Γ. Καββαθάς: Ο κλάδος της εστίασης έχει ανάγκη από ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Γ. Καββαθάς: Ο κλάδος της εστίασης έχει ανάγκη από ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Γ. Καββαθάς: Ο κλάδος της εστίασης έχει ανάγκη από ουσιαστικά μέτρα στήριξης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1032 ΦΟΡΕΣ

Ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης, ειδικά σε ό,τι αφορά το μη μισθολογικό κόστος, ζήτησε από τη Ρόδο, όπου βρίσκεται ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς.

Ο κ. Καββαθάς ως καλεσμένος του Σωματείου Εστιατόρων της περιοχής μας παρευρέθηκε χτες βράδυ σε ενημερωτική εκδήλωση του κλάδου για θέματα που αφορούσαν μεταξύ άλλων τη φορολόγηση, τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Acandia, παρουσία και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων οργανισμών διαχείρισης και περιλάμβανε επίσης την κοπή πίτας του Σωματείου.

Με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί μας, ο κ. Καββαθάς αναφέρθηκε στο μέλλον του κλάδου και τα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους του, τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και σύνθετα με αποτέλεσμα να «απειλείται» η εστίαση γενικότερα στη χώρα μας.

«Τα προβλήματα είναι πολλά για τον κλάδο, συσσωρευμένα προβλήματα ετών και θέλουμε ουσιαστικά πολιτική λύση σε πολλά ζητήματα.

Τα κυριότερα προβλήματα είναι η χρηματοδότηση και η ρευστότητα, το λειτουργικό κόστος που αυξήθηκε υπέρμετρα τα τελευταία δύο χρόνια ξεπερνώντας το 43% σε συνδυασμό με ιδιαίτερα προβλήματα αλλά και το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο, καθώς η εκτίμηση, είναι ότι σήμερα λείπουν τουλάχιστον 50.000 θέσεις εργασίας.

Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ιδιαίτερα στους εποχιακούς προορισμούς και τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και έχει να κάνει και με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών γιατί μπορεί το 2023 να ήταν μία εξαιρετική χρονιά, και σε επίπεδο αφίξεων και τζίρου και ωφέλησε την εθνική οικονομία, αλλά αυτό θα κινδυνέψει στην πορεία είτε μιλάμε για την εστίαση ή τις άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, από την κακή παροχή υπηρεσίας.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι πολύ “βαθύ” και βγήκε στην επιφάνεια λόγω της πανδημίας. Έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο της παραίτησης των εργαζομένων από την υπερπροσφορά της εργασίας. Θέλουν να ζήσουν καλύτερα δουλεύοντας λιγότερες ώρες και με καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι κατευθύνουμε τα παιδιά μας να πάνε στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα το εργατικό δυναμικό ν’ αναζητά υψηλές αμοιβές σε συνδυασμό και με την αναζήτηση δουλειάς σε άλλους χώρους και το εξωτερικό» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ στα μέσα ενημέρωσης (σ.σ. έχοντας και την ιδιότητα του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ ), παρουσία του προέδρου του Σωματείου της περιοχής μας Γιάννη Κλούβα.

Οι κ.κ. Κλούβας και Καββαθάς
Οι κ.κ. Κλούβας και Καββαθάς

Μάλιστα υπογράμμισε, ότι πρέπει να ξαναδούμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και την επαγγελματική τεχνική εκπαίδευση, την οποία έχουμε υποβαθμίσει στην Ελλάδα και κοινωνικά και στην πράξη.

Δεν παρέλειψε όμως ν’ αναφερθεί και στο χαμηλό μισθολόγιο, αλλά και στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

«Αν διευρύνουμε σε εννιάμηνο την τουριστική μας περίοδο έτσι ώστε τους 3 μήνες να μένουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις αλλά να επιδοτούνται, ενδέχεται να κρατήσουμε το προσωπικό επί 12 μήνες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να μένουν στον τόπο μας δημιουργώντας οικογένειες, καθώς η μετάκληση υπαλλήλων από τρίτες χώρες είναι για τις δευτερεύουσες δουλειές», δήλωσε επίσης ο κ. Καββαθάς προσθέτοντας, ότι μετά την είσοδο της χώρας στη δημοσιονομική κρίση ο κοινωνικός διάλογος είναι προσχηματικός και όχι διάλογος ουσίας.

Στην ερώτηση ποιο είναι το μέλλον του εστιατορίου στην Ελλάδα, απάντησε ως εξής:

«Το εστιατόριο είναι μία δύσκολη δουλειά. Μετά από 34 χρόνια στον κλάδο της εστίασης, θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτό που η κοινωνία θεωρεί εύκολη δουλειά από την οποία βγάζεις χρήματα, δεν είναι η πραγματικότητα.

Πρόκειται για μία πολύ δύσκολη δουλειά, είναι κοινωνική και ταυτόχρονα η πιο αντικοινωνική δουλειά σε επίπεδο προσωπικό, του επιχειρηματία, αλλά και του εργαζόμενου, γιατί όταν όλοι διασκεδάζουν, είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε.

Αν δε ληφθούν ουσιαστικά μέτρα από πλευράς της πολιτείας για πραγματική στήριξη του κλάδου της εστίασης στο επίπεδο για παράδειγμα του μη μισθολογικού κόστους που είναι εξοντωτικό για τον κλάδο, θα είναι δύσκολο να κρατηθούμε όρθιοι».

Μάλιστα τόνισε, ότι πρέπει να αναδειχτεί η εστίαση ως τουριστικό προϊόν, καθώς, όπως είπε, η εστίαση δεν είναι κάτι τυχαίο και ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας είναι κάτι που έχει μείνει πίσω στην πορεία του Τουρισμού και ο ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός είναι ένα κομμάτι του Τουρισμού που δεν έχει αναπτυχθεί όπως έπρεπε.

Και δεν θα αναδειχτεί με μονάδες που, όπως υπογράμμισε, δίνουν πλαστικό φαγητό.

Διαβάστε ακόμη

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Πογιατζής, σύμβουλος Μαθηματικών κατά το παρελθόν στα Δωδεκάνησα

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ

Γιάννης Παπαβασιλείου: Το νησί της Ρόδου δεν είναι κορεσμένο τουριστικά

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»