Πολύτιμη δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Ρόδος - Κολοσσός

Πολύτιμη δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Ρόδος - Κολοσσός

Πολύτιμη δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Ρόδος - Κολοσσός

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 4789 ΦΟΡΕΣ

Παρέδωσε πλωτές αντλίες που είχαν το καλοκαίρι οι Σλοβάκοι πυροσβέστες

Ένα πολύτιμο δώρο έκανε ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδος-Κολοσσός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, έναν εξοπλισμό καινοτόμο που δεν διαθέτει ακόμα το Πυροσβεστικό Σώμα στη χώρα μας, και τον οποίο διέθεταν οι Σλοβάκοι πυροσβέστες που ήρθαν να συνδράμουν στην καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το νησί μας το περασμένο καλοκαίρι.

Πρόκειται για τρεις πλωτές αντλίες πυρόσβεσης και μία τροχήλατη, οι οποίες, όπως λένε έμπειροι αξιωματικοί της ΠΥΡ, μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες τις δραματικές ώρες μιας μεγάλης πυρκαγιάς αφού μπορούν να μπουν σε μία γεμάτη δεξαμενή ή πισίνα και από απομακρυσμένη χρήση (wireless) ο πυροσβέστης μπορεί ν’ αντλήσει νερό και να γεμίσει ένα μεγάλο όχημα (σ.σ. δότη) για να τροφοδοτήσει τα μικρότερα, δίχως να χρειάζεται να κάνουν οκτώ και δέκα χιλιόμετρα απόσταση και να γεμίσουν από τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΡ, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου σε ώρες κρίσης. Το δεύτερο είναι ν’ αντλήσει νερό και από μία σωλήνα και να σβήνει όποια εστία πυρκαγιάς υπάρχει κοντά.

Αυτές, παρέδωσαν χθες στην ΠΥΡ και συγκριμένα τον διοικητή, πύραρχο, Νικήτα Βενιό, τον αναπληρωτή Τμήματος Πυρασφάλειας Δωδεκανήσου, επιπυραγό, Δημήτρη Μενεμενλή και τους πυροσβέστες, οι εκπρόσωποι του Ροταριανού Ομίλου Ρόδος-Κολοσσός και συγκεκριμένα η κα Βάσω Μουτάφη, ο διοικητής της 2475 Περιφέρειας του Διεθνούς Ρόταρυ, κ. Δημήτρης Μπέκος, ο οποίος ήρθε εδώ για τον λόγο αυτό και ο προδιοικητής κ. Τάκης Δαλιάνης, παρουσία πυροσβεστών και εθελοντών δασοπυροσβεστών.

Συγκινημένη κατά την παράδοση, η κα Μουτάφη είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδος-Κολοσσός θα συνεχίσει να βρίσκεται πάντα δίπλα στην τοπική κοινωνία, τους πολίτες και τις αρχές του νησιού. Ένας Όμιλος που ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2019, με παρότρυνση του κ. Δαλιάνη κι έφθασαν σήμερα να κάνουν όμορφα πράγματα για τον τόπο.

«Ο Όμιλός μας, μέσα σ’ αυτά τα λίγα χρόνια, κατάφερε να στηρίξει δομές (σ.σ. όπως το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου), και τώρα έρχεται η στιγμή να βοηθήσουμε και να δώσουμε εργαλεία στα χέρια της ΠΥΡ. Όλα αυτά έγιναν γιατί έγιναν συνδρομές και έγιναν συνέργιες ανάμεσα σε ανθρώπους που ήθελαν να κάνουν πράγματα, σε ανθρώπους που αγαπάνε τον τόπο τους, που αγαπάνε τη δουλειά τους και που θέλουν να προστατεύσουν τον συνάνθρωπο και τους συμπολίτες τους. Εμείς είμαστε εδώ, ενισχύουμε, προστατεύουμε και όπου μπορούμε, βοηθάμε», είπε η κα Μουτάφη και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για ό,τι έχουν κάνει για εμάς. Είπε, ακόμη:

«Το 2023 ζήσαμε όλοι μας κάτι πρωτόγνωρο: ζήσαμε ένα δράμα και ταυτόχρονα ένα θαύμα. Κλάψαμε όλοι για την καμένη φύση αλλά παλέψαμε όλοι μαζί για να τη σώσουμε. Οι άνθρωποι που σήμερα είναι δίπλα μας, οι πυροσβέστες αλλά και οι εθελοντές δασοπυροσβέστες, στην κυριολεξία έπεσαν στη φωτιά. Σας ευχαριστούμε που με αυτοθυσία μας προσταστεύσατε. Ο απλός κόσμος, ως εθελοντές, μαζί τους και τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου Ρόδος-Κολοσσός, έτρεξαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν: έσβησαν φωτιές, μετέφεραν νερά και τρόφιμα, μετέφεραν τουρίστες και συντόνιζαν τη διαμονή τους, έδωσαν κλινοσκεπάσματα, κρεβάτια και τρόφιμα».

Επίσης, σύμφωνα με την κα Μουτάφη, ο Όμιλος στήριξε άμεσα τους εθελοντές δασοπυροσβέστες αλλά και τα ζώα που χρειάζονταν τροφή και τώρα είναι η ώρα να στηρίξει την ΠΥΡ ώστε να μπορεί να μας προστατεύει ακόμα καλύτερα. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον κ. Βενιό και τον κ. Μενεμενλή για τη βοήθειά τους στη στοιχειοθέτηση του αιτήματός τους στη 2455ή περιφέρεια αλλά και για την αγάπη και τον σεβασμό που δείχνουν στην Υπηρεσία και τους συναδέλφους τους, όπως και τον κ. Μπέκο για την καθοδήγηση και την έμπρακτη στήριξη καθώς και τα μέλη του Ομίλου κ.κ. Παναγιώτη Σταμάτη και Κυριάκο Σαλαχούρη.

Ο κ. Βενιός
Από την πλευρά του, εκπροσωπώντας την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, ο διοικητής της, κ. Βενιός, αφού τους ευχαρίστησε για την τόσο πολύτιμη προσφορά τους, είπε, καταρχάς, ότι του έκαναν φοβερή εντύπωση, και η κα Μουτάφη και τα μέλη του Ομίλου, κατά τις δύσκολες ημέρες της πυρκαγιάς αφού βρέθηκαν δίπλα τους «σαν πυροσβέστες, σαν στρατιώτες», όπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς κανέναν εγωισμό κα τους βοήθησαν τα μέγιστα.

Μετά συναντήθηκαν στο γραφείο του και του ζήτησαν να τους δώσει μία ιδέα για δωρεά. Το πρώτο που σκέφτηκαν, λοιπόν, είναι αυτές οι πλωτές αντλίες που δεν υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα γενικά στην Ελλάδα, τις οποίες είδαν στους Σλοβάκους που ήρθαν να τους συνδράμουν το καλοκαίρι και τους έκανε μεγάλη εντύπωση. «Είναι ένα φοβερό εργαλείο», είπε ο διοικητής και εξήγησε ότι στη Ρόδο έχουμε πάρα πολλά ξενοδοχεία που έχουν πισίνες και τις ημέρες της φωτιάς είχαμε πολύ νερό αλλά δεν μπορούσαν να το πάρουν αφού ήταν υποχρεωμένοι να περιμένουν το υδροστόμιο που έσταζε σταγόνα-σταγόνα. Με αυτές τις αντλίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε δεξαμενή ή πισίνα και να πάρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα νερού. «Είναι πραγματικά ένα πολύ πολύτιμο δώρο, και για την ΠΥΡ αλλά και για όλη τη Ρόδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιός.

Χθες, ο Ροταριανός Όμιλος Ρόδος-Κολοσσός δώρισε και δέκα πυροσβεστικές μάνικες στην Ε.Ο.Π.Κ. CB Ρόδου για να τις μοιράσει στα τέσσερα εθελοντικά σωματεία για την πυροπροστασία. Τη δωρεά παρέλαβαν ο πρόεδρος της ομάδας κ. Νικόλαος Κουβάκης και ο εθελοντής δασοπυροσβέστης κ. Παντελής Συκόφυλλος.

Τέλος, ο κ. Μπέκος, είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση η περιφέρεια να μην συνδράμει στο έργο του Ομίλου της Ρόδου, τη στιγμή που υπήρχαν οι ανάγκες μετά το καλοκαίρι.

«Ως εκ τούτου, ήταν δεδομένη η συνδρομή μας, ήταν δεδομένο ότι θα παρείχαμε τους οικονομικούς πόρους για να μπορέσει να γίνει αυτό το έργο σήμερα. Να είστε όλοι σίγουροι ότι το Rotary προσπαθεί να βοηθήσει τον συνάνθρωπο αλλά και φορείς που έχουν ελλείψεις κι εμείς μπορούμε, αυτές τις ελλείψεις, στο δικό μας πλαίσιο δυνατοτήτων οικονομικών, να τις καλύψουμε. Κάθε φορά θα είμαστε δίπλα σας, τη θέληση την έχουμε, αρκεί να μπορούμε να αποδώσουμε και, αν μη τι άλλο, να ξέρουμε, και οι μεν και οι δε, ότι το περιθώριο συνεργασίας είναι διαρκώς ανοιχτό πεδίο και πρέπει να ικανοποιείται για το καλό των τοπικών κοινωνιών», είπε και τους ευχαρίστησε που αποδέχθηκαν τη δωρεά.

Σημειώνεται ότι ακολούθησε άσκηση με τις πλωτές αντλίες σε πισίνα ξενοδοχείου.

 

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου