Κ. Χαλκιάς: Σε καλό δρόμο η έγκριση δανείου προς τον δήμο Ρόδου

Κ. Χαλκιάς: Σε καλό δρόμο η έγκριση δανείου προς τον δήμο Ρόδου

Κ. Χαλκιάς: Σε καλό δρόμο η έγκριση δανείου προς τον δήμο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 602 ΦΟΡΕΣ

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του δήμου Ρόδου για τη λήψη δανείου και είναι έτοιμο να χορηγήσει ένα ποσό της τάξης των 10.5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Θεωρούμε ότι αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ρόδου, Κώστας Χαλκιάς, μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη κι επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. «Είναι σημαντικό να αποκαταστήσουμε την εικόνα του δήμου Ρόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αξιοποίηση των ακινήτων, ο κ. Χαλκιάς δήλωσε ότι εκατοντάδες από αυτά είναι εντελώς αναξιοποίητα και πολλά εξ αυτών ποτέ δεν θα τα χρειασθεί ο δήμος. «Είναι ένα φορολογικό βάρος για τον δήμο Ρόδου που πρέπει να αποφασίσει τι θα τα κάνει: αν θα τα εκμεταλλευθεί ή θα τα εκποιήσει», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

«Η αλήθεια είναι ότι έχει έρθει μία προέγκριση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δΔανείων, η προέγκριση αυτή αφορά σε ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατομμυρίων 500 χιλιάδων ευρώ, θεωρούμε ότι αυτή είναι μία εξέλιξη ιδιαίτερα θετική, αναμένουμε βεβαίως και τις προτάσεις που θα γίνουν από κάποιες από τις συστημικές τράπεζες που έδειξαν ενδιαφέρον, αμέσως μετά την υποβολή των προτάσεων αυτών, θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και συνέχεια θα φέρουμε τα θέματα αυτά προς συζήτηση τόσο στη Δημοτική Επιτροπή, όσο και στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ρόδου. Ερωτηθείς τα 10,5 εκατομμύρια εφόσον έρθουν σε τι ανάγκες θα διατεθούν, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τόνισε ότι θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις:

«Απλήρωτες συμβάσεις της καθαριότητας, οι απλήρωτες συμβάσεις εργολάβων του δήμου, οι απλήρωτες συμβάσεις προμηθευτών, όλα αυτά τα οποία έχει καθυστερήσει ο δήμος να εξοφλήσει και τα οποία προέρχονται ως επί το πλείστον από τον Αύγουστο του 2023 και έπειτα.

Η αλήθεια είναι ότι όλες τις τρέχουσες υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε εμείς ως νέα δημοτική αρχή φροντίζουμε να τις εξοφλούμε, διότι πρόκειται για υποχρεώσεις για τις οποίες αφενός μεν έχουμε πιστώσεις και γίνεται με ευλάβεια η διαδικασία για την ανάληψη συγκεκριμένων υποχρεώσεων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να εξοφληθούν στην ώρα τους, χωρίς καμία καθυστέρηση για αυτούς που συναλλάσσονται μαζί μας.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να αποκαταστήσουμε την εικόνα του δήμου Ρόδου και αυτό ξεκινάει με την πιστή κι ευλαβική τήρηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουμε, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζουμε ότι υφίστανται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το παρελθόν, τις οποίες και αυτές τμηματικά εξοφλούμε».

Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, καθώς υπάρχουν πολλά ακίνητα τα οποία είναι αναξιοποίητα, τα οποία δεν τα εκμεταλλεύεται ο δήμος αυτή την ώρα, ο κ. Χαλκιάς σημείωσε ότι:
«Ο δήμος έχει ένα τεράστιο αριθμό ακινήτων, με βάση τις εκτιμήσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ξεπερνάνε τα 1.900! Ακόμη δεν έχω καταφέρει να έχω πραγματική και σαφή εικόνα για τον ακριβή αριθμό. Πάρα πολλά από αυτά και μιλάμε για εκατοντάδες από αυτά, είναι εντελώς αναξιοποίητα και μάλιστα όχι μόνο είναι εντελώς αναξιοποίητα και δεν δύναται ποτέ, δεν προβλέπεται και πότε να έχουνε την οποιαδήποτε χρησιμότητα για τον δήμο.

Πρόκειται για ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές δίπλα σε κάποιες επιχειρήσεις ή δίπλα σε κάποιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, άλλα βρίσκονται σε αγροτικές περιοχές, συνολικά πρόκειται για ακίνητα για τα οποία ο δήμος δεν έχει καμία χρησιμότητα δεν θα χρειαστεί ποτέ κάποτε να στεγάσει κάποια δραστηριότητά του.

Γι’ αυτά τα ακίνητα που αποτελούν ένα φορολογικό βάρος για τον δήμο και ένα βάρος ως προς την εποπτεία, τη συντήρηση και τη διαχείρισή τους, ότι ο δήμος θα πρέπει να πάρει αποφάσεις: θα τα κρατήσει; Και αν θα τα κρατήσει τι ακριβώς θα τα κάνει. Αν δεν τα κρατήσει πώς θα τα εκμεταλλευτεί; Θα τα εκμισθώσει σε τρίτους βραχυχρόνια ή μακροχρόνια; Ή θα τα εκποιήσει; Από εκεί και μετά εφόσον πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, να μπούμε στη διαδικασία να δούμε την καλύτερη δυνατή λύση αυτής της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.

Τέλος, για το θέμα της καθαριότητας, για την οποία έγινε πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ακολούθησε η συνάντηση του δημάρχου με τον τέως δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη, ο κ. Χαλκιάς είπε ότι:

«Η καθαριότητα του 2023 δεν είχε εξοφληθεί από τις 15 Σεπτεμβρίου 23 και έπειτα, για τον ένα από τους αναδόχους, και από τις 30 Σεπτεμβρίου 23 κι έπειτα για τον έταιρο. Από εκεί και μετά οτιδήποτε άλλο ίσως να έχει να κάνει με ετεροχρονισμένες πληρωμές που έγιναν για οφειλές του Αυγούστου ή πληρωμές προς άλλους, τρεις ανθρώπους, άσχετους όμως με την καθαριότητα».

Πηγή: RealVoice

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού