Απονομή Επαίνων και Βραβείων για τις «Βιβλιοπεριπέτειες» και τον 13ο Εικαστικό Διαγωνισμό

Απονομή Επαίνων και Βραβείων για τις «Βιβλιοπεριπέτειες» και τον 13ο Εικαστικό Διαγωνισμό

Απονομή Επαίνων και Βραβείων για τις «Βιβλιοπεριπέτειες» και τον 13ο Εικαστικό Διαγωνισμό

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 590 ΦΟΡΕΣ

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απονομή Επαίνων και Βραβείων για τον 13ο Εικαστικό Διαγωνισμό και τον 16ο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες» στην κατάμεστη αίθουσα «ΡΟΔΙΝΙ», το Σάββατο 25 Μαΐου από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου (ΔΚΣΜΡ) της Διεύθυνσης Πολιτισμού Αθλητισμού δήμου Ρόδου, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του σύνθετου Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βιβλιοπεριπέτειες».

Η προϊσταμένη του ΔΚΣΜΡ, Ειρήνη Συμιακού, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τους μαθητές και τις μαθήτριες, που και φέτος αγκάλιασαν με τέτοιο μεγάλο ενθουσιασμό τον διαγωνισμό, καθώς και τους/τις εκπαιδευτικούς, που στηρίζουν με αγάπη αυτή τη δράση.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού του δήμου Ρόδου, κ. Γεώργιος Τόππος, που απουσίαζε εκτός Ρόδου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, σε μήνυμά του, τόνισε τη συμβολή της Φιλαναγνωσίας στον εμπλουτισμό των γνώσεων και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, αφού η εξοικείωση με την Ανάγνωση ενδυναμώνει το κριτικό πνεύμα και ευαισθητοποιεί σε θέματα που αφορούν όλους τους ανθρώπους. Ειδικότερα, για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιβλιοπεριπέτειες» επισήμανε ότι βοηθάει αποτελεσματικά μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν τη Λογοτεχνία με πιο δημιουργικό τρόπο και τους συνεχάρη για τη συμμετοχή τους.

Ο αντιδήμαρχος Επικοινωνίας κ. Πάττας Γεώργιος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη μείζονος σημασίας προσπάθεια που γίνεται από το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και την ανάπτυξη της δημιουργικής γραφής μέσα από τα προγράμματα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από το ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου και συνεχάρη τα στελέχη του ΔΚΣΜΡ για τη συμβολή τους.

Μαθητές και μαθήτριες με τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς τους χειροκρότησαν με ενθουσιασμό όσες και όσους διακρίθηκαν για τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς, που κάθε χρόνο διοργανώνονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και ολοκληρώνονται λίγο πριν από το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς.

Κεντρικός θεματικός πυρήνας αλλά και έμπνευση για τις «Βιβλιοπεριπέτειες» το 2024 επιλέχθηκε το Φυσικό Περιβάλλον, ένα σύγχρονο θέμα που «άγγιξε» εκπαιδευτικούς και παιδιά, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τις 1000 οι συμμετοχές.

Η φιλόλογος του ΔΚΣΜΡ κ. Μαρία Σπανού επιμελήθηκε την επιλογή των βιβλίων και τους μαθητικούς διαγωνισμούς, στο πλαίσιο των οποίων τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν αφίσες, χάρτες, φυτολόγια, να κατασκευάσουν συνθέσεις, αλλά και να αποτυπώσουν με γραπτό λόγο τις ιδέες, τις σκέψεις, τα βιώματα αλλά και τις προτάσεις τους για τη σχέση μας και την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης με τα άλλα έμβια όντα, τους τρόπους διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών, αλλά και το αποτύπωμα της ανθρώπινης παρέμβασης στο οικοσύστημα. Αποτυπώθηκε στα έργα τους η γνώση, ο προβληματισμός, αλλά και η ώριμη και συγκροτημένη σκέψη, σε συνδυασμό με τη φαντασία, την ευαισθησία, την ενσυναίσθηση, τη δημιουργικότητα, την αγάπη και τη συγκίνηση.

Ειδικότερα, το ΔΣΚΜΡ, απευθύνει ευχαριστίες σε πλήθος «συνοδοιπόρων» και χορηγών, που συνέδραμαν πολύτιμα σε αυτό το... ταξίδι της γνώσης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ταξίδι της ανάγνωσης, της γραφής και της έκφρασης ήταν για φέτος το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία Πεταλούδων Ρόδου με προϊστάμενο τον κ. Χ. Συργιάννη blogs.sch.gr/kpepetal/ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ρόδου) καθώς και οι Εκδόσεις «ΠΑΤΑΚΗ», που για ακόμη μια χρονιά στήριξαν τις «Βιβλιοπεριπέτειες» με βιβλία από σύγχρονους και καταξιωμένους συγγραφείς Παιδικής Λογοτεχνίας.

Εκτός από τον αντιδήμαρχο Επικοινωνίας κ. Πάττα Γεώργιο, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ. Τσούβαλης Σταύρος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αστικής Ανάπτυξης κ. Μητσού Ιωάννης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Βαγιανός Σωτήριος.

Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις «ΠΑΤΑΚΗ» για τη μακροχρόνια συνεργασία και στήριξη της δράσης μας, αλλά και για την προσφορά βιβλίων που θα ενισχύσουν τις βιβλιοθήκες των σχολείων που συμμετείχαν στις φετινές «Βιβλιοπεριπέτειες».

Επίσης, ευχαριστούμε την ΔΕΡΜΑΕ και τον πρόεδρο κ. Λάμπη Χρυσοβαλάντη για την παραχώρηση της αίθουσας στο Ροδίνι.
Τέλος, ευχαριστούμε τον ραδιοφωνικό παραγωγό κ. Παναγιώτη Χριστοφόρου που έντυσε μουσικά την εκδήλωση, τον ηχολήπτη μας κ. Τάσο Νεοφύτου για την κάλυψη των ηχητικών αναγκών, τον κ. Γιώργο Σταθόπουλο για την πολύτιμη βοήθειά του στο στήσιμο της έκθεσης των μαθητικών έργων, την καλή φίλη κα Νίκη Τσότρα, που εθελοντικά αποτύπωσε με τον φακό της τα στιγμιότυπα της γιορτής, την Εταιρεία «ΒΑΠ- Κουγιός» για την προσφορά των εμφιαλωμένων νερών και χυμών καθώς και την Επιχείρηση «Άριστον Cash and Carry» για τα κεράσματα.»

Διαβάστε ακόμη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Φαρμακευτικό Συνέδριο Νήσων Αιγαίου

Το 1ο Φεστιβάλ Τακακιού 14 Ιουλίου στην Παστίδα

Εκδήλωση για το εταιρικό δίκαιο στις επιχειρήσεις τουρισμού

Ροδίτισσα αγιογράφος θα συμμετάσχει σε διεθνή έκθεση στη Νέα Υόρκη

Εικαστική Έκθεση της Νάντιας Σκορδοπούλου

15η Γιορτή Μουσικής στο Άλσος Αγίου Σουλά Σορωνής

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ΄ Πολιτιστικού Συμποσίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Παρουσίαση του βιβλίου "Το Χτικιό" της Ίριδας Μαυράκη