Ελένη Παπαβασιλείου: Ένα σπίτι στο Καστελλόριζο που η φήμη του έφτασε μέχρι το Μιλάνο

Ελένη Παπαβασιλείου: Ένα σπίτι στο Καστελλόριζο  που η φήμη του έφτασε μέχρι το Μιλάνο

Ελένη Παπαβασιλείου: Ένα σπίτι στο Καστελλόριζο που η φήμη του έφτασε μέχρι το Μιλάνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3003 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Ελένη Παπαβασιλείου
Αρχαιολόγος

Στις 10 Απριλίου στο Μιλάνο, στο μουσείο Triennale στην αίθουσα Αγορά, έγινε η παρουσίαση ενός λευκώματος των 300 και πλέον σελίδων, με κείμενα και φωτογραφίες από το Καστελλόριζο. Ο συντονιστής της παρουσίασης και ομιλητής της εναρκτήριας ομιλίας ήταν ο διευθυντής του Tiennale μουσείου design, Marco Sammicheli.

Αποκλειστικό αντικείμενο προβολής αποτέλεσε το σπίτι “Porta Rossa”, το σπίτι που είχε την τύχη να αγοραστεί από την κα Silvia Fiorucci. Πρόκειται για τριώροφο σπίτι στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου του πηγαδιού, με παραδοσιακά χρώματα βαμμένο εξωτερικά και σύγχρονο design εσωτερικά.

Για τον σκοπό αυτό μετά από διαγωνισμό επελέγησαν οι πέντε καλύτερες προτάσεις από γνωστούς designers και καλλιτέχνες, οι οποίοι ανέλαβαν τον σχεδιασμό των χώρων. Αφού επισκέφθηκαν και μελέτησαν την ιστορία, την τέχνη και τον κοινωνικοοικονομικό χαρακτήρα του νησιού, ο καθένας τα απέδωσε στον χώρο.

Οι designers και οι καλλιτέχνες που εργάστηκαν για αυτό είναι:
Studio Brynjar & Veronika, Phanos Kyriakou, Julie Richoz, UND. Studio, SUPERPOLY. Επιμελήτρια του έργου ήταν η Annalisa Rosso, ειδική στο σύγχρονο design.

Η αρχιτέκτονας Ειρήνη Διακοσταματίου με μεγάλη εμπειρία στις αναστηλώσεις ήταν η γέφυρα μεταξύ του σύγχρονου design της τοπικής κουλτούρας, των υλικών και εθίμων. Με συνεχή συνεργασία της ομάδας των δημιουργών, της αρχιτέκτονα, των συνεργατών της και της ομάδας του La societe delle Api, υλοποιήθηκε το δύσκολο και σημαντικό για το νησί έργο.

Διαπιστώνει κανείς έναν σεβασμό στα υλικά και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στο νησί, πράγμα που γνωρίζει άριστα η εν λόγω αρχιτέκτων, η οποία με την συνεχή επί τόπου επίβλεψη, τις παρατηρήσεις και την καθοδήγηση των ξένων καλλιτεχνών πέτυχε ένα εξαιρετικό, σχεδόν ασυναγώνιστο αποτέλεσμα. Ο επισκέπτης εκπλήσσεται θετικά και ο εκάστοτε φιλοξενούμενος ζει και απολαμβάνει ένα φανταστικό περιβάλλον σε ένα οίκημα γκαλερί.

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, να μετατραπεί ένα παραδοσιακό σπίτι του Καστελλορίζου σε ξενώνα με καλλιτεχνικό περιβάλλον, ένα σπίτι που δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, στην προκυμαία, αλλά στο εσωτερικό του οικισμού; Είναι η κα Fiorucci, που ίδρυσε τον ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό La societe delle Api (Κοινωνία των Μελισσών), μαζί με τον κ. Cristiano Raimondi.

Αυτό το Ίδρυμα δραστηριοποιείται σε τέσσερις ευρωπαϊκές πόλεις, το Μονακό, το Γκρας στη Γαλλία, τη Ρώμη και το Καστελλόριζο, τόποι με ιδιαίτερο τοπίο και πολιτισμό. Μεγάλη τιμή για ένα απλό ανώνυμο σπίτι του νησιού να γίνει επώνυμο, γνωστό ως Porta Rossa και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ενός ευρωπαϊκού οργανισμού που πιστεύει στις ανθρώπινες σχέσεις, την τέχνη, την ανταλλαγή γνώσεων δια μέσου ερευνητικών προγραμμάτων, συνεδρίων, εκδόσεων, εργαστηρίων, συζητήσεων και εκδηλώσεων.

Διαβάστε ακόμη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το Καστελλόριζο

Με τη δέουσα λαμπρότητα και φέτος η πανήγυρις του Ι. Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Καστελλόριζο

Αποστολή Ιατρικού Κλιμακίου στο Καστελλόριζο από την ΠνΑι μέσω της εταιρείας «ΓΑΛΗΝΟΣ» και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου

Τουρισμός: H Eλλάδα κερδίζει πόντους στην επιμήκυνση της σεζόν

Δρομολόγια προς Καστελλόριζο από τη Dodekanisos Seaways

Μήνυμα Δένδια από το Καστελόριζο για το Πάσχα: «Βαθιά ευγνωμοσύνη για όσους υπερασπίζονται τα σύνορα της πατρίδας μας»

Ο Νίκος Δένδιας κατέθεσε στεφάνι στο μνήμα της Κυράς της Ρω

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»