Με πολλή προσοχή εξετάζουν οι αρμόδιες Αρχές το ενδεχόμενο εμπρησμού στη Ρόδο

Με πολλή προσοχή εξετάζουν οι αρμόδιες Αρχές το ενδεχόμενο εμπρησμού στη Ρόδο

Με πολλή προσοχή εξετάζουν οι αρμόδιες Αρχές το ενδεχόμενο εμπρησμού στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1098 ΦΟΡΕΣ

Στοιχεία που παραπέμπουν σε ξεκάθαρο εμπρησμό, έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες Αρχές της Ρόδου, αναφορικά με τη φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 22:30 του Σαββάτου (11.05.2024) στην περιοχή Αίθωνας, που βρίσκεται ανάμεσα στην Αρχάγγελο και τη Μαλώνα.

Η κινητοποίηση των τοπικών Αρχών για την αντιμετώπιση του διπλού μετώπου(!) φωτιάς που έκανε την εμφάνισή του και έγινε αντιληπτό ευτυχώς πολύ γρήγορα, ήταν έγκαιρη και αποτελεσματική, με αποτέλεσμα η Ρόδος μας να αποφύγει τα χειρότερα.


Από την πρώτη στιγμή, τόσο ο περιφερειάρχης, όσο και ο δήμαρχος Ρόδου καθώς επίσης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κος Ευστρατίου, είχαν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια.
Το γεγονός, εξετάζεται με πολλή προσοχή από έμπειρους αξιωματικούς του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύο εστίες ταυτόχρονα
Χθες, με δηλώσεις στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κος Χρήστος Ίκουτας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την άκρως επικίνδυνη αυτή φωτιά, σημειώνοντας ότι και πριν από 25 μέρες ακριβώς, στο ίδιο σημείο είχαμε και πάλι εκδήλωση πυρκαγιάς, η οποία και πάλι είχε αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με επιτυχία.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ότι δηλαδή η φωτιά κινήθηκε και εκδηλώθηκε σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα, ενώ σημείωσε ότι στο σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά, δεν υπάρχουν κτήματα, δεν γίνονταν εργασίες και δεν υπήρχαν κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΔΔΗΕ, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να ξεκίνησε η φωτιά από αυτά.

Ο κ. Χρήστος Ευστρατίου
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευστρατίου, μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη και στον RealVoice υποστήριξε, ότι όλα συγκλίνουν σε εμπρηστική ενέργεια, αφού ήταν ύποπτο το σημείο, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσβατη δασώδη περιοχή, αλλά και η ώρα εκδήλωσης της φωτιάς.


«Καθημερινά υπάρχουν φωτιές, αλλά το θέμα είναι το πώς θα εξελιχθούν. Αυτή η φωτιά ήταν και δασική, σε μία δύσβατη περιοχή, είναι πάρα πολύ στενοί δρόμοι μέσα στο να κινηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα και τα λοιπά, όπου εκεί καλλιεργούν οι κάτοικοι του Αρχαγγέλου. Αυτό που μας ανησύχησε ήταν η ώρα, η οποία μπήκε η φωτιά μέσα στη νύχτα, την ώρα που είχαμε πολύ ισχυρούς ανέμους. Εγώ δέχτηκα το τηλέφωνο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενημέρωσα κατευθείαν τον περιφερειάρχη, πήγα στο σημείο και μετά από λίγο ήρθε και ο κ. Χατζημάρκος. Ήταν άμεση η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των φορέων Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου, εθελοντικών οργανώσεων και πολιτών μεμονωμένων», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Για το ενδεχόμενο εμπρησμού, ο κ. Ευστρατίου δήλωσε ότι «δεν εξηγείται αλλιώς», λέγοντας ότι «θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε και αυτούς (εμπρηστές». Πρόσθεσε επίσης ότι «ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αν βλέπει περίεργα αυτοκίνητα σε ώρες που είναι περίεργες σε δασώδεις περιοχές και τα λοιπά καλό είναι να ενημερώνει, να παίρνει τον αριθμό του αυτοκινήτου και οτιδήποτε πληροφορία είναι χρήσιμη».


Ενώ για το αν φέτος υπάρχει μία διαφορετική προσέγγιση στο πεδίο της πυρκαγιάς σε σχέση με το τι συνέβαινε μέχρι πέρυσι, ο κ. Ευστρατίου τόνισε ότι «είναι αυτό το οποίο είπε ο υπουργός, το νέο δόγμα το οποίο προβλεφθεί, με άμεση αντίδραση, στο να πηγαίνουν δύο αυτοκίνητα, να υπάρχει συνεργασία και στο πεδίο να υπάρχει και το Δασαρχείο, στο να σηκώνονται γρήγορα τα εναέρια μέσα, είναι μία σειρά πραγμάτων που πιστεύω ότι το είχαν μελετήσει και από τις προηγούμενες φορές, οπότε καλό είναι να διορθωνόμαστε».


Ο κ. Ευστρατίου απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεδομένου ότι πλέον με την κλιματική κρίση έχουμε μία νέα πραγματικότητα.
«Όταν ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, πρέπει να σταματάμε ν’ ανάβουμε φωτιές. Προχθές ήταν του Αγίου Γεωργίου και με πήρανε τηλέφωνα πολίτες ότι ήθελαν να ψήσουν στο άλσος του Αγίου Σουλά. Είναι θα πεις τα ήθη και τα έθιμα, αλλά εδώ βρισκόμαστε σε μία νέα πραγματικότητα. Αυτοί θα είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θα κατακρίνουν αμέσως μετά”, είπε καταλήγοντας.

Διαβάστε ακόμη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε αλλοδαπό για απόπειρα εμπρησμού

Κάθειρξη 50 ετών και πρόστιμο 850.700 ευρώ σε αλλοδαπό διακινητή

Προφυλακίστηκε 28χρονος Ρομά που επιχείρησε να ασελγήσει σε παιδί

Ελεύθερος με όρους ο Πακιστανός που καλλιεργούσε 28 χασισόδενδρα

Προφυλακίστηκαν Ουκρανός και Λιβανέζος που προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού

Πέντε συλλήψεις για ναρκωτικά

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τους δύο Τούρκους διακινητές

Αστυνομικοί έλεγχοι στα νησιά