Το ζήτημα των Ρομά σκοπεύει να «ανοίξει» η δημοτική αρχή

Το ζήτημα των Ρομά σκοπεύει  να «ανοίξει» η δημοτική αρχή

Το ζήτημα των Ρομά σκοπεύει να «ανοίξει» η δημοτική αρχή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1602 ΦΟΡΕΣ

Το θέμα των Ρομά αναμένεται να «ανοίξει» το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή, με αφορμή το φαινόμενο που παρουσιάζεται κάθε καλοκαίρι, να πλημμυρίζει το νησί με «εισαγόμενους» οι οποίοι διαμένουν όπου βρουν και προβαίνουν σε οχλούσες ή και παράνομες δραστηριότητες.

Το παραπάνω άφησε να διαφανεί ο δήμαρχος Ρόδου, κος Αλέξανδρος Κολιάδης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, με αφορμή θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη σχετικά με την αποδοχή χρηματοδότησης για τη συνέχιση του προγράμματος «Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά» το οποίο, ως γνωστόν, εδώ και χρόνια, λειτουργεί στον δήμο.

Την αφορμή έδωσε τοποθέτηση του μέλους της ελάσσονος στην Επιτροπή, κ. Δημήτρη Ζανεττούλλη, ο οποίος έχοντας και εμπειρία ως δάσκαλος σε Ρομά, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το λάθος είναι του Ελληνικού Κράτους που δεν μπόρεσε να τους μορφώσει και να τους ενσωματώσει στην κοινωνία.

Διαχώρισε, μάλιστα, τους Ρομά δημότες Ρόδου, όπως εκείνοι που διαμένουν και εργάζονται στην Κρεμαστή. Στον αντίποδα, αναφέρθηκε σε «κάποιους άλλους Ρομά, που δεν είναι δημότες μας και παίρνουν το καράβι από την Αθήνα, έρχονται με την πραμάτεια τους, κυκλοφορούν σε όλο το νησί και κοιμούνται όπου βρουν, ασκούν επαιτεία κ.λπ. χωρίς να έχουν καμία έγκριση».

«Είναι μία κατάσταση η οποία θα συνεχίζεται όσο δεν τους εντάσσουμε», είπε ακόμα και συμπλήρωσε ότι το πρόβλημα είναι ότι έχουν έρθει πάρα πολλοί στο νησί και ο δήμος θα πρέπει κάτι να κάνει και να τους απομακρύνει από κεντρικά τουριστικά σημεία αφού, εκτός των άλλων, δημιουργείται και δυσφήμιση αλλά και παράνομες δραστηριότητες και θα πρέπει να πάρουμε μέτρα. Συμπληρωματικά τοποθετήθηκε και το μέλος της μείζονος κ. Θανάσης Στάμος.

Παίρνοντας τον λόγο, στη συνέχεια, ο δήμαρχος, κος Αλέξανδρος Κολιάδης, αρχικά θέλησε να εκφράσει την έκπληξή του για ανάρτηση του επικεφαλής της ελάσσονος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Νίκου Γερονικόλα, για το θέμα αυτό που, όπως μετέφερε, ανέφερε ότι ο δήμος θα χρηματοδοτήσει τους Ρομά. «Πάμε εσφαλμένα να δημιουργήσουμε εντυπώσεις προς τα έξω ότι θα χρηματοδοτήσουμε τους Ρομά;», αναρωτήθηκε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για την πληρωμή του προσωπικού που εργάζεται στο πρόγραμμα αυτό.

Στη συνέχεια, είπε, ότι συμφωνεί και επαυξάνει με αυτά που είπε ο κ. Ζανεττούλλης και θα συζητήσουν το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο δήμαρχος, χαρακτήρισε το θέμα αυτό ως ένα από τα πιο σοβαρά θέματα, λέγοντας ότι φέτος ξεκάθαρα έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο πληθυσμός των Ρομά που έχουν έρθει να εργαστούν εδώ. Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι, στον έλεγχο που πραγματοποίησαν και έχουν μάλιστα και φωτογραφίες, διαπίστωσαν ότι στα Κολύμπια κάτω από τη γέφυρα, στο Παραδείσι, στον Ζέφυρο, που έκανε αυτοψία και ο ίδιος, μέσα στο πάρκο, έχουν «στρατοπεδεύσει» δύο οικογενείες.

Ενημερώνουν σχετικά την Αστυνομία καθημερινά αλλά και το υπουργείο, ο ίδιος συναντήθηκε και με τους εκπροσώπους τους και τους εξήγησε ποιο είναι το σχέδιο της δημοτικής αρχής. Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφέρει ότι επί δημαρχίας του αείμνηστου Φώτη Χατζηδιάκου είχε γίνει προσπάθεια για τη μετεγκατάστασή τους αλλά δεν υπήρξε συνέχεια.

«Ένα ζήτημα από τα πιο σοβαρά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως δημοτική αρχή και άλλοι φορείς. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα», είπε ακόμη, τονίζοντας ότι εκεί που βρίσκονται και ο τρόπος που λειτουργούν, μόνο κακό κάνουν, όχι καλό καθώς υπάρχουν περιοχές στο νησί που εντοπίζονται πολύ σοβαρά προβλήματα.

Για ακόμα μία φορά, ο δήμαρχος έθεσε το μείζον θέμα της δραματικής υποστελέχωσης της Αστυνομίας στο νησί, κάτι που, όπως είπε, δεν θα σταματήσουν να λένε και εκείνο που ζητούν είναι προτάσεις για να συζητηθεί σοβαρά το θέμα της μετεγκατάστασης και της ένταξης των Ρομά.

Συνάντηση με τον διευθυντή της Fraport
Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος έκανε γνωστό, ότι το θέμα των Ρομά θα θίξει και στον διευθυντή αεροδρομίου της Fraport Greece, κ. Σάκη Ανυφαντή, με τον οποίο είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση.

Όπως είπε, ο λόγος είναι ότι εντόπισαν, ότι η Fraport έχει προσλάβει Ρομά που έχουν έρθει στο νησί για να εργαστούν εκεί, όμως διαπίστωσαν ότι έχουν εγκατασταθεί σε ένα σχολείο στο Παραδείσι, μια περιοχή που έχει υποστεί όλα αυτά που έχει υποστεί από τη λειτουργία του αεροδρομίου, και γι’ αυτό κάλεσε τον διευθυντή να συζητήσουν.

Ένα άλλο θέμα που του έθιξε είναι και αυτό με τα σκουπίδια. Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι, μετά από μία συζήτηση που έκαναν με το τοπικό συμβούλιο Παραδεισίου, έχουν εντοπιστεί διάφορα θεματάκια και από εκεί και έπειτα έχουν εντοπίσει και το θέμα με τα σκουπίδια στο αεροδρόμιο που έχει προκαλέσει την αντίδραση, την ενόχληση, ατόμων που δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην περιοχή.

«Θέλουμε να πάρουμε απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που θα θέσουμε στον κ. διευθυντή-να τον ευχαριστήσω για τη συνάντηση γιατί ανταποκρίθηκε άμεσα», είπε και ανέφερε ότι μετά θα δουν και το πλαίσιο συνεργασίας που θέλουν και θέλουν να έχουν.

«Νομίζω ότι η Fraport ξέρω πολύ καλά τι αντιπροσωπεύει στο αεροδρόμιο αλλά το αεροδρόμιο είναι και ο χώρος που επισκέπτεται πρώτα ο τουρίστας μόλις φθάσει και υπάρχουν κάποια ζητήματα εκεί πέρα αρκετά σοβαρά», είπε ακόμη.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι αυτά τα έχουν συζητήσει και με τους τουριστικούς πράκτορες, όπως το θέμα του γιατρού, των πρώτων βοηθειών, όπως κατά τη διάρκεια του χειμώνα που στάζει νερά και «επειδή εμείς καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις και λύσεις, με όποιο τρόπο μπορέσουμε στα διάφορα προβλήματα που συναντάμε σε όλο το νησί, νομίζω ότι η Fraport πρέπει να δώσει κάποιες απαντήσεις και σε εμάς σε ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα του αεροδρομίου της Ρόδου που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Κολιάδης, ξεκαθάρισε, επίσης, σε ό,τι αφορά στα σκουπίδια, ότι ο δήμος δεν έχει καμία ευθύνη για την αποκομιδή τους, σε ό,τι έχει να κάνει μέσα και γύρω από τον χώρο του αεροδρομίου, όπου εκεί τα εντόπισαν, έχει να κάνει με τη σύμβαση που έχει η Fraport για τον χώρο του αεροδρομίου, με κάποιον ανάδοχο, που είναι ξεκάθαρο ότι δεν εκτελείται σωστά και περιμένει απάντηση γιατί, όπως είπε, είναι μεγάλη δυσφήμιση για όλο το νησί, και γι’ αυτούς που φεύγουν και γι’ αυτούς που έρχονται.

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»