Κ. Χαλκιάς: «Δουλειά του δήμου δεν είναι να γίνεται αρεστός αλλά να είναι χρήσιμος»

Κ. Χαλκιάς: «Δουλειά του δήμου δεν είναι  να γίνεται αρεστός αλλά να είναι χρήσιμος»

Κ. Χαλκιάς: «Δουλειά του δήμου δεν είναι να γίνεται αρεστός αλλά να είναι χρήσιμος»

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1550 ΦΟΡΕΣ

Προανήγγειλε λήψη μέτρων για τις οφειλές και αύξηση τελών με δίκαιο τρόπο

Ταμειακή δυσχέρεια θα αντιμετωπίσει ο δήμος Ρόδου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα προχωρήσει στη λήψη όλων των μέτρων που δίνει το δικαίωμα ο νόμος προκειμένου να την αντιμετωπίσει, ανάμεσα στα οποία θα εξεταστεί και η αύξηση των τελών αλλά με δίκαιο τρόπο, σύμφωνα με μία πρώτη ενημέρωση που έκανε, σε αυτό το στάδιο, ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Χαλκιάς.

Ερωτηθείς, χθες, ο ίδιος ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες στις οποίες θα προβεί άμα τη αναλήψη των καθηκόντων του, θέλησε να κάνει μία πρώτη-περιορισμένη όπως είπε-αναφορά λέγοντας ότι επιφυλάσσεται να ενημερώσει σύντομα και όταν θα έχει αποκομίσει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα οικονομικά του δήμου.
Όπως εξήγησε, επειδή τα επίσημα στοιχεία και όχι αυτά σε επίπεδο πληροφορίας, που έχει στη διάθεσή του είναι αυτά που έχει στη διάθεσή του αυτές τις λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε, περιορίστηκε στο να πει ότι δεν είναι ενθαρρυντικά. Και δήλωσε:
«Θα αντιμετωπίσουμε ταμειακή δυσχέρεια, έντονη θα έλεγα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Θα χρειαστεί να μεταχρονολογήσουμε υποχρεώσεις-δεν γίνεται αλλιώς. Θα χρειαστεί, ενδεχομένως, να κάνουμε και περικοπές-στον βαθμό που αυτό επιτρέπεται μιας και η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια μεν αλλά στον βαθμό που μας επιτρέπεται από τις συμβατικές ρήτρες που έχουν αναληφθεί, αν μπορούμε να μειώσουμε κάποιες υποχρεώσεις. Γιατί, πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Πρέπει να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάθε υποχρέωση που έχουμε αναλάβει ως δήμος Ρόδου-πρώτιστα πρέπει να το κάνουμε αυτό και πρέπει να είναι βασική μέριμνα όλων μας από εδώ και πέρα»;.

Αναπροσαρμογή τελών
Στη συνέχεια, ο κ. Χαλκιάς έκανε γνωστό ότι μεταξύ των μέτρων που θα εξετάσουν, θα έρθει προς συζήτηση και η αναπροσαρμογή των τελών και η θέσπιση νέων, προς τα πάνω.

«Όταν σου λείπουν χρήματα, αυτό κάνεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα», είπε και συμπλήρωσε: «Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε κατά τρόπο σωστό, δίκαιο, αναλογικό, να μην επιβαρυνθούν αυτοί που ήδη είναι υπέρμετρα επιβαρυμένοι, να μπορέσει να εξορθολογιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η είσπραξη των τελών.

Θα επιχειρήσουμε να εισπράξουμε τα τρέχοντα που δεν έχουν εισπραχθεί ή έχει καθυστερήσει κατά πολύ η είσπραξή τους, θα επιχειρήσουμε επίσης να εξορθολογήσουμε συνολικά τους αριθμούς σε σχέση με τα οφειλόμενα προς τον δόμο Ρόδου, λαμβάνοντας υπόψη ποια έχουν υποπέσει σε παραγραφή-έχουν υποπέσει απαιτήσεις προς τον δήμο Ρόδου σε παραγραφή».


Όσο για το βάθος χρόνου της παραγραφής, ο αντιδήμαρχος επιφυλάχθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος το επόμενο διάστημα, ωστόσο αυτή τη στιγμή το πλαίσιο είναι η τριετία, η πενταετία και η δεκαετία, ανάλογα με το είδος της οφειλής. Υπάρχουν βέβαια και οι οριστικές επισφάλειες καθώς, όπως είπε, υπάρχουν ποσά που δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή και δεν θα τα διαγράψουν, όμως εάν γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ διότι ο οφειλέτης είτε είναι αφερέγγυος ή έχει πτωχεύσει ή είναι αδύνατον να βρεθεί, τότε στις περιπτώσεις αυτές ο δήμος δεν μπορεί να προσδοκά ότι θα εισπράξει αυτά τα χρήματα και να τα συνυπολογίζει στους προϋπολογισμούς του.


Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι δεν θα απεμπολήσουν το δικαίωμα να τα εισπράξουν εάν και εφόσον έχουν τη δυνατότητα αλλά όταν θα καταρτίζουν προϋπολογισμούς θα πρέπει να γνωρίζουν τι είναι δεκτικό είσπραξης και τι είναι ανεπίδεκτο.


«Οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι εργαλείο που να απεικονίζει την πραγματικότητα και πρέπει να το κάνουμε αυτό κάποια στιγμή: πρέπει στα ζητήματα αυτά να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από τα δάχτυλά μας. Κανένας δεν έχει…τόσο χοντρά δάχτυλα που να κρυφτεί πίσω από αυτά. Κανένας», είπε με νόημα αντιδήμαρχος.

«Θα εξαντλήσουμε τις διαδικασίες»
Όσο για τους τρόπους που θα διεκδικήσει ο δήμος τις οφειλές αυτές, ο κ. Χαλκιάς είναι ξεκάθαρος εξηγώντας: «Όποιοι τρόποι προβλέπονται συνολικά. Ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων είναι ένα νομοθέτημα συγκεκριμένο, προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και οφείλει ο κάθε ένας να εξαντλήσει τις διαδικασίες αυτές . Θα είναι ίδιες σε κάθε περίπτωση; Όχι.


Ανά περίπτωση θα ακολουθηθούν διαφορετικές διαδικασίες. Σε άλλες περιπτώσεις θα κάνεις κατάσχεση εις χείρας τρίτων, σε άλλες θα προχωρήσεις σε κατάσχεση ακίνητης περιουσίας, σε άλλη περίπτωση θα προχωρήσεις σε δέσμευση εσόδων. Εννοείται ότι δεν θα εφαρμόσεις τα ίδια κριτήρια σε όλους αφού ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα για συγκεκριμένες περιπτώσεις οφειλετών να είσαι σαφώς πιο επιεικής και να προχωρήσεις ακόμα και σε διαγραφές ή σε ρυθμίσεις οφειλών. Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες σου δίνει το δικαίωμα να επιχειρήσεις απρόσκοπτα την αναγκαστική εκτέλεση και οφείλεις να το επιχειρήσεις».


Σχετικά με την αποστολή ειδοποιητήριων, που αποτελεί το πρώτο βήμα από πλευράς δήμου, ο κ. Χαλκιάς θύμισε ότι τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησε η αποστολή ειδοποιητηρίων για το 2023, κάτι που, κατά τη γνώμη του, έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, και προσεχώς θα γνωστοποιήσει ακριβώς τα ποσά που εισπράχτηκαν μέσα στο 2023 σε σχέση με αυτά που εισπράχθηκαν τα προηγούμενα έτη.


Όπως είπε, ένα από τα ζητήματα της ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο δήμος σήμερα οφείλεται ακριβώς σε αυτή την καθυστέρηση-«δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο υπήρξε αυτή, δεν θα έπρεπε να έχει υπάρξει.


Ο κάθε δήμος θα πρέπει να προσέχει τα οικονομικά του. Η δουλειά του δήμου δεν είναι να γίνεται αρεστός. Η δουλειά του δήμου είναι να είναι χρήσιμος και να επιτελεί το έργο του. Να εκτελεί με συνέπεια αυτά τα οποία του αναθέτει ο νόμος, να φροντίζει τον πολίτη του και όχι να γίνεται αρεστός σ’ αυτόν», κατέληξε ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού