Καταδικάστηκαν κατόπιν διαπραγμάτευσης 20χρονος Λιβανέζος και 22χρονος Σύριος

Καταδικάστηκαν κατόπιν διαπραγμάτευσης 20χρονος Λιβανέζος και 22χρονος Σύριος

Καταδικάστηκαν κατόπιν διαπραγμάτευσης 20χρονος Λιβανέζος και 22χρονος Σύριος

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 624 ΦΟΡΕΣ

Στα «μαλακά» έπεσαν στο Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 20χρονος από το Λίβανο και ο 22χρονος από τη Συρία, που συνελήφθησαν πέρυσι τον χειμώνα, μετά από καταδίωξη των λιμενικών, κοντά στη Λίνδο για τη μεταφορά αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας.

Συγκεκριμένα, οι δύο αλλοδαποί δια του συνηγόρου τους κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη κίνησαν τη διαδικασία της ποινικής διαπραγμάτευσης και το πρακτικό αυτής, επικυρώθηκε στις 28 Μαΐου 2024 (μετά από διακοπή από τις 15 Μαΐου) από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Έτσι, το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 36 μηνών στον καθένα, την οποία αναστέλλει επί τριετία.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνταν για παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών εκ κερδοσκοπίας, παράνομη είσοδο στη χώρα και απείθεια.

Η δε σύλληψή τους, είχε γίνει την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 το βράδυ, όταν ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ρόδου, από στρατιωτικό παρατηρητήριο, για την ύπαρξη ύποπτου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Λίνδου ανατολικά της Ρόδου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, όμως το ταχύπλοο δεν συμμορφώθηκε, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ακολούθησε καταδίωξη, με ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του εν λόγω ταχυπλόου.

Οι δύο αλλοδαποί, οι οποίοι επέβαιναν στο ταχύπλοο, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Ρόδου και συνελήφθησαν.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο εποχούμενης περιπολίας, τις πρώτες πρωινές ώρες της 13/11/2023, στην περιοχή “Κιοτάρι” της Ρόδου εντοπίστηκαν τρεις αλλοδαποί (δύο άντρες και ένας ανήλικος), οι οποίοι οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Οι αλλοδαποί αυτοί αναγνώρισαν τον 20χρονο και τον 22χρονο ως τους διακινητές του σκάφους που τους μετέφερε.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου, που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το σκάφος μεταφοράς, ενώ οι δύο αλλοδαποί παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

Πάντως, κατά την απολογία τους ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, τόσο ο 20χρονος από το Λίβανο όσο και ο 22χρονος από τη Συρία, αρνήθηκαν τις κατηγορίες, όπως αυτές τους αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο είχαν ισχυριστεί, ότι δεν είναι διακινητές αλλά μεταφερόμενοι και πως μάλιστα προκειμένου να έρθουν στη χώρα μας, είχαν αφαιρέσει το σκάφος στο οποίο εντοπίστηκαν, για το ταξίδι τους αυτό.

Οι ισχυρισμοί τους όμως αυτοί δεν έπεισαν Εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι, με σύμφωνη γνώμη είχαν αποφασίσει την προσωρινή κράτηση και των δύο.

Διαβάστε ακόμη

Διάσωση δύο επιβατών ιστιοφόρου στην Πάτμο

Αθωώθηκε 47χρονος Τούρκος που είχε συλληφθεί ως διακινητής

Φυλάκιση 8 μηνών σε 2 Ρομά για απάτη σε βάρος 72χρονου

Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Πτώχευση FTI/ MEETING POINT- Προσωρινή διαταγή Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων στην Κω

Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός για καλλιέργεια κάνναβης στη Ρόδο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε αλλοδαπό για απόπειρα εμπρησμού