Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την προστασία των δασών μας

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή  για την προστασία των δασών μας

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για την προστασία των δασών μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 796 ΦΟΡΕΣ

Έχει ξεκινήσει έρευνα για ύποπτο αυτοκίνητο που κινήθηκε στην περιοχή της πυρκαγιάς

Προειδοποιητικό μήνυμα προς επίδοξους που έχουν βάλει στόχο να πλήξουν το νησί της Ρόδου, έστειλε χθες ο δήμαρχος, κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, με αφορμή την ενεργοποίηση του Τοπικoύ Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του δήμου για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024.

Σε δηλώσεις του λίγο πριν τη σύγκληση του Οργάνου, χθες το μεσημέρι στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχείου, ο δήμαρχος έκανε μία αναφορά στη φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου (σ.σ. 10.05.2024) στον Αίθωνα, αναφέροντας ότι ενημερώθηκαν ένα δεκάλεπτο-τέταρτο μετά που ξέσπασε και όταν έφθασε στην περιοχή μαζί με τους συνεργάτες του ήταν ήδη εκεί ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστος Ευστρατίου, του οποίου το έργο εξήρε καθώς είναι αρμόδιος στον τομέα αυτό εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως είπε, λοιπόν, ο δήμαρχος, όταν έφθασαν διαπίστωσαν ότι υπήρχε μία συντονισμένη δράση και δήλωσε: «Ειλικρινά πιστεύω ότι έγινε το καλύτερο δυνατό και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια όλοι: το Πυροσβεστικό Σώμα εννοείται, η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, που ήρθαν εκεί όλες οι δυνάμεις που κρίναμε απαραίτητες για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Και, βεβαίως, οι εθελοντές, που κι αυτοί πολύ γρήγορα κινήθηκαν, ήρθαν στην περιοχή και βοήθησαν κι αυτοί με τον τρόπο τους».

Ειδική αναφορά έκανε ακόμα στη νεοσύστατη ειδική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, την ΕΜΟΔΕ, που όπως είπε, έδειξε από την πρώτη στιγμή για ποιον ακριβώς λόγο βρίσκεται εδώ. Ανέφερε επίσης ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Ελεούσα διαρκώς βελτιώνεται και βρίσκονται στο τελικό στάδιο για να το κάνουν έδρα και να συντονίζουν από εκείοποιαδήποτε επιχείρηση στο νησί.

Δεν παρέλειψε ακόμη ο δήμαρχος να ευχαριστήσει και την Κεντρική Διοίκηση, κάτι που, όπως είπε, «δεν συνηθίζουμε να κάνουμε γιατί έχουμε πολλά προβλήματα και μερικές φορές χανόμαστε στην επικοινωνία», ωστόσο ανέφερε: «…Αλλά, αυτό το Σάββατο δείξαμε και αποδείξαμε ότι έγινε το ακριβώς αντίθετο: υπήρχε μία άμεση επικοινωνία, λεπτό προς λεπτό με την Πολιτική Προστασία κεντρικά, στην Αθήνα, και με τον ίδιο τον υπουργό (Πολιτικής Προστασίας), τον κ. Κικίλια, ο οποίος τηλεφωνικά, ανά μισή ώρα, ήθελε να έχει μία ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς και μέχρι και το επόμενο πρωινό στην επικοινωνία ήταν ότι ευτυχώς όλα πήγαν καλά και για οτιδήποτε χρειαζόμαστε θα υπάρχει αυτή η άμεση επαφή».

Υποψίες και ανησυχία
Είπε, όμως, στη συνέχεια, ο κ. Κολιάδης: «Θεωρώ λοιπόν ότι ήταν δυστυχώς μία κατάσταση, η οποία μας προβλημάτισε πάρα πολύ και ακόμα μας προβληματίζει: το πώς ξέσπασαν ταυτόχρονα δύο εστίες σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή σε μία περιοχή πολύ δύσκολη στο να φθάσεις και γνωρίζοντας ότι υπήρχαν και άνεμοι εκείνη τη στιγμή αρκετά ισχυροί. Αλλά νομίζω ότι ήταν πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση».

»Όσο και να θέλουμε να πιστεύουμε ή να παρακαλάμε να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο, είμαστε σίγουροι ότι φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε διάφορα θέματα. Πολύ φοβάμαι και ανησυχώ ότι κάποιες υποψίες που υπάρχουν…η κλιματική αλλαγή βεβαίως δημιουργεί πολλά προβλήματα αλλά, πολλές φορές, και το ανθρώπινο χέρι όχι μόνο δεν βοηθάει αλλά δημιουργεί και προβλήματα».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κολιάδης έκανε γνωστό, ότι έχουν ξεκινήσει μία έρευνα γιατί έχουν πάρει και κάποια στοιχεία ως δημοτική αρχή για ένα αυτοκίνητο που κινήθηκε στην περιοχή λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά και το ερευνούν. Και συνέχισε λέγοντας:

«Και από εκεί και έπειτα, επειδή έχουμε να αντιμετωπίσουμε και κάποιους ίσως που δεν τους έφθασε αυτό που είδαμε πέρυσι το καλοκαίρι να συμβαίνει στο νησί μας, αυτή η μεγάλη καταστροφή, ίσως ακόμα και τώρα να επιθυμούν να καεί και άλλο μέρος του νησιού μας, να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε σε επιφυλακή, 24 ώρες το 24ωρο, εφτά φορές την εβδομάδα, κάθε μέρα, όποια μέρα, σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού.

Και να είναι σίγουροι ότι, αν είναι αυτός στόχος τους, δεν πρόκειται να το καταφέρουν. Και το αποδείξαμε αυτό το Σάββατο και μπορώ να το χρησιμοποιήσω σαν πολύ καλό παράδειγμα το πώς κινήθηκαν όλες οι μονάδες, όλοι οι αρμόδιοι και πετύχαμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε και συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή την επιχείρηση γιατί όλοι συνεισέφεραν στο να σβήσει η φωτιά μετά από 2-3 ώρες το αργότερο.

Όσο για τα μέσα που έχει ο δήμος στη διάθεσή του, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ο εξοπλισμός έχει συντηρηθεί αλλά…ποτέ δεν είναι αρκετός γιατί το νησί είναι πολύ μεγάλο, αίτημα που μετέφεραν στον υπουργό, όπως και για ενίσχυση με προσωπικό.

Στο σημείο αυτό θύμισε, ότι ο δήμος μέχρι τις 10 Ιουνίου θα έχει προσλάβει τους 54 για την πυροπροστασία ενώ θα προκηρύξει και διαγωνισμό για ένα μεγάλο έργο για αντιπλημμυρικά στη Νότια Ρόδο και τη Λίνδο, «ώστε να περάσουμε τον χειμώνα, να μην δυσκολευτούμε».

Ξεκαθάρισε επίσης χθες ότι: «Δεν υπάρχει ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Υπάρχει Πολιτική Προστασία πλέον και θα προσληφθούν μέσω αυτής». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ δεν πρόκειται να ξανασυσταθεί, δεν υπάρχει ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, έχει κλείσει το κεφάλαιο ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ», όπως είπε, σημείωσε όμως ότι πολλοί πρώην εργαζόμενοί της θα προσληφθούν στην Πολιτική Προστασία, επειδή γνωρίζουν το αντικείμενο.

Τέλος, αναφορικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την πυροπροστασία, όπως είπε ο δήμαρχος, η σύσταση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. είναι πρωταρχικό, κάτι που έγινε με το χθεσινό συντονιστικό και από εκεί και έπειτα όλα θα γίνουν βήμα-βήμα αλλά θέλουν η κάθε δράση και απόφαση να γίνεται οργανωμένα και στοχευμένα γιατί «αυτό που ζήσαμε το περυσινό καλοκαίρι δεν θέλουμε να συμβεί ποτέ ξανά.

Ακόμα πονάμε και πληρώνουμε με όλο αυτό που έγινε και πρέπει να φροντίσουμε να μην επαναληφθεί ξανά. Η συνεργασία όλων, περιφέρεια, δήμος, κεντρικό κράτος, Πολιτική Προστασία και βεβαίως το Πυροσβεστικό Σώμα, Αστυνομία και όλοι οι υπόλοιποι, θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα»», κατέληξε ο δήμαρχος.

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού