Ηλίας Καραβόλιας| Πρόταση: Ίδρυση Τοπικής Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας

Ηλίας Καραβόλιας| Πρόταση: Ίδρυση Τοπικής Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας

Ηλίας Καραβόλιας| Πρόταση: Ίδρυση Τοπικής Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 966 ΦΟΡΕΣ

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο στην ελληνική τουριστική επικράτεια, όπως αυτή των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, νέοι να επιχειρούν σε εναλλακτικούς κλάδους πέρα από τον Τουρισμό.

Πάρα πολλά παιδιά όμως στα νησιά μας σπουδάζουν Νέες Τεχνολογίες και Επιστήμες αλλά δεν βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση στον τόπο τους.
Είναι λοιπόν ανάγκη να στρέψουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και σε άλλες κατευθύνσεις, εκτός του τουρισμού και του real estate, σε κλάδους σχετικούς κυρίως με τη νέα οικονομία της ψηφιακής τεχνολογίας γύρω από διάφορα επιστημονικά πεδία.

Μια τοπική οικονομία μονοκαλλιέργειας του τουριστικού προϊόντος οφείλει να προωθεί εναλλακτικά μοντέλα παραγωγής, ειδικά σήμερα που η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις μετασχηματίζουν επαγγέλματα και κλάδους.

Η ίδρυση λοιπόν μιας Τοπικής Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ( ΤΑΕΚ ) εκτός από το ότι θα έδινε σοβαρή προστιθέμενη αξία στον τουριστικό κλάδο και σε περιφερειακά του επαγγέλματα, θα μπορούσε να μεγεθύνει το τοπικό παραγόμενο προϊόν στον Πρωτογενή τομέα (πχ αγροκαλλιέργειες) στην πράσινη οικονομία και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε βιοτεχνίες και εργαστήρια, και φυσικά στον Τριτογενή Τομέα (π.χ. εφαρμογές λογισμικού, υπηρεσίες).

Γι’ αυτό τον λόγο, ο βασικός σκοπός της Ακαδημίας θα πρέπει να είναι πώς οι νέοι, όχι απλώς να ιδρύουν start ups αλλά πώς θα γεννούν καινοτόμες πρακτικές ιδέες ώστε να γίνονται προϊόντα ή υπηρεσίες ικανά να μπαίνουν με ουσιαστική προοπτική στη διεθνή αγορά.

Μείζον δε ζητούμενο σήμερα για τα παιδιά που κατέχουν τεχνολογικές δεξιότητες είναι πώς θα αποκτήσουν χρηματοοικονομική νοημοσύνη και στρατηγική σκέψη.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις επιχειρηματικής αποτυχίας στις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο των ανορθολογικών προσδοκιών και των εσφαλμένων παραδοχών κυρίως λόγω της εύκολης νοητικής λογιστικής που γεννάει η αχανής ιντερνετική επικράτεια.

Χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες όσων επιχειρούν να γυρίσουν στα νησιά μας και θέλουν να «καβαλήσουν» το κύμα του παγκόσμιου ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όσοι νησιώτες φοιτητές σπουδάζουν τις Νέες Τεχνολογίες και Επιστήμες αγωνιούν πώς θα αξιοποιήσουν την κατάρτισή τους αλλά και πώς θα αποδώσει η υπερδικτύωση και υπερσυνδεσιμότητά τους, συνδέοντας τις ιδέες τους με την πραγματικότητα της αγοράς.

Μέσα από μια Ακαδημία υψηλών προδιαγραφών, μπορούν να αναδειχθούν όλα εκείνα τα εφαρμοσμένα εργαλεία μετασχηματισμού μιας ιδέας σε προϊόν ή υπηρεσία προστιθέμενης αξίας

Χρειάζεται, με απλά λόγια, καθοδηγητική στρατηγική σχετικά με το:
• Πως να σκέφτονται με όρους εμπορευσιμότητας μιας ιδέας.
• Πώς να τοποθετούν την ιδέα τους στην αγορά ώστε να γεννηθούν μελλοντικά οφέλη και υπεραξίες.
• Πώς να αναγνωρίζουν τα βασικά σημεία και τις απαιτήσεις της αγοράς ώστε να τα χρησιμοποιήσουν ως βάση για ελκυστικό business plan.
• Πώς να δομούν ένα σύγχρονο πλάνο ανάπτυξης βασισμένο σε εναλλακτικές εκδοχές μιας καινοτόμου ιδέας.
• Πώς να κατοχυρώσουν την ιδέα τους ώστε να αποτιμηθεί και ν’ αυξήσει την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας τους ή του project.
• Πώς λειτουργεί η αγορά επενδυτικού χρήματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (venture capitals, angelinvestors, funds, private equities, etc.)
• Πώς να στέκονται απέναντι σε χρηματοδότες/επενδυτές και να στοχεύουν σε ρεαλιστικά νούμερα για τα πλάνα τους.
• Ποια μοντέλα σύγχρονης χρηματοοικονομικής μηχανικής/αρχιτεκτονικής θα χρειαστούν ώστε να μπουν με συγκεκριμένες προσδοκίες σε αποδοτικές θερμοκοιτίδες με start ups.

Τα νησιά δεν έχουν μόνο επαγγελματίες και επιστήμονες στον Τουρισμό. Έχουν υψηλό ανθρώπινο κεφάλαιο σε πολλούς κλάδους και νέα παιδιά με ισχυρό διεθνές επιστημονικό αποτύπωμα.

Οφείλουμε, πολίτες- πολιτεία - σύλλογοι - Αρχές, να τολμήσουμε ώστε να μεταβάλουμε επιτέλους, έστω σταδιακά και μακροπρόθεσμα, το μίγμα παραγωγής και ανάπτυξης της περιοχής μας...

Διαβάστε ακόμη

Θάνος Ζέλκας: Ξέρω ποιος είσαι και τι πρεσβεύεις

Δρ. Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Δαύκος ο άγριος (Daucus sylvestris), κοινώς σταφυλίνος, σταφυλίνακας, σταφυλινάκι, άγριο καρότο

Κατερίνα Τζωρτζινάκη: Το καλοκαίρι είναι ακριβό

Νίκος Μυλωνάς: Μετά την 4η φωτιά στον ΧΥΤΑ... θα κάνει επιτέλους κάτι της προκοπής ο δήμος Κω;

Βάιος Καλοπήτας: «Έτσι μπορούμε να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία»

Κώστας Ε. Σκανδαλίδης: Ένα μπράβο εκ βαθέων για το «Στοιχειό του Αντιπέρατου»

Γ. Σταυλάς: Σε κατάσταση ανάγκης η περιφέρεια Ν. Αιγαίου;

Νικολάου Ευαγόρας: Πόσο μπορεί να αντέξει η Ρόδος την ανομβρία;