Γ. Παππάς, Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με σεβασμό στους κατοίκους μικρών νησιών, κίνητρα και πόροι στο Βόρειο Αιγαίο, για γρήγορη ανάπτυξη»

Γ. Παππάς, Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με σεβασμό στους κατοίκους μικρών νησιών, κίνητρα και πόροι στο Βόρειο Αιγαίο, για γρήγορη ανάπτυξη»

Γ. Παππάς, Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Με σεβασμό στους κατοίκους μικρών νησιών, κίνητρα και πόροι στο Βόρειο Αιγαίο, για γρήγορη ανάπτυξη»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1025 ΦΟΡΕΣ

Στη Μυτιλήνη, για την κοπή πίττας της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, βρέθηκε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Παππάς, ο οποίος, μεταφέροντας τις ευχές του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προέβη σε ανακοινώσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Διαβεβαιώνοντας ότι «οι προσπάθειες όσων, σε κυβερνητικό ή συνεργατικό επίπεδο υπηρετούν το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι άοκνες, προς όφελος όσων συμπατριωτών μας αφορούν». Επιπλέον αναφέρθηκε στο μεταφορικό ισοδύναμο και στην εξέλιξη του μέτρου σε κάρτα νησιώτη, στα ήδη προγραμματισμένα, αλλά και στα επικείμενα συνδυαστικά δρομολόγια, προς διευκόλυνση των επιβατών, τη μεταφορά εμπορευμάτων και την αύξηση των επισκεπτών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε σχέση και με τα αεροπορικά δρομολόγια, με ιδιαίτερη έμφαση στις άγονες γραμμές και τον εκσυγχρονισμό των πλοίων.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τόνισε την αναμενόμενη τουριστική αύξηση από τη γείτονα χώρα, με την επίλυση του θέματος της βίζας, ενώ στάθηκε στην αναβάθμιση των Δικαστηρίων και των Ειρηνοδικείων και την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων μέσω του Υπουργείου Αθλητισμού.

Τέλος, ο κ. Παππάς, διαβεβαίωσε ότι, είναι στους άμεσους στόχους του είναι η ταχύτατη ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προς διευκόλυνση, αλλά και επιβράβευση των κατοίκων τους που συνεχίζουν και ζουν στη νησιωτική χώρα.

Αναλυτικά, η ομιλία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά:

“Είμαστε εδώ στη Μυτιλήνη σήμερα όπου με την ευκαιρία της κοπής της πίτας της Γ.Γ. Αιγαίου κ Νησιωτικής Πολιτικής, ήρθε όλη η ηγεσία του Υπουργείου μας εγώ σαν Υφυπουργός, οι συνεργάτες μας, ο γ.γ. κ. Μανώλης Κουτουλάκης, είχαμε κοντά μας και τους βουλευτές του νομού, όλους τους ανθρώπους της αγοράς, τον Αντιπεριφερειάρχη, τον νέο Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο.

Να μεταφέρω τις ευχές και του Υπουργού μας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για καλύτερη χρονιά γεμάτη υγεία, αισιοδοξία, δύναμη και διάθεση για δουλειά και προκοπή.

Θέλω να πω ότι δουλεύουμε καθημερινά και συστηματικά να λύσουμε ότι προβλήματα δημιουργούνται στα νησιά μας. Ένα από αυτά είναι το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το ακτοπλοϊκό, το οποίο θεωρώ ότι το λύσαμε άμεσα με την παρουσία ενός γρήγορου και καλού πλοίου του «Άνεμος» το οποίο εκτελεί τα δρομολόγια έως ότου γίνει ο διαγωνισμός ο οποίος θεωρητικά είναι να γίνει 23 Ιανουαρίου. Περιμένουμε κάποιες τελευταίες εγκρίσεις για να δούμε ποια εταιρεία θα κατέβει στον διαγωνισμό να παραλάβει τη γραμμή να εκτελέσει τη γραμμή Λαύριο – Αη Στράτη – Λήμνο – Καβάλα και παράλληλα προσπαθούμε να λύσουμε και τη διαδικασία του θέματος που υπάρχει σε συνεργασία και με την Περιφέρεια που μιλάω και με τον Περιφερειάρχη προσωπικά, για τη σύνδεση της γραμμής της ακτοπλοϊκής Άη Στράτη – Λήμνο. Και αύριο έχω συνάντηση στο γραφείο μου στην Αθήνα με το Δήμαρχο του Άη Στράτη για αυτό το ζήτημα. Θέλω να πω πως από την πλευρά μας, κάνουμε τα αδύνατα δυνατά και στηρίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και γι’ αυτό και φέτος σχεδόν το ποσό της ενίσχυσης των άγονων γραμμών ξεπερνάει τα 150 εκατομμύρια, αυτό δείχνει τη θέληση και τη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της κυβέρνησης να στηρίξουμε τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στα νησιά μας και παράλληλα ζητάμε και από την Ένωση Ακτοπλόων να έχουμε ανανέωση του στόλου μας, με γρήγορα, σύγχρονα και συμβατικά πλοία από το 2030 με την πράσινη ενέργεια.

Ήδη ο γραμματέας μας ο κ. Κουτουλάκης, στα προηγούμενα χρόνια είχε καταφέρει και είχε δεσμεύσει ένα σοβαρό ποσό από την Ε.Ε. για να στηρίξουμε την ανανέωση του στόλου μας σε πιο σύγχρονα πράσινα πλοία. Αυτό έχει να κάνει με την ακτοπλοΐα .

Όσον αφορά τη συμφωνία που έχουμε κάνει με τη γείτονα χώρα και με τη βίζα που θα υπάρχει και με τα δέκα νησιά που θα υπάρχει άνεση να μετακινούνται οι φίλοι μας οι γείτονες και οι τουρίστες που θέλουν να επισκέπτονται τα νησιά μας που είναι μέσα και η Μυτιλήνη και η Σάμος και η Χίος και η Λήμνος νομίζω ότι θα αλλάξει το τοπίο και στις κοινωνίες και σε αυτά τα νησιά γιατί υπάρχει ενδιαφέρον κινητικότητας από την γείτονα χώρα. Το λέω αυτό γιατί ήδη υπήρξε ενδιαφέρον και πρόταση να γίνει γραμμή από απέναντι την Ίμβρο, στη Λήμνο, στον Αη Στράτη και εδώ στο Σίγρι της Μυτιλήνης. Υπάρχει λοιπόν καινούργια κινητικότητα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Για το μεταφορικό ισοδύναμο ενημερώσαμε πως ήδη όπως είχαμε δεσμευτεί στο τέλος του χρόνου Νοέμβριο – Δεκέμβριο πληρώσαμε γύρω στα 10 εκατομμύρια και σήμερα μας εγκρίθηκε ένα ποσό των 11 εκατομμυρίων για να συνεχίσουμε τις πληρωμές και να το εξομαλύνουμε και να το φέρουμε στην κανονικότητά του.

Παράλληλα εργαζόμαστε σκληρά σε συνεργασία με τα στελέχη της γραμματείας μας και με την επιτελική δομή να δημιουργήσουμε αυτό που θα δώσει μια άλλη προοπτική, μια κάρτα νησιώτη για τους νησιώτες μας, καθώς από εκεί θα έχουμε την άνεση και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα κεφάλαια για να μπορέσουμε να έχουμε την κάρτα νησιώτη, να μπορέσουμε να κάνουμε το αθλητικό ισοδύναμο και μια σειρά άλλων έργων τα οποία δουλεύουμε. Θέλουμε να έχουμε στο μυαλό μας όλοι, ότι αυτή η κυβέρνηση πραγματικά κοιτάει τη νησιωτικότητα . Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έγινε μια σοβαρή και μεγάλη δουλειά η οποία αρχίζει αυτή τη στιγμή να ωριμάζει.

Παράλληλα κοιτάμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα για τη νησιωτικότητά μας σε συνεργασία με τα άλλα Υπουργεία. Ήδη με το Υπουργείο Δικαιοσύνης βλέπετε στο νέο δικαστικό χάρτη παραμένουν όλα τα Δικαστήρια στα νησιά μας δεν αλλάζει τίποτα, στηρίζονται και αναβαθμίζονται τα Δικαστήρια και τα Ειρηνοδικεία σε Μονομελή Πρωτοδικεία και από την άλλη πλευρά βλέπετε πως με το Υπουργείο Αθλητισμού δημιουργήσαμε πλέον την ενίσχυση των νησιωτικών αθλητικών σωματείων, το θεσμοθετήσαμε έτσι ώστε να έχουν περισσότερα έσοδα, περισσότερη στήριξη από τους πόρους του Υπουργείου Αθλητισμού. ‘Άρα λοιπόν καθημερινά χτίζουμε αυτό το οποίο πιστεύουμε, τη νησιωτικότητα, γιατί πιστεύουμε πραγματικά στους ανθρώπους που ζουν στα νησιά, που αγαπάνε τα νησιά, που θέλουν να επενδύσουν, να δημιουργήσουν την ανάπτυξη στα νησιά μας.

Κάναμε μια κουβέντα στο Υπουργείο με τον Υφυπουργό και με τον γραμματέα τον κ. Αλεξανδράκη αλλά και με τον Υπουργό τον κ. Γιάννη Μπούγα και συζητήσαμε ήταν κ ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Λέσβου και συζητήσαμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθει ο γραμματέας του Υπουργείου στη Μυτιλήνη να επισκεφτεί το χώρο, υπάρχουν ήδη κάποια σχέδια και στο χώρο πίσω από το υπάρχον δικαστικό κτήριο να δημιουργηθεί ένα δεύτερο. Αυτή η πρόταση πιστεύει και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι θα λύσει τα προβλήματα στην περιοχή για τους χώρους που χρειάζεται η δικαιοσύνη για να λειτουργεί πιο γρήγορα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις λειτουργίες και στις αποφάσεις.

Τις προηγούμενες μέρες δέχτηκα κάποιες επισκέψεις από επιχειρηματίες οι οποίοι έδειξαν το ενδιαφέρον. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ανάγκη και πρέπει να έρθουν γρήγορα ταχύπλοα πλοία να μπορέσουν να συνδέσουν αυτά τα νησιά για να δώσουμε μια άλλη ανάπτυξη στα νησιά. Να σας φέρω το παράδειγμα τις 12seaways η οποία διαθέτει δύο καταμαράν. Δόθηκε έτσι μια μεγάλη ανάπτυξη σε όλα τα νησιά και ειδικότερα στον κορμό του βορείου συγκροτήματός μας.. Ξεκινώντας από την Ρόδο και φτάνοντας μέχρι την Πάτμο και κατεβαίνοντας από τη Σάμο και φτάνοντας μέχρι την Κω. Και έδωσαν μια ζωντάνια στα νησιά, διασυνέδεσαν τα διεθνή αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω και της Σάμου με τα υπόλοιπα νησιά της Πάτμου, των Λειψών, οι Αρκιοί, το Μαράθι, η Αστυπάλαια και όλα αυτά τα νησιά τα οποία συνδέθηκαν με τα διεθνή αεροδρόμια και αυτό δημιούργησε μια διεθνή ανάπτυξη για αυτά τα νησιά. Το ίδιο πρέπει να διοργανώσουμε και εδώ. Συζητάω ήδη με τους συλλόγους, με τους φορείς να δούμε πως μπορούμε να οργανώσουμε ή να φέρουμε επιχειρηματίες που ήδη έχουν σκάφη στην περιοχή εδώ , να δημιουργηθεί αυτή η κίνηση γιατί δεν μπορούν πλέον τα νησιά να υπάρχουν πλοία στην περιοχή τα οποία κινούνται και δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξη γιατί όταν για παράδειγμα από τον Άη Στράτη θες να πας στη Λήμνο τρείς ώρες κοντά αυτό δεν βοηθάει στην ανάπτυξη του νησιού.

Άρα λοιπόν πρέπει να δούμε πως και εμείς από την πλευρά μας θα δημιουργήσουμε τους πόρους και θα δώσουμε τα κίνητρα για να έρθουν επενδυτές να δημιουργήσουν έτσι ώστε να υπάρξει και ανάπτυξη των νησιών αυτών. Θέλουμε το Βόρειο Αιγαίο, να αναπτυχθεί γρήγορα, σύντομα με υγιής τρόπους έτσι ώστε αυτή η ανάπτυξη να φανεί στους νησιώτες μας που τολμούν και συνεχίζουν να ζουν στα μικρότερα νησιά του συγκροτήματος του Βορείου Αιγαίου. “

 

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: Συναντήσεις εργασίας για την αλιεία στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Πρωτοβουλία του Μάνου Κόνσολα για να οργανωθούν επισκέψεις της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας στην Αστυπάλαια

Συγχαρητήρια του Ιωάννη Παππά προς όσους συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κω

Τον Σύλλογο Αιμοδοτών Ρόδου επισκέφτηκε η Μίκα Ιατρίδη

Βάιος Καλοπήτας: "Η σημερινή κρίση αποτελεί την ευκαιρία για επανεκκίνηση και αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ"

Ερώτηση για τα προβλήματα της visa express στους Τούρκους επισκέπτες της Ρόδου

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για την αστυνόμευση στις τουριστικές περιοχές

Μ. Κόνσολας: «Νέα Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών για τα νησιά του Αιγαίου»