Δάνειο 9,5 εκατομμυρίων θα αιτηθεί ο δήμος της Ρόδου

Δάνειο 9,5 εκατομμυρίων θα αιτηθεί ο δήμος της Ρόδου

Δάνειο 9,5 εκατομμυρίων θα αιτηθεί ο δήμος της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 974 ΦΟΡΕΣ

Για να εξοφληθούν οφειλές που υπερβαίνουν τα 8 εκατομμύρια, σε 264 πιστωτές

Η υποβολή αίτησης προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ) για τη χορήγηση δανείου ύψους εννιάμισι εκατομμυρίων ευρώ περίπου, για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του δήμου Ρόδου για το οικονομικό έτος 2024, έρχεται για έγκριση στη Δημοτική Επιτροπή, στη συνεδρίασή της που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουνίου, στις 9:00 το πρωί.

Όπως έχει δηλώσει από την αρχή ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Κώστας Χαλκιάς, με το δάνειο αυτό θα ληφθεί προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου.

Το ποσό προς χρηματοδότηση που αιτείται ο δήμος ανέρχεται στα 9.521.003,14 ευρώ, μπορεί να εξοφληθεί σε βάθος εικοσαετίας και οι δόσεις για την αποπληρωμή του θα παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.).

Σύμφωνα με την εισήγηση στην Επιτροπή του κ. Χαλκιά (σ.σ. και της προϊσταμένης των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, κας Παρασκευής Καλογήρου), στον πίνακα υποχρεώσεων προς χρηματοδότηση περιλαμβάνονται 264 πιστωτές, στους οποίους ο δήμος οφείλει συνολικά 8.153.943,21 ευρώ και αφορούν σε κατηγορίες εκτέλεσης έργων, προμηθειών – υπηρεσιών, καθώς και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Άλλωστε, ο δήμος οφείλει να χρησιμοποιήσει το δάνειο μόνο για τη χρηματοδότηση χρεών που προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του 2024, κατά την κατάρτιση της 1ης Υποχρεωτικής Αναμόρφωσης, σύμφωνα με τους προσκομισθέντες πίνακες πιστωτών.

Μεταξύ άλλων, στην εισήγηση την οποία καλείται να εγκρίνει τη Δευτέρα η Δημοτική Επιτροπή, ώστε να επικυρωθεί στη συνέχεια από το δημοτικό συμβούλιο και να ξεκινήσει η διαδικασία, αναφέρονται τα εξής:

Ι. Η ανάγκη ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του δήμου Ρόδου, οικονομικού έτους 2024. Με τη με αριθμό 102/29-02-2024 Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, διαπιστώθηκε η αδυναμία ισοσκέλισης του προϋπολογισμού του δήμου Ρόδου για το οικονομικό έτος 2024 λόγω ελλείμματος ύψους 8.500.000 ευρώ, πλέον ή έλαττον, καθώς και πρόσθετων υποχρεώσεων ύψους 9.500.000 ευρώ, πλέον ή έλαττον, για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, δαπάνες εκτός προϋπολογισμού, δαπάνες συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο οργανισμών και δαπάνες υποχρεωτικών χρεώσεων προς φορείς διαχείρισης αποβλήτων.

Συνεπεία της ανωτέρω διαπίστωσης, αποφασίστηκε η έναρξη διαπραγματεύσεων με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τη χρηματοδότηση χρεών του δήμου Ρόδου που προέρχονται, μεταξύ άλλων, από πάσης φύσεως δαπάνες για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του.

ΙΙ. Η τήρηση δημοσιότητας κατά τη διαδικασία λήψης δανείου
Στο πλαίσιο τήρησης των αρχών της ίσης μεταχείρισης, της απαγόρευσης των διακρίσεων, του υγιούς και ανόθευτου ανταγωνισμού, καθώς και την εξ αυτών απορρέουσα υποχρέωση διαφάνειας, ο δήμος Ρόδου γνωστοποίησε εγγράφως την ανωτέρω απόφασή του σε όλα τα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στη Ρόδο και δη στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., στην Alpha Βank Α.Ε., στην Εurobank Α.Ε. και στην Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς και στην εδρεύουσα στην Αθήνα τράπεζα Optima Bank αλλά και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

ΙΙΙ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος
Επί του αιτήματος εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέβαλε ο δήμος Ρόδου, αποκρίθηκε αρνητικά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., η οποία δήλωσε ότι δεν προτίθεται να εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ δεν ανταποκρίθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο επικοινωνίας, μέχρι σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., η Alpha Βank Α.Ε. και η Παγκρήτια Τράπεζα.

Αντιθέτως, αν και εκδήλωσαν εγγράφως ενδιαφέρον και έλαβαν όλα τα οικονομικά στοιχεία που ζήτησαν, οι τράπεζες Εurobank Α.Ε. και Optima Bank, εντούτοις δεν υπέβαλαν μέχρι σήμερα τελική πρόταση, σε αντίθεση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που μετά την ανταλλαγή σχετικής αλληλογραφίας υπέβαλε την «προσφορά δανείου για ισοσκέλιση προϋπολογισμού».

Η εν λόγω προσφορά του ΤΔκΠ συνίσταται στα παρακάτω αναφερόμενα βασικά στοιχεία:

1. Ποσό προς χρηματοδότηση 9.521.003,14 ευρώ με ανάλυση οφειλών ως εξής:
Υπηρεσίες - Προμήθειες € 8.153.943,21
Έργα € 1.367.059,93
Σύνολο € 9.521.003,14

2. Επιτόκιο δανείου
Κυμαινόμενο και Μικτό επιτόκιο [Σταθερό και Κυμαινόμενο], ως εξής:
Κυμαινόμενο επιτόκιο: 4,30% + Euribor εξαμήνου
Σταθερό: για τα πρώτα δέκα (10) έτη 5,10% - Για το υπόλοιπο μέχρι τη λήξη της διάρκειας εξυπηρέτησης του δανείου κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το euribor εξαμήνου + περιθώριο 4,30% αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 & 1/7 εκάστοτε έτους.

Υπολογισμός δόσεων για € 9.521.003,14 για 20 χρόνια, με κυμαινόμενο και σταθερό επιτόκιο:

Α. Επιτόκιο κυμαινόμενο, διάρκεια 20 χρόνια: 8,16 % = 4,30%+ 3,86% Eurib6m 29-12- 2023-ετήσια τοκοχρεολυτική δόση € 981.309,97 Β.

Β. Επιτόκιο Μικτό (Σταθερό και Κυμαινόμενο), διάρκεια 20 χρόνια
Διάρκεια: πρώτα 10 χρόνια: Επιτόκιο Σταθερό 5,10%-ετήσια τοκοχρεολυτική δόση € 770.481,17

Επόμενα 10 χρόνια κυμαινόμενο 8,16% = 4,30% + 3,86% Eurib6m 29-12- 2023-ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση €888.731,88 για επιλογή Euribor 6 μήνου

Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου για την ισοσκέλιση προϋπολογισμού δύναται να φθάνει μέχρι και τα είκοσι (20) έτη. Η έναρξη της εξυπηρέτησης του δανείου αρχίζει την 1η/1ου του επομένου της συνομολόγησης έτους.

Οι τόκοι από την ημερομηνία της εκταμίευσης μέχρι την ημερομηνία έναρξης εξυπηρέτησης του δανείου θα υπολογίζονται κατά την ημέρα της κάθε εκταμίευσης και θα παρακρατούνται από τον επόμενο μήνα της κάθε εκταμίευσης, από τα διερχόμενα έσοδα Κ.Α.Π. του έτους συνομολόγησης.

Ακόμη, η εξασφάλιση του δανείου θα πραγματοποιείται με εκχώρηση εκ μέρους του δανειολήπτη προς το Ταμείο των αναγκαίων για την ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου ποσών από το τμήμα των Κ.Α.Π., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Εάν κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησης του δανείου, η αξία της ασφάλειας που έχει εκχωρηθεί έχει μειωθεί και δεν κρίνεται από το Ταμείο επαρκής για την εξασφάλιση του δανείου, ο δήμος οφείλει να τη συμπληρώσει ύστερα από σχετική υπόδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, διαφορετικά το δάνειο γίνεται ληξιπρόθεσμα απαιτητό.

Σημειώνεται ότι, μετά από κάθε εκταμίευση ποσού δανείου θα πρέπει να προσκομίζεται στο ΤΠκΔ βεβαίωσης της Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου ότι εξοφλήθηκαν οι πιστωτές, η οποία και θα είναι υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών και ορκωτό ελεγκτή λογιστή.

Τέλος, ο δήμος έχει το δικαίωμα εξόφλησης του δανείου και πριν από τη λήξη, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα εξυγιαντικά μέτρα
Συμπληρωματικά με την εισήγηση λήψης του παρόντος δανείου ο δήμος Ρόδου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη λήψη των παρακάτω αναφερόμενων πρόσθετων εξυγιαντικών μέτρων:

1. Σύνταξη εγκυκλίου για την αποδοτικότερη εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του.

2. Αναθεώρηση του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου για την εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης.

3. Θέσπιση κανονιστικού πλαισίου για την υπαίθρια διαφήμιση.

4. Επανέλεγχος του υφιστάμενου κανονιστικού πλαισίου επιβολής τελών.

5. Έλεγχος και βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται στο βεβαιωτικό στάδιο των εσόδων του Δήμου και θέσπιση εισπρακτικών διαδικασιών.

6. Θέσπιση διαδικασίας ελέγχου των εξόδων του Δδήμου Ρόδου, με έμφαση στις δαπάνες μίσθωσης και φύλαξης εγκαταστάσεων και στις δαπάνες ηλεκτροφωτισμού.

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού