Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε Σύριος για τη μεταφορά μεταναστών

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε  Σύριος για τη μεταφορά μεταναστών

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε Σύριος για τη μεταφορά μεταναστών

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 595 ΦΟΡΕΣ

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες, μετά την απολογία του, ο 27χρονος Σύριος που συνελήφθη για τη μεταφορά 26 ατόμων από την περιοχή Ντάτσα της Τουρκίας στη Σύμη.

Η σύλληψη του 27χρονου είχε γίνει μετά από καταδίωξη των λιμενικών βραδινές ώρες στις 22 Μαΐου 2024 κοντά τη νησίδα «Χονδρός» της Σύμης και μάλιστα το ταχύπλοο που κυβερνούσε ο Σύριος πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, κατά τη διάρκεια των οποίων προσέκρουσε στο περιπολικό σκάφος, με αποτέλεσμα οι επιβάτες του να βρεθού. στη θάλασσα και να διασωθούν από τους λιμενικούς.


Σε βάρος του αλλοδαπού διακινητή ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για :
• Μεταφορά από κυβερνήτη πλωτού μέσου στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή, εκ κερδοσκοπίας και με τρόπο απ’ όπου μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
• Παράνομη είσοδο στη χώρα.
• Βία κατά υπαλλήλων.


Χθες ο 27χρονος Σύριος, συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κα Μύριαμ Τομαρά, προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, όπου και απολογήθηκε, αρνούμενος τα όσα του καταλογίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 27χρονος ισχυρίστηκε πως και ο ίδιος είναι μεταφερόμενος και μόνος του στόχος ήταν να φύγει από την Τουρκία για το εξωτερικό.
Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν Εισαγγελέα και ανακριτή οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν την προσωρινή του κράτηση.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όλα ξεκίνησαν περίπου στις 9 το βράδυ στις 22 Μαΐου 2024 όταν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας με κατεύθυνση προς τη νησίδα «Χονδρός» Σύμης.


Το περιπολικό σκάφος προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, στα οποία ο χειριστής του ταχύπλοου δεν συμμορφώθηκε. Στη συνέχεια, το ταχύπλοο πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, κατά τη διάρκεια των οποίων προσέκρουσε στο περιπολικό σκάφος, με αποτέλεσμα την πτώση των επιβαινόντων στη θάλασσα. Το περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. περισυνέλεξε είκοσι επτά άτομα (16 άντρες, 5 γυναίκες και 6 ανήλικοι), ενώ από το πλήρωμα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε δύο (02) άτομα. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης, ενώ οι δύο (02) τραυματίες διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Σύμης. Ακολούθως μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος, με τη συνοδεία στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη Ρόδο, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.


Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει τις βραδινές ώρες χθες από Ντάτσα Τουρκίας, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) δολαρίων έκαστος για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.
Από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθη ένας 27χρονος, ο οποίος υποδείχτηκε από τους υπόλοιπους ως ο διακινητής. Το ταχύπλοο σκάφος βυθίστηκε.

Διαβάστε ακόμη

Διάσωση δύο επιβατών ιστιοφόρου στην Πάτμο

Αθωώθηκε 47χρονος Τούρκος που είχε συλληφθεί ως διακινητής

Φυλάκιση 8 μηνών σε 2 Ρομά για απάτη σε βάρος 72χρονου

Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Πτώχευση FTI/ MEETING POINT- Προσωρινή διαταγή Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων στην Κω

Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός για καλλιέργεια κάνναβης στη Ρόδο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε αλλοδαπό για απόπειρα εμπρησμού