Πόσοι τουρίστες ήρθαν φέτος στο νησί της Ρόδου

Πόσοι τουρίστες ήρθαν φέτος στο νησί της Ρόδου

Πόσοι τουρίστες ήρθαν φέτος στο νησί της Ρόδου

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 8265 ΦΟΡΕΣ

Με 77.000 περισσότερους τουρίστες αποχαιρετά η Ρόδος τη φετινή τουριστική περίοδο, που αναδείχτηκε η καλύτερη όλων των εποχών παρά τις επιπτώσεις που είχε στην κίνηση του νησιού η μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου.

Η τουριστική κίνηση στη Ρόδο κατέγραψε φέτος ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς όχι μόνο οι επιδόσεις του προορισμού διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα αλλά ξεπέρασαν κατά πολύ και τα περσινά δεδομένα που ήταν τα καλύτερα όλων των εποχών.

Μετά και τα στοιχεία της κίνησης του Νοεμβρίου που ανακοίνωσε η Fraport Greece ο απολογισμός της φετινής τουριστικής περιόδου είναι ιδιαίτερα θετικός και αυτό γιατί όπως προκύπτει μας επισκέφθηκαν 77.000 περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρσι καταγράφοντας μία μικρή αύξηση.

Αναλυτικά το εννεάμηνο
Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα λοιπόν κινήθηκε το εννεάμηνο της τουριστικής περιόδου στη Ρόδο το οποίο ξεπέρασε τα δεδομένα της περσινής χρονιάς. Έτσι λοιπόν, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις ότι το 2023 θα μας αποχαιρετίσει με αφίξεις τουριστών που θα ξεπεράσουν τα 2,5 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, από τη μέρα που άνοιξε η τουριστική σεζόν του 2023 στο νησί μας δηλαδή μέχρι και το τέλος του προηγούμενου μήνα ήρθαν με πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο συνολικά 2.625.894 επισκέπτες. Πρόκειται για στοιχεία που κατέγραψε η Fraport Greece από το Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο για το αεροδρόμιο «Διαγόρας» και τα οποία αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα στοιχεία της κίνησης για το έτος 2022 την καλύτερη τουριστική σεζόν για τον προορισμό μας, δείχνουν ότι υπάρχει μία αύξηση σε ποσοστό 2,94%.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς προκύπτει ότι επισκέφθηκαν τη Ρόδο το διάστημα από το Μάρτιο μέχρι και τον Νοέμβριο συνολικά 2.548.807 τουρίστες, αναδεικνύοντας ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες το 2023 ως την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών με 77.087 τουρίστες περισσότερους.

Πιο συγκεκριμένα, η φετινή τουριστική σεζόν στη Ρόδο εξελίχθηκε ως εξής:
- Μάρτιος: 10.850 τουρίστες
- Απρίλιος: 144.303 τουρίστες
- Μάιος: 325.681 τουρίστες
- Ιούνιος: 451.644 τουρίστες
- Ιούλιος: 481.057 τουρίστες
- Αύγουστος: 509.344 τουρίστες
- Σεπτέμβριος: 436.591 τουρίστες
- Οκτώβριος: 260.577 τουρίστες
- Νοέμβριος: 5.847 τουρίστες

Την περσινή χρονιά η κίνηση το αντίστοιχο διάστημα είχε ως εξής:
- Μάρτιος: 3.876 τουρίστες
- Απρίλιος: 111.057 τουρίστες
- Μάιος: 298.134 τουρίστες
- Ιούνιος: 432.063 τουρίστες
- Ιούλιος: 542.361 τουρίστες
- Αύγουστος: 508.475 τουρίστες
- Σεπτέμβριος: 409.683 τουρίστες
- Οκτώβριος: 242.378 τουρίστες
- Νοέμβριος: 780 τουρίστες

Αποδειγμένα λοιπόν το 2023 ήταν μία χρονιά άκρως ικανοποιητική με επιδόσεις που ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη εκτίμηση παρά τα όσα δυσάρεστα σημειώθηκαν με τη μεγάλη φωτιά η οποία έβαλε... φρένο στην εξέλιξη της τουριστικής περιόδου φέτος στο νησί μας.

Ο προορισμός ανέκαμψε σταδιακά και μετά από 20 μέρες άρχισαν όλα να κινούνται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, αφήνοντας πίσω τις δυσάρεστες εικόνες και καταστάσεις εκείνων των 10 ημερών. Τα καταλύματα άρχισαν να λειτουργούν και πάλι εκτός από τρία μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές και έπρεπε να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις, όμως και αυτά πλέον μπήκαν δυναμικά στην αγορά για τις διακοπές του 2024.

Όσο για την επόμενη τουριστική περίοδο οι αεροπορικές θέσεις θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με φέτος σχεδόν από όλες τις χώρες με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία από όπου θα υπάρχει αύξηση τουλάχιστον 10%, ενώ και από τη Γερμανία τα πράγματα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ καλύτερα συγκριτικά με φέτος.

Ο προορισμός μας λαμβάνει αισιόδοξα μηνύματα για το 2024 ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ερχόμενη τουριστική περίοδος θα ανοίξει στο νησί μας εκτός απροόπτου γύρω στις 25 Μαρτίου δηλαδή μία εβδομάδα πριν το καθολικό Πάσχα.

70.000 επιπλέον θέσεις για την τουριστική περίοδο 2024 σε προορισμούς ανάμεσα στους οποίους η Ρόδος και η Κως
Την ίδια στιγμή η Jet2.com και η Jet2holidays προσθέτουν σχεδόν 70.000 θέσεις σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα μέχρι και τον Νοέμβριο του 2024, από το Ην. Βασίλειο, σε μια σειρά από προορισμούς, ανάμεσα στους οποίους είναι και επτά ελληνικοί, όπως αναφέρει το «Χρήμα και Τουρισμός»

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο, «η επιπλέον χωρητικότητα καλύπτει την ηπειρωτική Ισπανία, τα Κανάρια Νησιά, τις Βαλεαρίδες, την Πορτογαλία, την Τουρκία, την Κροατία και την Ελλάδα από οκτώ αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι νέες πτήσεις προστέθηκαν μεταξύ τέλους Σεπτεμβρίου και αρχών Νοεμβρίου από τα αεροδρόμια Belfast International, Birmingham, East Midlands, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Leeds Bradford, Μάντσεστερ και Newcastle.

Στους προορισμούς περιλαμβάνονται και επτά ελληνικοί: το Ηράκλειο, η Καλαμάτα, η Ρόδος, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κως. Όσον αφορά τους υπόλοιπους προορισμούς, αυτοί είναι: το Λανζαρότε, το Ντουμπρόβνικ, η Φουερτεβεντούρα, η Ίμπιζα, η Κόστα ντε Αλμερία, η Γκραν Κανάρια, η Μινόρκα, η Πάλμα, το Ρέους, η Τενερίφη, η Σμύρνη, η Μάλαγα, το Αλικάντε, η Αττάλεια, το Νταλαμάν, το Φάρο και η Χιρόνα».

Η Ρόδος στην πρώτη θέση, παγκόσμια, της λίστας “The most Googled travel cities and islands of 2023” της Google
Κάθε χρόνο, η Google δημοσιεύει τα δεδομένα της σε μια ειδική αναφορά με τον τίτλο «Έτος στην αναζήτηση», που παρουσιάζει τι αναζητήσεις έκαναν οι χρήστες της τους τελευταίους 12 μήνες. Ενδεικτική των παγκόσμιων τάσεων είναι μέσα σε αυτήν, η ενότητα των ταξιδιωτικών δεδομένων – τους προορισμούς δηλαδή που αναζητήθηκαν περισσότερο-η οποία αποτελεί παράλληλα και μια πρώτης τάξεως έμπνευση για τα ταξίδια των χρηστών το 2024.

Για το έτος 2023 λοιπόν, τα νησιά του νοτίου Αιγαίου βρέθηκαν στην κορυφή των αναζητήσεων μεταξύ των ταξιδιωτικών προορισμών από τους χρήστες της Google. Συγκεκριμένα, η Ρόδος είναι πρώτη στη λίστα με τις αναζητήσεις προορισμών πόλεων και νησιών και η Ελλάδα πρώτη στη λίστα των αναζητήσεων προορισμών-χωρών, με τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο να έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εθνική πρωτιά.

«Από όλα τα νησιά της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφτείτε, αυτό είναι πολύ ιδιαίτερο» αναφέρεται στο σχετικό αφιέρωμα του Conde Nast Traveler για τη Ρόδο, επισημαίνοντας ότι, παρά τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν το καλοκαίρι το νησί, το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών που θέλουν να υποστηρίξουν τη Ρόδο είναι απόδειξη ότι η ομορφιά του νησιού κυριάρχησε. Έτσι, το αποτέλεσμα της επιτυχούς διαχείρισης φέρνει στο τέλος του 2023 τη Ρόδο πάνω από το Ορλάντο των ΗΠΑ, τη Σεβίλλη, το Μαρακές, τη Σικελία, το Δελχί, το Άμστερνταμ και άλλες πόλεις ή νησιά.

Αντίστοιχα και η Ελλάδα υπερίσχυσε κλασικών και κορυφαίων τουριστικών προορισμών και συνάμα ανταγωνιστών της, όπως της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας κ.α. με τα νησιά του νοτίου Αιγαίου να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο πλήθος των αναζητήσεων.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικός τουρισμός: 9-12% κάτω οι τιμές των πακέτων διακοπών σε Ρόδο, Κρήτη και Κω στα last minute

Τουριστική προβολή της Ρόδου και της Κω

Κρουαζιέρα: Zητείται νέο εθνικό σχέδιο

Στρατηγική για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος

Συνάντηση του Προέδρου Γιάννη Παπαβασιλείου και αντιπροσωπείας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με το Δήμαρχο Αλέξανδρο Κολιάδη

52 κρουαζιερόπλοια πρόκειται να καταπλεύσουν τον Ιούλιο στη Ρόδο

Τουρκική... απόβαση στα ελληνικά νησιά | Πάνω από 50.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

Δεν θα χάσουν τις διακοπές τους στη Ρόδο οι Τούρκοι τουρίστες