Αύριο θα βρεθεί στο εδώλιο ο πατέρας που εξέδιδε την ανήλικη κόρη του

Αύριο θα βρεθεί στο εδώλιο ο πατέρας  που εξέδιδε την ανήλικη κόρη του

Αύριο θα βρεθεί στο εδώλιο ο πατέρας που εξέδιδε την ανήλικη κόρη του

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2043 ΦΟΡΕΣ

Η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και αφορά 48χρονο πατέρα που κατηγορείται ότι από την τρυφερή ηλικία των 10 χρόνων και για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, εξέδιδε το ίδιο του το παιδί, σε 68χρονο (τότε) συνταξιούχο, έναντι ποσού από 5 έως 20 ευρώ, προσδιορίστηκε να δικαστεί αύριο από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου προκειμένου να μειώσουν τις «βαριές» ποινές που τους έχουν επιβληθεί πρωτόδικα, θα καθίσουν ο 48χρονος πατέρας και ο 74χρονος (σήμερα) συνταξιούχος.


Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2019 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου έκρινε ένοχους κατά πλειοψηφία και επέβαλε στον 74χρονο συνολική ποινή κάθειρξης 28 ετών (βάση νομοθεσίας θα εκτίσει τα 25 έτη) και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ, και στον 48χρονο συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών, με τις εφέσεις και για τους δύο να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.


Πιο αναλυτικά, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο κατά πλειοψηφία έκρινε ένοχο τον 74χρονο χωρίς να του αναγνωρίσει κάποιο ελαφρυντικό, για τις κατηγορίες του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και της ασέλγειας σε ανήλικο κάτω των 10 και 15 ετών έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια, πράξεις για τις οποίες ο Εισαγγελέας πρότεινε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 19 ετών για την κάθε μία. Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία «υιοθέτησε» την πρόταση αυτή επιβάλλοντάς του παράλληλα για τη δεύτερη πράξη και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ, δηλαδή συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 28 έτη.


Επίσης, με την ίδια απόφαση, κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία και με το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και ο 48χρονος πατέρας για τ’ αδικήματα της απλής συνέργειας κατ’ εξακολούθηση σε ασέλγεια με ανήλικο ηλικίας κάτω των 10 και 15 ετών έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση και κατά συνήθεια αλλά και της σωματεμπορίας ανηλίκου από ανιόντα συγγενή εξ αίματος κατ’ εξακολούθηση.

Γι’ αυτές τις πράξεις ο εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 και 12 ετών αντίστοιχα στον κατηγορούμενο και τελικά το δικαστήριο του επέβαλε κατά πλειοψηφία ποινή κάθειρξης 6 ετών για το πρώτο αδίκημα και ομόφωνα κάθειρξη 10 ετών για το δεύτερο αδίκημα, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών.


Κατά της απόφασης αυτής του δικαστηρίου και οι δύο άνδρες άσκησαν εφέσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν να εκδικαστούν στις 5 Φεβρουαρίου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου.

Η καταγγελία και οι συλλήψεις
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία που έκανε η 21χρονη –σήμερα- κοπέλα μαζί με δύο συγγενείς της, στις 16 Αυγούστου 2017 στο Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των δύο ανδρών, την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους, και την προφυλάκισή τους μετά τις απολογίες τους. Επίσης, με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα είχαν δοθεί (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) τόσο τα στοιχεία ταυτότητας όσο και οι φωτογραφίες των δύο δραστών στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ανήλικη περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τα όσα βίωνε από τον ίδιο της τον πατέρα από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Αύγουστο του 2017 που κατάφερε να βρει τη δύναμη και να μιλήσει,


Πιο συγκεκριμένα, ο 48χρονος φέρεται να επέτρεπε στον 74χρονο συνταξιούχο να συνερευρίσκεται ερωτικά με την ανήλικη κόρη του και όταν όλα τελείωναν εκείνος της έδινε χρήματα, ποσά από 5 έως 20 ευρώ. Τα χρήματα αυτά η ανήλικη τα έδινε όταν επέστρεφε στο σπίτι τους, στον πατέρα της.


Μετά την καταγγελία, ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας και αφού εκδόθηκαν εντάλματα από τον ανακριτή Κω, συνελήφθησαν τόσο ο 48χρονος πατέρας όσο και ο 74χρονος συνταξιούχος.


Οι δύο δράστες μεταφέρθηκαν στη Κω, όπου και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος τους και στη συνέχεια απολογήθηκαν αρνούμενοι τα όσα τους καταλογίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 74χρονος είχε δηλώσει στην απολογία του, πως ουδεμία σχέση έχει με τα όσα του καταλογίζονται, ενώ ακόμη και ο 48χρονος πατέρας που προανακριτικά φέρεται να είχε δώσει «λεπτομέρειες» για την υπόθεση, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη κατά την απολογία του.


Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και Εισαγγελέα και οι δύο άνδρες κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.

Δηλώνουν αθώοι
Πάντως και οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου (Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρόδου).


Πιο συγκεκριμένα, ο 74χρονος συνταξιούχος είχε πει, πως την ανήλικη κοπέλα τη γνώριζε από τη βρεφική της ακόμη ηλικία, πως είχε πάει σπίτι τους μερικές φορές για κάποιες δουλειές που θα έκανε με τον πατέρα της, απλά καθημερινά ζητήματα. Ο ίδιος είχε δηλώσει πως δεν είχε ποτέ καμία επαφή και πολύ περισσότερο σεξουαλική με την ανήλικη, η οποία ήταν αυτή που του φερόταν πάντα πολύ άσχημα, ενώ η δική του συμπεριφορά ήταν πολύ καλή απέναντι της.


Αναφορικά με την υπόθεση ο 74χρονος είπε, πως όλα τα δημιούργησε κάποια θεία της ανήλικης επειδή είχε προηγούμενα μαζί του, για αυτό και τον ενέπλεξε για λόγους εκδίκησης, ενώ πρόσθεσε πως αρκετές φορές είχε δει από μακριά την κοπέλα στην αυλή του σπιτιού της να βγάζει τα ρούχα της.


Από την πλευρά του, ο 48χρονος πατέρας της κοπέλας, ξεκίνησε την απολογία του λέγοντας, πως όλα όσα κατέθεσε προανακριτικά ήταν ψέματα και πως αναγκάστηκε να τα δηλώσει επειδή «έφαγε πολύ ξύλο από την Αστυνομία».

Ο 48χρονος είχε αναφερθεί σε περιστατικό κακοποίησης με θύμα τον ίδιο, το οποίο και έγινε η αφορμή να ενισχυθεί η φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε (οι φερόμενοι ως δράστες για την υπόθεση αυτή του πατέρα αθωώθηκαν, όπως ακούστηκε στο δικαστήριο). Ο ίδιος είχε πει ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για τα παιδιά του, ενώ αρνήθηκε ότι ουδέποτε πήρε χρήματα είτε από τον συγκατηγορούμενο του είτε από το παιδί του. Για την υπόθεση είπε πως ουδέποτε η ανήλικη κόρη του, του είχε αναφέρει το παραμικρό για τον 74χρονο.


«Αν μου έλεγε το παιδί μου ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα τον είχα διαλύσει», είπε χαρακτηριστικά ενώπιον του δικαστηρίου ο 48χρονος, ο οποίος ερωτηθείς από την πρόεδρο για το αν είναι άνθρωπος με εντάσεις ή προτιμάει να υποχωρεί και να μην μπλέκει σε φασαρίες, συμφώνησε με το δεύτερο.

Το ηχητικό απόσπασμα και η δήλωση της ανήλικης
Περίπου στα μέσα της ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του 48χρονου κ. Μάνος Τεχνίτης, ανέφερε στο πρωτόδικο δικαστήριο, ότι υπάρχει ηχητικό μήνυμα της ανήλικης κοπέλας, το οποίο απέστειλε μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης σε μία από τις θείες της, και το οποίο είναι καθοριστικό για την έκβαση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα αυτό το κορίτσι φέρεται να αναφέρει ότι μία άλλη θεία της ήταν αυτή που την έβαλε να πει τα όσα δήλωσε για τον πατέρα της και τα οποία είναι όλα ψέματα. Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε από το δικαστήριο να ακούσει το ηχητικό μήνυμα, ενώ κατέθεσε και γραπτώς την απομαγνητοφώνησή του, τονίζοντας, πως αποτελεί πειστήριο αθωότητας για τον πελάτη του.


Παίρνοντας τον λόγο η συνήγορος υπεράσπισης του 74χρονου κα Τιτίκα Μουράτογλου – Νικέα είπε πως εφόσον το δεχτεί το δικαστήριο ότι η ανήλικη είπε ψέματα για τον πατέρα της, θα πρέπει το ίδιο να ισχύσει και για τον πελάτη της.
Λίγο νωρίτερα, η συνήγορος υπεράσπισης είχε καταθέσει έγγραφα στο δικαστήριο με τα οποία αποδεικνύονταν τα προβλήματα υγείας που είχε προ δεκαετίας ακόμη, ο 74χρονος και τα οποία τον εμποδίζουν να έχει κανονική ερωτική επαφή, όπως τόνισε και η σύζυγός του στη κατάθεσή της.


Η κα Μουράτογλου – Νικέα έκανε επίσης γνωστό στο δικαστήριο, πως ο πελάτης της είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος της θείας, η οποία φέρεται να ήταν αυτή που επηρέασε την ανήλικη για να κάνει την καταγγελία και ήταν αυτή που όπως είχε πει στην απολογία του ο 74χρονος «είχε προηγούμενα μαζί του».

Οι καταθέσεις της ανήλικης και ο παιδοψυχολόγος
Σημαντική χαρακτηρίστηκε και από τον Εισαγγελέα της έδρας η κατάθεση του παιδοψυχολόγου που είχε εξετάσει την ανήλικη και ο οποίος ήταν παρών και στην κατάθεση που έδωσε η κοπέλα στην ανακρίτρια της Κω.


Ο παιδοψυχολόγος είπε στο δικαστήριο πως πρόκειται για άτομο που λόγω της μειωμένης αντίληψης της δεν δύναται να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ωστόσο σε καμία από τις καταθέσεις της δεν επέπεσε σε αντιφάσεις, αντίθετα περιέγραψε αναλυτικά τα γεγονότα που συνέβησαν και τα οποία χαρακτήρισε «βιωματικά».

Ο ίδιος είπε πως η κοπέλα ουδέποτε δήλωσε ότι πιέστηκε από τον πατέρα της για να πάει με τον έταιρο κατηγορούμενο, ωστόσο έβγαλε θυμό και φόβο προς τον πατέρα της και δεν ήθελε να επιστρέψει σε αυτόν. Ο μάρτυρας ερωτηθείς από το δικαστήριο για το αν όλα αυτά θα μπορούσε να είναι μυθεύματα της νεαρής κοπέλας, δήλωσε πως η κατάσταση της δεν της επιτρέπει να υποστηρίξει κάποιο αφήγημα.

Ο εισαγγελέας
Την ενοχή του 74χρονου κατηγορουμένου μόνο όμως για ένα βιασμό σε βάρος της ανήλικης, είχε ζητήσει στην πρόταση του ο εισαγγελέας της έδρας, καθώς επίσης και την ενοχή του 48χρονου πατέρα. Ο εισαγγελικός λειτουργός στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις καταθέσεις που είχε δώσει η ανήλικη στις αρμόδιες αρχές, στην κατάθεση του παιδοψυχολόγου καθώς και στην κατάθεση της θείας (την οποία είχε μηνύσει ο 74χρονος για ψευδή καταμήνυση) την οποία χαρακτήρισε «πειστική και αξιόπιστη».

Διαβάστε ακόμη

Διάσωση δύο επιβατών ιστιοφόρου στην Πάτμο

Αθωώθηκε 47χρονος Τούρκος που είχε συλληφθεί ως διακινητής

Φυλάκιση 8 μηνών σε 2 Ρομά για απάτη σε βάρος 72χρονου

Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Πτώχευση FTI/ MEETING POINT- Προσωρινή διαταγή Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων στην Κω

Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός για καλλιέργεια κάνναβης στη Ρόδο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε αλλοδαπό για απόπειρα εμπρησμού