Στον ανακριτή 16χρονος Σύριος για τη μεταφορά αλλοδαπών στη Σύμη

Στον ανακριτή 16χρονος Σύριος  για τη μεταφορά αλλοδαπών στη Σύμη

Στον ανακριτή 16χρονος Σύριος για τη μεταφορά αλλοδαπών στη Σύμη

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 678 ΦΟΡΕΣ

Ενώπιον του ανακριτή Ρόδου βρέθηκε χθες, 16χρονος Σύριος, που κατηγορείται για τη μεταφορά 31 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια, στη Σύμη.

Ο νεαρός αλλοδαπός μετά την απολογία του, συνοδευόμενος από τον συνήγορό του, κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, όλα ξεκίνησαν περίπου στις 6.30 το πρωί της περασμένης Δευτέρας, 1ης Απριλίου 2024 όταν, πλωτό σκάφος του Λιμενικού εντόπισε σε βραχώδη περιοχή της Αγίας Μαρίνας στη Σύμη ένα ημιβυθισμένο φουσκωτό σκάφος. Αν και έγινε έρευνα από τους λιμενικούς σε στεριά και θάλασσα ουδείς εντοπίστηκε σε εκείνη τη περιοχή, ενώ λίγη ώρα αργότερα το σκάφος τελικά βυθίστηκε.

Τρεις ώρες αργότερα όμως, εντοπίστηκαν στο Χωριό της Σύμης 31 αλλοδαποί οι οποίοι συνελήφθησαν καθώς είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι αλλοδαποί, το ταξίδι τους είχε ξεκινήσει το απόγευμα στις 31 Μαρτίου 2024 από τη Ντάτσα της Τουρκίας με φουσκωτό σκάφος μεγάλου μεγέθους και είχαν αποβιβαστεί σε βραχώδη σημείο στην Αγία Μαρίνα Σύμης και στη συνέχεια πεζοί βγήκαν στον οικισμό, όπου και εντοπίστηκαν.

Οι μετανάστες είπαν, πως είχαν πληρώσει περίπου 2.500 δολάρια ΗΠΑ έκαστος, για το ταξίδι τους αυτό, ενώ δύο εξ αυτών δήλωσαν πως διακινητής ήταν ο 16χρονος Σύριος, ο οποίος συνελήφθη και παραπέμφθηκε αρμοδίως.

Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του, ο 16χρονος χθες οδηγήθηκε στον ανακριτή Ρόδου, όπου και απολογήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 16χρονος Σύριος είπε ό,τι και προανακριτικά, ότι δηλαδή είναι και ο ίδιος μεταφερόμενος, ήθελε να έρθει στην Ελλάδα και μάλιστα έχει καταβάλει το χρηματικό ποσό των 1.500 δολαρίων ΗΠΑ. Ο αλλοδαπός είπε, πως του έστελναν, όπως και σε άλλους αλλοδαπούς, μεταφερόμενους, στο κινητό, την πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει, όμως, κυβερνήτης του σκάφους ήταν ένας Αιγύπτιος, ο οποίος σε όλο το ταξίδι είχε καλυμμένο το πρόσωπό του.

Όταν πλησίασαν στην Αγία Μαρίνα Σύμης, ο Αιγύπτιος θέλησε να βουλιάξει το σκάφος και οι επιβάτες αντέδρασαν. Προκειμένου λοιπόν να μην το κάνει, ανέλαβε ο 16χρονος Σύριος, ο οποίος είπε, ότι χειρίστηκε το σκάφος για περίπου 45 λεπτά. Όταν βγήκαν στην ακτή, ο Αιγύπτιος εξαφανίστηκε, ενώ εκείνος, μαζί με τους άλλους μεταφερόμενους, περπάτησαν ως τον οικισμό, όπου και εντοπίστηκαν.

Ο 16χρονος, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με όρους.

Διαβάστε ακόμη

Διάσωση δύο επιβατών ιστιοφόρου στην Πάτμο

Αθωώθηκε 47χρονος Τούρκος που είχε συλληφθεί ως διακινητής

Φυλάκιση 8 μηνών σε 2 Ρομά για απάτη σε βάρος 72χρονου

Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Πτώχευση FTI/ MEETING POINT- Προσωρινή διαταγή Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων στην Κω

Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός για καλλιέργεια κάνναβης στη Ρόδο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε αλλοδαπό για απόπειρα εμπρησμού