Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και οι αγρότες της Ρόδου

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και οι αγρότες της Ρόδου

Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και οι αγρότες της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1583 ΦΟΡΕΣ

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους και οι αγρότες στο νησί μας, μετά τον γενικό ξεσηκωμό των αγροτών σε όλη τη χώρα για το αυξημένο κόστος παραγωγής, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να έχουμε κινητοποιήσεις και στη Ρόδο.

Τη σχετική απόφαση θα πάρει ο αγροτικός κόσμος του νησιού μας εντός της εβδομάδας, καθώς αναμένεται να καθοριστεί μέρα και ώρα συνάντησής τους, ώστε να συζητήσουν πώς θα πορευτούν σε τοπικό επίπεδο, έχοντας προηγουμένως το αποτέλεσμα της συντονιστικής των αγροτών που επρόκειτο να συνεδριάσει χτες βράδυ.

Η συνάντηση των αγροτών της Ρόδου θα γίνει, αν όχι την Τετάρτη, σίγουρα μέχρι την Παρασκευή, όταν θα επιστρέψουν από τη Θεσσαλονίκη όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτών της Ρόδου που πήραν μέρος στη συγκέντρωση των διαμαρτυρόμενων αγροτών της χώρας, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτές τις μέρες βρέθηκαν στη συμπρωτεύουσα αρκετοί αγρότες από το νησί μας με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Πρωτογενούς Τομέα του δήμου Ρόδου Θωμά Κώστα, ενώ μαζί τους ήταν επίσης ο πρόεδρος της κοινότητας Γενναδίου Σταύρος Ακκούρης και ο πρόεδρος της Απολακκιάς Τσαμπίκος Καραγιάννης.

Όταν η πολυμελής ομάδα επιστρέψει στη Ρόδο θα οργανώσει τη συνάντηση του αγροτικού κόσμου και θα ανακοινώσει την απόφασή που θα παρθεί.

Πάντως, όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Απολακκιάς, θα υπάρξει συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις και από τους αγρότες του νησιού μας, αλλά η απόφαση θα παρθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

«Από τις κουβέντες που κάναμε με τις συντονιστικές επιτροπές που συναντήσαμε εδώ, μας είπαν, ότι θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα το βράδυ και ανάλογα με την απόφαση που πάρουν θα πράξουμε και εμείς αφού συναντηθούμε στο Γεννάδι ή κάπου στο νησί όλοι οι αγρότες.

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Εφόσον ήρθαμε και συμπαρασταθήκαμε μαζί με αρκετούς αγρότες, θα πράξουμε ανάλογα με ό,τι αποφασίσει η συντονιστική. Θα συναντηθούμε μέσα στην εβδομάδα και σίγουρα μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε αποφασίσει.

Στη Θεσσαλονίκη βρεθήκαμε ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του δήμου Ρόδου Θωμάς Κώστας, ο πρόεδρος της κοινότητας Γενναδίου Σταύρος Ακκούρης , εγώ, ο Γιώργος Σαββίδης ο Μιχάλης Παλαιολόγος και άλλοι αγρότες από την Κατταβιά και τη γύρω περιοχή» δήλωσε ο κ. Καραγιάννης.

Πάντως, εκτός από τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν, όπως η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, και γενικά η μείωση του κόστους παραγωγής, οι αγρότες της Ρόδου έχουν και άλλα ζητήματα για τα οποία διαμαρτύρονται. Το κυριότερο από αυτά έχει να κάνει με τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στην παραγωγή τους.

«Εμείς έχουμε επιπλέον το ζήτημα των ελαφιών και τις αποζημιώσεις από τις φωτιές στις περιοχές που επλήγησαν, όπως τις αποζημιώσεις για τις ελιές που κάηκαν στα Λάερμα καθώς κάποιοι δεν πήραν τα χρήματά τους.

Επίσης, εμείς έχουμε και το κόστος μεταφοράς καθώς τα γεωργικά εφόδια δεν έχουν την ίδια τιμή σε όλη τη χώρα και λόγω της απόστασης το κόστος για εμάς ανεβαίνει», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της Απολακκιάς.

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στο θέμα των πάρκων που θα κατασκευαστούν για τα ελάφια, τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος τα αντιμετωπίζει με επιφύλαξη, ενώ όπως είπε, οι περιφράξεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα δε βασίστηκαν στις υποδείξεις των αγροτών και φαίνεται ότι δεν έχουν αποδώσει όπως έπρεπε.

«Ετοιμάζεται η μελέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το υπουργείο για τα πάρκα, που θα είναι πέντε. Ένα θα γίνει ένα στη Νότια Ρόδο, ένα στο Φράγμα, ένα στον δήμο Ατταβύρου και τα υπόλοιπα όπου αλλού επιλέξουν οι αρμόδιοι.

Εμείς, με επιφύλαξη δεχόμαστε τα πάρκα ενώ δε λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη μας, όπως στις περιφράξεις που έγιναν.

Τους υπέδειξα εγώ, ως αρμόδιος, τις τοποθεσίες όπου πρέπει να γίνουν, αυτοί έκριναν ότι έπρεπε να γίνουν κάπου αλλού με αποτέλεσμα να μην έχουν τη θετική κατάληξη που θέλαμε. Άλλες περιοχές υποδείξαμε εμείς και άλλες το Δασαρχείο.

Αν γίνονταν σύμφωνα με τις υποδείξεις, τότε τα πάρκα απλώς θα ήταν συμπληρωματικά», κατέληξε ο κ. Καραγιάννης ο οποίος με την ευκαιρία ανέφερε, ότι σε καμία περίπτωση τα ελάφια στη Ρόδο δεν είναι 6.284 όπως έδειξε η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά τουλάχιστον 15.000 με 20.000, όπως εκτιμούν οι αγρότες.

Διαβάστε ακόμη

Ανάρτηση του Άδ. Γεωργιάδη για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου: «Όχι λοιπόν κύριοι δεν είναι όλα μαύρα στο ΕΣΥ»

Σύνδεση με νέα γεώτρηση στη Σορωνή

Ευαγγελία Παναή: "Η Αγία Μαρίνα και εμείς οι Παραδεισιώτες"

Γ. Νικητιάδης: Στη Βουλή η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου για την επιστροφή κρατικής επιδότησης στο ρεύμα

Ανίχνευση-Καταμέτρηση Λεγεονέλλας στα Δωδεκάνησα, Α’ εξάμηνο 2024

Μετονομάζεται το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την ικανοποίησή του για τα 6.500 ψηφιακά υδρόμετρα εκφράζει ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Α. Καμπουράκης

Ο Δήμος Ρόδου εκπονεί το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας