Φίλιππος Ζάχαρης: Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Φίλιππος Ζάχαρης: Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Φίλιππος Ζάχαρης: Δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 905 ΦΟΡΕΣ

Εκρηκτικό «κοκτέιλ» από... θάνατο, καταστροφή και δυστυχία

Γράφει ο
Φίλιππος Ζάχαρης
zachfil64@gmail.com

 

Στην Ουκρανία εκτυλίσσεται εδώ και δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή με χιλιάδες θύματα και εκτοπισμένους αλλά και μια απίστευτη αδιαφορία απέναντι στην ανθρώπινη ζωή από το απόλυτα αυταρχικό και πολεμοχαρές ρωσικό καθεστώς.


Η εισβολή έχει προκαλέσει μεγάλη φυγή από χιλιάδες Ουκρανούς που αναζήτησαν από την πρώτη στιγμή καταφύγιο στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε φυγή από τις ρωσικές επιθέσεις - εντός της χώρας και στο εξωτερικό.
Όλοι αυτοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τύχη τους και πάνω απ΄όλα αν θα μπορέσουν ποτέ να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους. Ένας λαός γενναίος και υπερήφανος, μορφωμένος και με περισσή Παιδεία.
Όμως το παρόν και το μέλλον της χώρας διαγράφονται σκοτεινά. Γιατί η ρωσική επιθετικότητα δεν πρόκειται να σταματήσει.


Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν, ότι περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων παιδιών, έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της βάρβαρης επίθεσης στη χώρα που διέταξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Περίπου διπλάσιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν πρόσβαση σε πολλές από τις επί μακρόν διαφιλονικούμενες και πλέον κατεχόμενες από τη Ρωσία πόλεις, όπως η Μαριούπολη, το Λισιτσάνσκ, η Ποπάσνα και το Ζιεβιεροντόνετσκ.


Επομένως, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκτιμά ότι περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Αναφέρει ότι 3,7 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τις μάχες και τις καταστροφές και έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 40% του πληθυσμού, έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.


Σχεδόν το 20% της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ιστοσελίδας alerts.in.ua, οι εναέριοι συναγερμοί έχουν ενεργοποιηθεί πάνω από 33.000 φορές στη χώρα από την έναρξη του πολέμου. Αυτό περιλαμβάνει περισσότερες από 3.800 φορές στην περιοχή του Ντονέτσκ και πάνω από 1.000 φορές στην πρωτεύουσα Κίεβο. Στην πρωτεύουσα, οι συναγερμοί διήρκεσαν συνολικά σχεδόν 50 ημέρες στα δύο χρόνια του πολέμου.


Λόγω του μεγάλου αριθμού των συναγερμών, πολλοί Ουκρανοί τείνουν να τους αγνοούν. Άλλοι αναζητούν καταφύγιο μέσα στα σπίτια τους ή σε καταφύγια της πόλης. Οι συνεχείς επιθέσεις και οι συναγερμοί είναι ιδιαίτερα σκληροί για τους μαθητές. Στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στα ρωσικά σύνορα, πολλά παιδιά μελετούν υπόγεια σε αίθουσες διδασκαλίας που έχουν ειδικά διαμορφωθεί σε σταθμούς του Μετρό.


Από την επιβολή του στρατιωτικού νόμου, υπάρχει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Από τις 11 μ.μ. ή τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, κανείς δεν επιτρέπεται να βγει έξω χωρίς ειδική άδεια, ενώ κλείνουν και τα εστιατόρια. Η απαγόρευση κυκλοφορίας αίρεται και πάλι γύρω στις 4.00 ή 5.00 π.μ. Ακόμη πιο αυστηροί κανόνες ισχύουν σε περιοχές κοντά στο μέτωπο, όπως το Ντονέτσκ, η Χερσώνα και τμήματα της περιοχής Ζαπορίζια.


Στην αρχή του πολέμου, δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί προσφέρθηκαν εθελοντικά. Μετά από δύο χρόνια πολέμου και υψηλές απώλειες με περίπου 100.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες, χιλιάδες αιχμαλώτους και αγνοούμενους, το Κίεβο δύσκολα μπορεί να υπολογίζει σε εθελοντές και αναγκάζεται να καταφεύγει σε όλο και πιο σκληρές μεθόδους στρατολόγησης.

Από τους πάνω από 800.000 στρατιώτες, καμιά περίπου 300.000 λέγεται ότι έχουν αναπτυχθεί άμεσα στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες έχουν αποφύγει τη στρατιωτική θητεία διαφεύγοντας στο εξωτερικό. Περίπου 800.000 έχουν βρει καταφύγιο σε ευρωπαϊκές χώρες.


Το σοκ του πολέμου είχε αντίκτυπο και στην οικονομική ζωή της Ουκρανίας. Παρά τα μέτρα για τη σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος, η γρίβνα (Hrywnja) έχει χάσει ένα καλό 30% της αξίας της έναντι του ευρώ. Οι εισαγωγές από το εξωτερικό έγιναν πιο ακριβές. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 26% κατά το πρώτο έτος του πολέμου. Κατά το δεύτερο έτος του πολέμου, ο πληθωρισμός μειώθηκε σε περίπου 5%. Παρ' όλα αυτά, οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να αισθάνονται το κόστος των τροφίμων.


Η γενική κατάσταση του εφοδιασμού παρέμεινε σταθερή. Οι αλυσίδες πρατηρίων βενζίνης αντιμετώπισαν γρήγορα την κρίση καυσίμων την άνοιξη του 2022 μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε διυλιστήρια πετρελαίου και αποθήκες καυσίμων. Παρά τον πόλεμο, ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει κατά μέσο όρο 1,25 ευρώ. Οι διακοπές ρεύματος τον χειμώνα του 2022/2023 μετά από τις μαζικές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ιδίως σε υποσταθμούς, έχουν ήδη σχεδόν ξεχαστεί.


Στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή, οι μέσοι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 20% σε ονομαστικούς όρους από την έναρξη του πολέμου. Ωστόσο, όταν μετατρέπονται σε ευρώ, έχουν μειωθεί κατά λίγο λιγότερο από 5% σε περίπου 435 ευρώ. Εν τω μεταξύ, οι περίπου 10,5 εκατομμύρια Ουκρανοί συνταξιούχοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 35% περισσότερα σε γρίβνα, που εξακολουθούν να είναι μόνο περίπου 130 ευρώ τον μήνα.


Αυτά είναι μερικά μόνο στοιχεία, ένας τρόπον τινά πρώτος απολογισμός αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Και έπεται συνέχεια γιατί όσο υπάρχουν άρρωστα μυαλά και δικτατορικά καθεστώτα όπως το ρωσικό, ο αυταρχισμός θα αποτελεί απλά μια ήπια εκδοχή αν θέλει να δώσει κανείς κάποιον χαρακτηρισμό.


Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ισχυρίζεται πώς η Ρωσία προσπαθεί να εξολοθρεύσει, όχι μόνο την κυρίαρχη Ουκρανία, αλλά και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Ο Πούτιν κατηγορεί την Ευρώπη για «ρωσοφοβία» και επικρίνει τα κράτη της Βαλτικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάληξη του πολέμου μετά την εισβολή.
Τα συμπεράσματα δικά σας. 

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Ε. Σκανδαλίδης: Ένα μπράβο εκ βαθέων για το «Στοιχειό του Αντιπέρατου»

Γ. Σταυλάς: Σε κατάσταση ανάγκης η περιφέρεια Ν. Αιγαίου;

Νικολάου Ευαγόρας: Πόσο μπορεί να αντέξει η Ρόδος την ανομβρία;

Φιλιππος Ζάχαρης: Ενδοσκόπηση και νέος κόσμος

Νότης Μαριάς: Ξανά για το «Ουκρανικό μοντέλο»-την πρόταση-λύση για το προσφυγικό

Ροδιακά: Το αίσχος Αυγενάκη

Παναγιώτης Κουνάκης: Νησιώτες, πολίτες Γ’ κατηγορίας

Γιώργος Ζαχαριάδης: «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας»