Ο δήμος Ρόδου συμμετείχε στο Φεστιβάλ Πολιτισμού & Τέχνης «Τζαν Γιουτζέλ» στη Ντάτσα

Ο δήμος Ρόδου συμμετείχε στο Φεστιβάλ Πολιτισμού & Τέχνης «Τζαν Γιουτζέλ» στη Ντάτσα

Ο δήμος Ρόδου συμμετείχε στο Φεστιβάλ Πολιτισμού & Τέχνης «Τζαν Γιουτζέλ» στη Ντάτσα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 611 ΦΟΡΕΣ

Στην Ντάτσα της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε από 23 έως 26 Μαΐου 2024 το Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τέχνης «Τζαν Γιουτζέλ» με τη συμμετοχή συγγραφέων και ποιητών από όλη την Τουρκία και προσκεκλημένο τον Δήμο Ρόδου, τον οποίο εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιος Τόππος, συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης ΔΟΠΑΡ κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη και τη μεταφράστρια κ. Ελευθερία Μπινίκου.

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον σπουδαίο Τούρκο ποιητή Τζαν Γιουτζέλ, ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Ντάτσα, όπου και πέθανε. Πολλοί Έλληνες λογοτέχνες και ειδικότερα Δωδεκανήσιοι αγάπησαν τα ποιήματά του και συνδέθηκαν μαζί τους, ενώ πολλά από αυτά είναι εμπνευσμένα από τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική μυθολογία.

Γι’ αυτό το λόγο, το 2002 ο Δήμος Ρόδου τίμησε τον ποιητή και το έργο του εκδίδοντας μία συλλεκτική ανθολογία ποιημάτων του σε μετάφραση του γνωστού ακαδημαϊκού και μεταφραστή Ηρακλή Μήλλα (Εκδόσεις Γαβριηλίδης-Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών).

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ρόδου αναφέρθηκαν ειδικά σε αυτή τη σχέση του Γιουτζέλ με το ελληνικό αρχιπέλαγος, το φως και τη φύση της Μεσογείου καθώς και στα ποιήματά του που μιλούν για τη Ρόδο, τη Σύμη και την Άνδρο, την Αθήνα και το Βυζάντιο, τον Κωνσταντίνο Καβάφη και τα ρωμαίικα σπίτια της Μικρασίας και διάβασαν ποιήματά του στα Ελληνικά.

Επίσης, παρουσίασαν συνοπτικά την ελληνοτουρκική δράση με τίτλο «Πολιτιστικές Διαδρομές Ελλάδα-Τουρκία», που πραγματοποίησε το Τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Συγγραφέων και Μεταφραστών του Δήμου Ρόδου-ΔΟΠΑΡ με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας στη Ρόδο, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη το 2015.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε επίσημη συνάντηση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τόππου με τον Δήμαρχο Ντάτσας κ. Aytaç Kurt. Συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σύσφιξης πολιτιστικών ανταλλαγών και επωφελούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, ενώ ο κ. Kurt αποδέχτηκε την πρόταση του Αντιδημάρχου να επισκεφθεί τη Ρόδο στο προσεχές διάστημα.

Στη μεταξύ τους συνομιλία και οι δύο άνδρες τόνισαν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και ειδικότερα ο κ. Τόππος υπογράμμισε ότι «αυτά που μας συνδέουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή αντιπροσωπευτικών δώρων και τοπικών προϊόντων από τις δύο περιοχές.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου