Στην Κάσο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος

Στην Κάσο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος

Στην Κάσο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις εκδηλώσεις του Ολοκαυτώματος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 825 ΦΟΡΕΣ

Την Ηρωική Νήσο Κάσο θα επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για να τιμηθούν τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Κάσο το Σαββατοκύριακο 15 – 16 Ιουνίου 2024.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται πολλές εκδηλώσεις για να τιμηθεί το ιστορικό αυτό γεγονός.

Η Κάσος, επειδή βρισκόταν σε κομβικό σημείο κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του Αγώνα του 1821, στηρίζοντας, παράλληλα, και την εξέγερση των Κρητών, με επιθέσεις κατά των Αιγυπτιακών και Τουρκικών πλοίων σε Ρόδο και στα Μικρασιατικά Παράλια, αποτέλεσε βασικό στόχο των Οθωμανών.

Για να τιμωρήσουν τους Κασιώτες, αφού είχαν καταστείλει την Κρητική Επανάσταση, οι Οθωμανοί στις 2 Ιουνίου, με τη σύμπραξη των Αιγυπτίων, εμφανίστηκαν με πλοία εφοδιασμένα με τέσσερις χιλιάδες στρατό υπό τη γενική διοίκηση του Χουσεΐν Μπέη.

Επέβαιναν σε αυτά Τούρκοι, Αιγύπτιοι και 3.000 – 4.000 Αλβανοί. Μετά από συνεχείς, παραπλανητικές ως προς τη θέση που θα επιβιβάζονταν, επιθέσεις δύο ημερών, 24 βάρκες με 1.500 Αλβανούς οδηγήθηκαν, μετά από προδοσία, πίσω από το χωριό Αγία Μαρίνα, στη θέση Αντιπέρατος και κατέλαβαν το ηρωικό νησί. Η καταστροφή ήταν ολοσχερής. Σκοτώθηκαν 2.000 Κασιώτες, ενώ σύρθηκαν στην αιχμαλωσία άλλα τόσα γυναικόπαιδα.

Στον αγώνα αυτό των κατοίκων κατά των εχθρών αναδείχθηκε η ανδρεία, ιδιαίτερα των καπεταναίων Μάρκου Μαλιαράκη, Νικολάου Γρηγοριάδη, Νικολάου Γιούλιου (Μπουρέκα).

Η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε την προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα του έθνους το 1821 της Κάσου και με ψήφισμά της η Βουλή των Ελλήνων από τον Νοέμβριο του 2018 την ονομάζει Ηρωική Νήσο Κάσο.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε ακόμη

Ευαγγελία Παναή "Μηνάς Μάρκου Μαλλιαράκης: Ένας Αιγυπτιώτης δικηγόρος από την Κάσο, στη Βιλλανόβα Ρόδου του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα"

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ΄ Πολιτιστικού Συμποσίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Μανώλης Κασσώτης: Στην Κάσο το Συμπόσιο Στέγης Γραμμάτων-Τεχνών

«Τιμώντας έναν ήρωα Κασιώτη στη Φωκίδα»

Δωρεά εικαστικού έργου με την αναπαράσταση του Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου

Η Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος» στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Κάσου

Στην Κάσο το Συμπόσιο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Κορύφωση εκδηλώσεων της 200ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Η.Ν. Κάσου