«Θα υπάρξουν οφέλη στα νησιά μας με τη βίζα για τους Τούρκους τουρίστες»

«Θα υπάρξουν οφέλη στα νησιά μας με τη βίζα για τους Τούρκους τουρίστες»

«Θα υπάρξουν οφέλη στα νησιά μας με τη βίζα για τους Τούρκους τουρίστες»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1956 ΦΟΡΕΣ

Θετική η συμφωνία, υποστηρίζουν σε δηλώσεις τους οι τοπικοί παράγοντες

Ιδιαίτερη ικανοποίηση έχει προκαλέσει η συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και προβλέπει τη χορήγηση βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες για διακοπές στα νησιά της χώρας μας.

Ανάμεσα σε αυτά τα νησιά είναι η Ρόδος, η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Σύμη και η Μεγίστη, κάτοικοι και επαγγελματίες των οποίων είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη καθώς προσβλέπουν σε μία μεγάλη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη ειδικά τον χειμώνα.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, η αγορά της Τουρκίας θα ωφελήσει καθοριστικά τα νησιά μας και ειδικά τα μικρά λέγοντας:

«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, η συμφωνία θα φέρει μεγάλες προοπτικές και κυρίως για τα μικρά νησιά, καθώς ανοίγει γι’ αυτά μία τεράστια αγορά. Θα είναι εξαιρετικές οι προοπτικές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη αυτή αγορά είναι δίπλα μας, οι Τούρκοι τουρίστες είναι καλοί πελάτες, μας αγαπούν, θέλουν να έρχονται στην Ελλάδα, αλλά μέχρι τώρα ήταν ή απαγορευτικό ή διαδικαστικά δύσκολο.

«Τώρα μπορούν να έρχονται όσες φορές θέλουν και τους καλωσορίζουμε. Ήταν μία πολύ ευχάριστη είδηση που μας δίνει προοπτικές για να προχωρήσουμε και παρακάτω», πρόσθεσε.

Ποια νησιά θα αφορά η βίζα
Τα δέκα νησιά στα οποία οι Τούρκοι θα μπορούν να παίρνουν βίζα για όσες φορές το αιτηθούν κατά τη διάρκεια ενός έτους είναι η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Σύμη, το Καστελλόριζο και η Ρόδος.

Για τη συμφωνία αυτή, εργάστηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Καιρίδης. Μάλιστα, η συμφωνία έχει πάρει και το «πράσινο φως» από την Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, η οποία δεν έφερε αντιρρήσεις παρότι κατάγεται από τη Σουηδία και γνωρίζει καλά τις εντάσεις της Άγκυρας που έχουν οδηγήσει στην εμπλοκή της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Με την υπογραφή της παραπάνω συμφωνίας η χώρα μας γίνεται η πρώτη χώρα στη ζώνη Σένγκεν που χορηγεί βίζα στους Τούρκους πολίτες.

Η συμφωνία πάντως θα έχει οφέλη για τη χώρα μας, καθώς η Τουρκία σε αντάλλαγμα δεσμεύεται ότι θα ελέγξει τις ροές μεταναστών.

Δ. Καιρίδης: «Είναι κάτι που το ήθελαν πολύ οι νησιώτες μας»
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης αναφερόμενος στη συμφωνία για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, είπε ότι «Είναι μία διαδικασία που διευκολύνει τις επισκέψεις στα νησιά. Είναι κάτι που το ήθελαν πολύ οι νησιώτες μας».

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο μέτρο που αφορά 10 νησιά από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο. Τα νησιά θα προκύπτουν από δική τους επιλογή και θα είναι μέρη που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση ως ένα αντιστάθμισμα προς τους κατοίκους και την οικονομία των νησιών.

«Η βίζα αφορά έναν Τούρκο που θέλει π.χ. να πάει στη Χίο και δεν χρειάζεται να πάει στο προξενείο μας στην Άγκυρα ή τη Σμύρνη μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες (π.χ. συνέντευξη για να βγάλει τη βίζα Σένγκεν).

Μπορεί να το αποφασίσει το πρωί να πάει απέναντι στο Τσεσμέ, να περάσει με το καραβάκι στη Χίο και επί τόπου στο Τελωνείο του νησιού να βγάλει από τον Έλληνα αστυνομικό τη βίζα αφού γίνει ο έλεγχος ασφαλείας.

Πρόκειται για μία 7ήμερη βίζα με ειδική σφραγίδα που μπαίνει πάνω στο διαβατήριο ενώ δεν μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει αλλού. Έγινε για να διευκολυνθεί η πρόσβαση και η επικοινωνία των δύο λαών. Εάν λειτουργήσει σωστά, ίσως επεκταθεί και σε άλλα νησιά», εξήγησε ο κ. Καιρίδης.

Γ. Χατζημάρκος: «Η συμφωνία θα ενισχύσει την εξωστρέφεια των νησιών»
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος σχολιάζοντας τη συμφωνία δήλωσε τα εξής: «Η είδηση της συμφωνίας για παροχή τουριστικής βίζας επτά ημερών σε Τούρκους πολίτες για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ήταν απο τα θέματα που οι κάτοικοι των νησιών στα οποία θα εφαρμοστεί, το ζητούσαν.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερνογάν στην Αθήνα, αφορά 6 νησιά της περιφέρειάς μας, την Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Σύμη, τη Ρόδο και το Καστελλόριζο που συνορεύουν γεωγραφικά αλλά και οικονομικά.

Σε αυτά τα νησιά, η σχετική συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομία τους και την εξωστρέφειά τους.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το μέτρο, τον υπουργό Δημήτρη Καιρίδη που αγωνίστηκε να πείσει τις Βρυξέλλες για την ανάγκη της εξαίρεσης και την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον που έδειξε την απαιτούμενη κατανόηση».

Γ. Πάππου: «Τη βίζα, ως Επιμελητήριο, τη ζητούσαμε και την είχαμε ψηλά στις απαιτήσεις μας»
Ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για τα μικρά νησιά, χαρακτήρισε την απόφαση για τη βίζα-«εξπρές» σε Τούρκους πολίτες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου.

«Τη βίζα, ως Επιμελητήριο, τη ζητούσαμε και την είχαμε ψηλά στις απαιτήσεις μας», δήλωσε -μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- τονίζοντας ότι με την ενεργοποίηση της απόφασης θα είναι εκρηκτικό το κύμα επισκέψεων από τη γείτονα χώρα. Ανέφερε επίσης ότι οι Τούρκοι είναι κορυφαίοι επισκέπτες, υψηλού επιπέδου, για τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Μ. Μαρκόπουλος: «Πολύ θετική εξέλιξη για τα νησιά της Δωδεκανήσου»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, μιλώντας στο NEWS 24/7 σημειώνει ότι η απόφαση αυτή είναι μόνο θετική για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Σαφώς υπάρχουν νησιά που θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κέρδος από αυτή την απόφαση, καθώς τους επηρεάζει περισσότερο. Για τη Σύμη, την Κω και τη Λέρο αυτή η απόφαση θα μπορούσε πραγματικά ν’ αλλάξει το τουριστικό γίγνεσθαι.

Και για τη Ρόδο θα λειτουργήσει θετικά και κυρίως για μικρότερα ξενοδοχεία, αλλά και για τα καταλύματα που βρίσκονται μέσα στην πόλη και μένουν ανοικτά όλο τον χρόνο.

Ειδικά για τους τελευταίους, ίσως ν’ αποδειχθεί πολύ σημαντικό. Οι Τούρκοι είναι τουρίστες που ταξιδεύουν όλο τον χρόνο και η τοπική εμπορική αγορά ενισχύεται ιδιαίτερα, καθώς επιδίδονται σε ψώνια και χαρακτηρίζονται ως high-spenders», τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικός τουρισμός: 9-12% κάτω οι τιμές των πακέτων διακοπών σε Ρόδο, Κρήτη και Κω στα last minute

Τουριστική προβολή της Ρόδου και της Κω

Κρουαζιέρα: Zητείται νέο εθνικό σχέδιο

Στρατηγική για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος

Συνάντηση του Προέδρου Γιάννη Παπαβασιλείου και αντιπροσωπείας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με το Δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη

52 κρουαζιερόπλοια πρόκειται να καταπλεύσουν τον Ιούλιο στη Ρόδο

Τουρκική... απόβαση στα ελληνικά νησιά | Πάνω από 50.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

Δεν θα χάσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο οι Τούρκοι τουρίστες