Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 781 ΦΟΡΕΣ

Κοινή επιστολή απέστειλαν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας να διευθετηθούν άμεσα οι περικοπές που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα: 

Θέμα: «Παράκληση για άμεση διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι Εργαστηριακοί Ιατροί»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε διανύουμε την πρώτη εβδομάδα κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών σε Πανελλήνιο επίπεδο και η συμμετοχή των Ιατρών στο νησί της Ρόδου είναι καθολική.

Τα οκτώ (8) ακτινολογικά ιατρεία και τα τριάντα (30) εργαστήρια Βιοπαθολογίας-Μικροβιολογίας είναι κλειστά ήδη εδώ και μία εβδομάδα.

Ο μηχανισμός της αυτόματης επιστροφής - επανάκτησης και έκπτωσης χρημάτων (clawback) ανήκει στην κατηγορία των κρατικών παρεμβάσεων και της πολιτικής για περιορισμό και έλεγχο μείωσης των δαπανών Υγείας.

Από την προηγουμένη θητεία σας στο Υπουργείο Υγείας, το 2014, το clawback στα διαγνωστικά ιατρεία κυμαινόταν περίπου στο 7%. Σήμερα το claw back είναι έως και 50 %.

Η παραπάνω συνεχής περικοπή καθιστά μη βιώσιμο το επάγγελμα των εργαστηριακών ιατρών οι οποίοι έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους τα clawback των ετών 2015-2022 που είναι της τάξεως δεκάδων χιλιάδων ευρώ ανά εργαστήριο/ακτινολογικό ιατρείο.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι εργαστηριακοί ιατροί έχουν εγκλωβιστεί σε μια τραγική οικονομική κατάσταση που πλέον δεν μπορούν να αντέξουν, καθώς τα λειτουργικά χρέη τους είναι πολύ υψηλά, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, επαγγελματικό και οικογενειακό, αφού μαθηματικά οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό τα περισσότερα εργαστήρια της ΠΦΥ, με ανυπολόγιστες συνέπειες και στην Υγεία των πολιτών της χώρας μας.

Θεωρούμε αδιανόητο το κόστος της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται, να επιβαρύνει σχεδόν εξ ολοκλήρου τους επιστήμονες ιατρούς των εργαστηρίων της χώρας.

Επί μια δεκαετία ο εργαστηριακός ιατρός πασχίζει να διατηρήσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε υψηλά επίπεδα.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ποιότητα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Το συνολικό κλείσιμο των εργαστηρίων στο νησί της Ρόδου δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην άσκηση των καθηκόντων των κλινικών ιατρών, διότι σε πολλές περιπτώσεις η διαγνωστική προσέγγιση επηρεάζει τις θεραπευτικές επιλογές.

Την περίοδο που ουσιαστικά ξεκινά ο τουρισμός και πρέπει να διοριστεί το προσωπικό σε πολλές επιχειρήσεις υπάρχει δυσκολία στην έκδοση των πιστοποιητικών υγείας των εργαζομένων (αφού για να εκδοθεί το πιστοποιητικό υγείας χρειάζονται διαφόρων ειδών εργαστηριακές εξετάσεις).

Επίσης, υπάρχουν πολλοί χρόνιοι πάσχοντες ειδικά από τα γύρω νησιά, που πρέπει να πραγματοποιήσουν τον προγραμματισμένο έλεγχο τους, καθώς και οι εγκυμονούσες, οι καρκινοπαθείς και πολλοί άλλοι των οποίων η κατάσταση της υγείας τους δεν επιδέχεται περαιτέρω αναμονή.

Κύριε Υπουργέ,

Για τα δίκαια αιτήματα μας, που αποτελούν θέσφατο για την επαγγελματική υπόσταση και ύπαρξή μας :

Αιτούμαστε:

1) Την κατάργηση των αθέμιτων και οικονομικά εξοντωτικών μέτρων της υποχρεωτικής επιστροφής των αμοιβών των εργαστηριακών ιατρών, μέσω του «clawback» και του «rebate» ή έστω στο ελάχιστο < 5%,

2) Την διαγραφή των διογκούμενων τεχνητών χρεών που έχουν προκύψει από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των μέτρων αυτών,

Επιπρόσθετα η Ιατρική Κοινότητα της χώρας διεκδικεί:

3) Ανακοστολόγηση των τιμών αποζημίωσης των ιατρικών εξετάσεων.

4) Έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της συνταγογράφησης των εξετάσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προκλητή ζήτηση.

5) Επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ενίσχυση του κωδικού που αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις.

6) Υπογραφή Συλλογικής Συμβάσης Εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (με αντικατάσταση των υφιστάμενων ατομικών).

Η συνεργασία του Δήμου της Ρόδου και του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου έχει ως στόχο τόσο τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας του ιατρικού επαγγέλματος, όσο και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών προς όφελος της υγείας των κατοίκων του νησιού μας.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΙΩΝ 

Αλέξανδρος Κολιάδης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Ι.Σ.Ρ.

Ηλίας Ι. Τσέρκης

 

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank οργανώνει την εκδήλωση, «Ολιστική Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Χωρίς φανάρια για δεύτερη ημέρα η Κοδριγκτώνος

Αλέξανδρος Βασιλικός για τον υπερτουρισμό: «Είμαστε πολύ μακριά από τα ισπανικά μοντέλα»

«Μια ημέρα, που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στις μνήμες μας!»

Σε μία εβδομάδα εκτιμά ο δήμαρχος Λέρου ότι θα μεταφέρει νερό στο νησί το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού

Μονάδα αφαλάτωσης στη Σύμη

Αποφοίτηση από το Εργαστήριο Κινηματογράφου 2024 Cine Chavalier

Βιβλία και τετράδια στους κάδους ανακύκλωσης