Ποιοι εξελέγησαν στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και τη Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Ποιοι εξελέγησαν στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και τη Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Ποιοι εξελέγησαν στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και τη Δημοτική Επιτροπή Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3810 ΦΟΡΕΣ

Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Κυριάκος Κασάπης

Το προεδρείο του καθώς και τα μέλη της νέας δημοτικής επιτροπής που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στον δήμο, εξέλεξε χθες, Τρίτη 2 Ιανουαρίου, το νέο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, κατά την πρώτη του συνεδρίαση για τη νέα θητεία, η οποία ήταν ειδική και είχε πανηγυρικό χαρακτήρα-δίχως ωστόσο να λείψουν τα απρόοπτα αλλά και, κάποια στιγμή, οι υψηλοί τόνοι από τον νέο δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Κολιάδη.

Καταρχάς, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών Αρχών, των φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τελέστηκε Αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο και πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στη συνέχεια, ως είθισται, ο Σεβασμιώτατος απευθύνθηκε στους νέους τοπικούς μας άρχοντες λέγοντάς τους, μεταξύ άλλων, ότι «είναι υπεύθυνοι απέναντι σε έναν λαό» και τους έδωσε πολλές ευχές για ομόνοια, ενότητα, καλή συνεργασία, επιτυχίες αλλά και να…ξεχνούν ό,τι δημιουργεί άσχημες καταστάσεις.


Παρόντες ήταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και μέλη της περιφερειακής αρχής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Γιάννης Πάππου, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά.


Καλωσορίζοντας όλους ο νέος δήμαρχος, αφού έδωσε τις καθιερωμένες ευχές, θύμισε ότι, πριν από τέσσερα χρόνια, στην ίδια αίθουσα, ξεκίνησε με όραμα και στόχους το τότε δημοτικό συμβούλιο και στη διαδρομή έφυγαν τρεις άνθρωποι και έτσι ευχήθηκε, με τη λήξη της θητείας «να είμαστε όλοι εδώ». Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα για τη συνεργασία και είπε ότι, ό,τι κάνουν, θα είναι για το καλό του τόπου και των πολιτών. «Να είστε σίγουροι ότι, αυτή η δημοτική αρχή, όλοι όσοι βρισκόμαστε σ’ αυτή την αίθουσα, και οι 43, θα παλέψουμε γι’ αυτό τον στόχο, τον μοναδικό, που είναι πώς θα κάνουμε καλύτερη την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που κατοικούν σ’ αυτό το πανέμορφο νησί».


Στον χαιρετισμό του ο κ. Κόνσολας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι όλοι θα πρέπει να συνδράμουν για την επίτευξη των στόχων της δημοτικής αρχής και του δήμου Ρόδου. Όπως είπε, τέσσερα είναι τα στοιχεία που απαιτούνται: το στρατηγικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί για την πόλη και το νησί, τα μέσα για την υλοποίησή του, η μέθοδος και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν αλλά και η αποτίμηση της προσπάθειας που θα πρέπει να γίνεται συχνά. Είπε ακόμη προς τα μέλη του νέου δ.σ. ότι είναι τεράστια τιμή και αξία τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν.


Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι κάθε αρχή, από μόνη της, περικλείει την αισιοδοξία και την προσδοκία της εκπλήρωσης ονείρων, τονίζοντας ότι είμαστε αισιόδοξοι ιδιαίτερα σ’ αυτό τον τόπο, όχι μόνο εκ της αφετηρίας μίας νέας περιόδου.

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί προηγήθηκε μία πολύ δύσκολη, σκληρή, περίοδος, μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αναταραχής γενικής: εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς. Και μέσα σε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο, τουλάχιστον αφιλόξενο περιβάλλον, αυτός ο τόπος έγινε φάρος, έγινε φως, έγινε δρόμος. Είναι ο τόπος που μέσα στο βαθύ σκοτάδι βρήκε την προοπτική και είναι η Ρόδος που μέσα στις αλλεπάλληλες κρίσεις ανακάλυψε και αντέταξε τις ανεξάντλητες δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.


Στη συνέχεια, ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον τέως δήμαρχο Ρόδου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του νέου δ.σ., κ. Αντώνη Καμπουράκη, λέγοντας ότι, αυτό που κέρδισε περισσότερο αυτός ο τόπος είναι η συλλογική πίστη στις δυνατότητές του και τα αποτελέσματά του σήμερα αναλύονται και θαυμάζονται σε όλο τον κόσμο. Και συνέχισε λέγοντας: «Ακριβώς απέναντί σας βρίσκεται ένα βουνό. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένα βουνό δημιουργίας.

Δεν επέτρεψε στη σκιά του να μείνει κάτι πίσω, δεν σκότωσε τίποτα, μόνο καλλιέργησε θετικά και ήτανε και σας εγγυώμαι σήμερα ότι θα παραμείνει-μία πηγή λύσεων και καλών ειδήσεων». Τέλος, είπε ότι η συνεργασία του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης, είναι το κυριότερο συστατικό της συνταγής που οδήγησε την περιφέρειά μας σε δέκα μοναδικές στην ιστορία της εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτιές.

«Δεν είμαι διατεθειμένος να επιτρέψω τη διαταραχή αυτή και είμαι απολύτως αποφασισμένος-τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου-να συνεχίσουμε να υπηρετούμε αυτόν τον τόπο με την έννοια της συνεργασίας να είναι ξανά το κυρίαρχο συστατικό και το DNA της πολιτικής της οποίας θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε», διεμήνυσε ο κ. Χατζημάρκος.


Τις ευχές του έδωσε, στη συνέχεια, ο κ. Καμπουράκης λέγοντας «θα είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το κοινό καλό».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Γερονικόλας ευχήθηκε και εκείνος καλή επιτυχία στο έργο τους και επανέλαβε ότι όλοι και όλες που συμμετείχαν στις εκλογές έχουν στο μυαλό τους να υπηρετήσουν τη Ρόδο και τους βαραίνει αυτή η ευθύνη.


Σημειώνεται ότι το φλουρί στο δημοτικό συμβούλιο «έπεσε» στο μέλος της μείζονος κ. Τηλέμαχο Καμπούρη ενώ στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στον κ. Γιάννη Μηνατσή.

Εκλογή προεδρείου
Ακολούθησε το πρώτο μέρος της ειδικής συνεδρίασης για την εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα του νέου δημοτικού συμβουλίου, κατά την οποία προήδρευσε ο πρώτος σε ψήφους από την παράταξη που αναδείχθηκε πρώτη, «ΕΝ.Α.-Ενωμένοι Αλλάζουμε-Μαζί για τη Ρόδο», ο κ. Βάιος Καλοπήτας.


Ο ίδιος, απευθυνόμενος στο Σώμα είπε: «Είμαι σίγουρος ότι αυτή η νέα δημοτική περίοδος θα χαρακτηριστεί από τη σκληρή δουλειά όλων μας για το καλό του νησιού.
Ο κοινός στόχος θα αποτελέσει τον κοινό παρονομαστή για να ενώσει τις διαφορετικές απόψεις και θα είναι ο λόγος που θα μας κάνει να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις επιμέρους διαφωνίες μας.


Μπροστά στις δύσκολες συγκυρίες που θα βρεθούν μπροστά μας και χαρακτηρίζονται από τις περιστάσεις της εποχής, με πολέμους στη γειτονιά μας αλλά και νέες προκλήσεις να αναδεικνύονται, πιστεύω ότι το νέο δ.σ., με αίσθημα ευθύνης και με την αρωγή όλων των συμπολιτών μας, μπορεί να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων για τη Ρόδο και για τους συμπολίτες μας».


Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ο προεδρεύων έκανε γνωστό, ότι έχουν κατατεθεί τέσσερις επιστολές στο προεδρείο. Καταρχάς, οι κ.κ. Βαγγέλης Μανδρακός και Βαγγέλης Κατσογριδάκης, οι οποίοι κατήλθαν στις εκλογές με την παράταξη «Αρχή Οργάνωσης για τη Ρόδο» του κ. Γερονικόλα, με επιστολές τους δήλωσαν ότι αποχωρούν από αυτήν και στο εξής θα μετέχουν στο δ.σ. ως ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι.


Επιστολή κατέθεσε και το μέλος της μείζονος κ. Στράτος Καρίκης ο οποίος ήταν απών λόγω κωλύματος, δηλώνοντας παράλληλα ότι εφόσον προταθεί για τη θέση του αντιπροέδρου του δ.σ. θα την αποδεχθεί όπως και την υποψηφιότητα για μέλος της δημοτικής επιτροπής και αν απαιτηθεί να υπάρξει και η έγκριση του επικεφαλής της παράταξής του. Επίσης, το μέλος της ελάσσονος κ. Γιάννης Αφεντούλης, με επιστολή του, δήλωσε ότι είναι απών λόγω σοβαρού κωλύματος.


Σημειώνεται ότι παρόντες ήταν 39 εκ των 43 μελών του νέου δ.σ. καθώς, εκτός από τους παραπάνω, απουσίαζαν ο κ. Μιχάλης Κορδίνας από την παράταξη του κ. Καμπουράκη και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος.


Ο κ. Καμπουράκης ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα για συμμετοχή στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον προεδρεύοντα ωστόσο καθώς και τον κ. Κώστα Χαλκιά από την πλειοψηφία, που είναι δικηγόρος, να μην συμφωνούν αφού λόγω του ειδικού χαρακτήρα της η πρόσκληση είχε σταλεί μόνο για δια ζώσης συμμετοχή. Ο κ. Καμπουράκης επέμεινε καθώς ο κ. Καρίκης ήταν μεν υποψήφιος ωστόσο δεν μπορούσε να ψηφίσει, ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική.


Οι επικεφαλής των παρατάξεων είχαν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους στο προεδρείο και συγκεκριμένα η παράταξη της πλειοψηφίας για τη θέση του προέδρου για την οποία προτάθηκε ο κ. Κυριάκος Κασάπης, της μείζονος για τη θέση του αντιπροέδρου που προτάθηκε ο κ. Στράτος Καρίκης και της ελάσσονος για τη θέση του γραμματέα του Σώματος που προτάθηκε ο επικεφαλής της, κ. Γερονικόλας.


Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε φανερά, δια ανάταση χειρός, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο να εκλέγονται με 39 ψήφους, δηλαδή επί του συνόλου των παρόντων,και τον κ. Γερονικόλα με 38 αφού δεν τον ψήφισε ο κ. Κατσογριδάκης.

Εκλογή Δημοτικής Επιτροπής
Με τον νέο πρόεδρο, πλέον, του νέου δημοτικού συμβουλίου να προεδρεύει στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, αφού τους ευχαρίστησε ξεκίνησε τη διαδικασία.
Όπως είπε, η Δημοτική Επιτροπή είναι ένας νέος θεσμός που προβλέπει την αντικατάσταση της Οικονομικής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καθώς και της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι οποίες καταργούνται.


Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο εκλογής αλλά και τον τρόπο ένταξης των συμβούλων σ’ αυτήν η οποία αποτελείται από 8 μέλη, πέντε από την πλειοψηφία και 3 μέλη από το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας ενώ πρόεδρος θα είναι ο δήμαρχος (σ.σ. εφόσον το επιθυμεί μπορεί να υποδείξει αντιδήμαρχο).


Μάλιστα, τα μέλη της εκλέγονται ως εξής: αυτά της πλειοψηφίας μόνο από τα μέλη αυτής και της μειοψηφίας μόνο από τα μέλη όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
«Εμπλοκή» ωστόσο δημιουργήθηκε για αρκετή ώρα, πριν από την έναρξη της διαδικασίας, όταν ο πρόεδρος ανακοίνωσε τα υποψήφια μέλη της μειοψηφίας αναφέροντας και τον κ. Καρίκη.


Στο σημείο αυτό, πήρε τον λόγο ο κ. Καμπουράκης, λέγοντας προς τον κ. Κασάπη ότι ο κ. Καρίκης δεν επιθυμεί να είναι και υποψήφιος αντιπρόεδρος και μέλος της Επιτροπής. Ο πρόεδρος τού είπε ότι ο κ. Καρίκης έκανε σχετική δήλωση.
Για αρκετή ώρα υπήρξε μία διαφωνία ανάμεσα στον πρόεδρο και τον κ. Καμπουράκη για το εάν ο κ. Καρίκης μπορεί να είναι υποψήφιος κατά δήλωσή του ή απαιτείται και η έγκριση του επικεφαλής.


Ο κ. Κασάπης διάβασε αρκετές φορές τη δήλωση του κ. Καρίκη προς το προεδρείο, στην οποία τελευταίος ανέφερε ότι η δήλωσή του θα εγκριθεί και από τον επικεφαλής της παράταξής του εφόσον απαιτηθεί.


Μετά από διαφωνία αρκετής ώρας, υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Καρίκη ο οποίος επιβεβαίωσε τη βούληση του επικεφαλής και έτσι δεν ήταν υποψήφιος για την Επιτροπή.


Μετά από τα παραπάνω, διεξήχθη η ψηφοφορία, η οποία ήταν δια ζώσης και μυστική και είχαν στηθεί δύο κάλπες και δύο παραβάν, ξεχωριστά για πλειοψηφία και μειοψηφία. Στη Δημοτική Επιτροπή εξελέγησαν οι παρακάτω σύμβουλοι:

Από την πλειοψηφία
Τακτικά μέλη
1. Χαλκιάς Κώστας με 18 ψήφους
2. Καρατζιάς Δημήτρης με 17 ψήφους
3. Λάμπης Χρυσοβαλάντης με 16 ψήφους
4. Βαρέλης Γεώργιος με 15 ψήφους
5. Παπαγεωργίου Σαββίνα με 14 ψήφους

Αναπληρωματικά μέλη
1. Παπαστεργής Στέργος με 12 ψήφους
2. Θωμάτος Μιχάλης με 10 ψήφους
3. Τσούβαλης Σταύρος με 10 ψήφους
4. Παυλούς Γεώργιος με 9 ψήφους
5. Πάττας Γεώργιος με 8 ψήφους
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στον κ. Θωμάτο και τον κ. Τσούβαλη πραγματοποιήθηκε κλήρωση για το ποιος είναι δεύτερος και ποιος τρίτος.

Από τη μειοψηφία
Τακτικά μέλη
1. Δημήτρης Τσίκκης με 9 ψήφους
2. Θανάσης Στάμος με 8 ψήφους
3.Τηλέμαχος Καμπούρης με 7 ψήφους

Αναπληρωματικό μέλος
1. Δημήτρης Ζανεττούλλης 4 ψήφους

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού