Αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες σε αίμα και η κατάσταση είναι οριακή

Αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες σε αίμα και  η κατάσταση είναι οριακή

Αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες σε αίμα και η κατάσταση είναι οριακή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1098 ΦΟΡΕΣ

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (E.KE.A.) Παναγιώτης Κατσίβελος, θα επισκεφτεί τη Ρόδο τον Μάρτιο προκειμένου ν’ ασχοληθεί με θέματα που έχουν να κάνουν με την εθελοντική αιμοδοσία στο νησί και να παρουσιάσει τα στοιχεία που αφορούν την περιοχή μας αναφορικά με τις ανάγκες σε αίμα.

Ο κ. Κατσίβελος που θα βρεθεί στη Ρόδο πιθανότατα την Παρασκευή 8 Μαρτίου θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του νοσοκομείου μας, τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραίμ» και φορείς που εμπλέκονται με το αντικείμενο ενώ θα επισκεφτεί και το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου μας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ανάγκες σε αίμα αυξάνονται συνεχώς στη Ρόδο και παρότι η εθελοντική αιμοδοσία δείχνει να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους νέους, εντούτοις η κατάσταση είναι οριακή.

Όπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Άγιος Εφραίμ», κ. Βασίλης Νικολής, υπολογίζεται ότι οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα κάθε χρόνο ανέρχονται σε περίπου 7000 μονάδες εκ των οποίων οι 2.600 προορίζονται για τους πολυμεταγγιζόμενους της μεσογειακής αναιμίας.

Τα νούμερα αυτά κάθε χρόνο αλλάζουν ανάλογα με την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν, φτάνοντας όμως, σε σχέση με την περίοδο του Covid-19 να είναι αυξημένα κατά 20%.

«Υπάρχει μία μεγάλη διαφορά από την περίοδο του Covid-19 καθώς τα νούμερα φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί για τις ανάγκες και έχουμε μία αύξηση 20% απ’ αυτά που χρειαζόμασταν κάθε χρόνο για την περιοχή μας, που σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε το σύστημα που είναι υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο, προκειμένου να είμαστε ασφαλείς και να έχουμε την επάρκεια αίματος που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε όλα τα περιστατικά που χρειαζόμαστε μέσα σε μία χρονιά.

Πάντως, αυξάνονται τα νούμερα μετά από υπερπροσπάθεια λόγω και των δράσεων που γίνονται, καθώς οι νέοι προσέρχονται, ενώ μεγάλος αριθμός αφορά τους στρατευμένους αλλά η γήρανση του πληθυσμού φαίνεται στην αιμοδοσία» δήλωσε ο κ. Νικολής και πρόσθεσε:

«Είμαστε σε μία διαδικασία που συζητάμε με εθελοντές για να καλύψουμε τα κενά τουλάχιστον του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι εθελοντές θα παρέχουν υπηρεσίες στις εξωτερικές αιμοδοσίες. Περιμένουμε τις αποφάσεις της Διοίκησης καθώς έχουμε υποβάλει το αίτημά μας για να καλέσουμε όσους ενδιαφέρονται».

Με την ευκαιρία ανέφερε, ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί αιμοδοσία στο «Ακταίον» στη μνήμη του Φώτη Χατζηδιάκου και θα ακολουθήσει στο Γυμνάσιο Γενναδίου ενώ θα γίνουν και πολλές ενημερώσεις σε γυμνάσια και λύκεια της περιοχής μας.

«Η διάρκεια ζωής του αίματος είναι 40 μέρες και δε σημαίνει ότι αν αιμοδοτήσουν 7000 άτομα θα λύσουμε το πρόβλημα της χρονιάς. Θα πρέπει συνεχώς να ψάχνουμε να βρούμε αίμα, δηλαδή να κάνουμε τακτικές αιμοδοσίες όλο τον χρόνο με τέτοιο ρυθμό, ώστε να ρίξουμε την υπερζήτηση που υπάρχει τους θερινούς μήνες.

Ταυτόχρονα, πρέπει να καλυφθούν και όλοι οι ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία στην περιοχή μας και είναι πάνω από 4.500, που χρειάζονται πολλές φορές μετά τη χημειοθεραπεία, αιμοπετάλια.

Δεν υπάρχουν μεγάλα αποθέματα είναι οριακά τα πράγματα και έτσι καλύπτουμε τις ανάγκες. Πολλές φορές μέσα στον χρόνο, χρειάστηκε να ζητήσουμε συγκεκριμένες ομάδες αίματος.

Υπήρξε πρόβλημα με το 0 αρνητικό από τραυματισμούς και το απόθεμα που είχε το νοσοκομείο δεν μπορούσε να το καλύψει και έπρεπε να καλέσουμε αιμοδότες για να έρθουν. Επίσης, φέτος είχαμε ελλείψεις και στο Α θετικό και στο 0 θετικό», ανέφερε επίσης.

Θα πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί, ότι η νησιωτικότητα της περιοχής μας πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά σε πολλούς που θέλουν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, καθώς, όποιος θέλει να αιμοδοτήσει πρέπει να έρθει στη Ρόδο, ή σε νοσοκομεία με οργανωμένα τμήματα αιμοδοσίας, όπως της Κω και της Σύρου, ενώ και το θέμα του επαρκούς προσωπικού είναι ένα επίσης μεγάλο ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη

Παραγωγικό τριήμερο Γ. Νικητιάδη στη Ρόδο

"Μέτρα προστασίας από την εκδήλωση υψηλών θερμοκρασιών».

Ανακοίνωση του Αντώνη Καμπουράκη για την τουριστική κίνηση στη Ρόδο

Νεκρός ανασύρθηκε 23χρονος αλλοδαπός από τη θαλάσσια περιοχή της Λίνδου

Ρόδος: Έντονες αντιδράσεις για τον βανδαλισμό της έκθεσης φωτογραφίας για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Συνεχίζουν οι θρασύτατοι απατεώνες να αναστατώνουν δεκάδες συμπολίτες μας

Νέο τροχαίο ατύχημα στη Ρόδο

Τα παράπονά τους κατέθεσαν στον δήμαρχο οι παραγωγοί και οι πολίτες στη Λαϊκή