λειτουργικά κόστη για τα ξενοδοχεία και με σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Έχουμε καταθέσει από καιρό στα αρμόδια υπουργεία την πρόταση, ο φόρος αυτός να εφαρμοστεί μόνον για τους μήνες της υψηλής ζήτησης ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού Τουρισμού». (Πηγή: «Οικονομικός Ταχυδρόμος»)

Διαβάστε ακόμη

Παρίσι: «Άρωμα» Ελλάδας στους δρόμους και το μετρό

Airbnb: Ασαφείς οι περιορισμοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τουρισμός: Ποια ταξίδια προτιμούν οι Έλληνες

Οι καύσωνες στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι- Πώς επηρεάζεται ο τουρισμός

Ελληνικός τουρισμός: Η πρόοδος και οι προβλέψεις για το 2024

Coolcationing: Νέα τάση στον παγκόσμιο τουρισμό η "στροφή" σε προορισμούς με λιγότερο θερμά καλοκαίρια

Σε διαβούλευση το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό

Εκδήλωση για το εταιρικό δίκαιο στις επιχειρήσεις τουρισμού