Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες της περιφέρειας για τις Ευρωεκλογές

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες της περιφέρειας για τις Ευρωεκλογές

Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες της περιφέρειας για τις Ευρωεκλογές

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 779 ΦΟΡΕΣ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες, από πλευράς των υπηρεσιών της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την προετοιμασία διεξαγωγής των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και στην περιοχή της Δωδεκανήσου.

Μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες είναι σχεδόν όλα έτοιμα, ώστε οι ψηφοφόροι που ανέρχονται στα Δωδεκάνησα σε 195.469, εκ των οποίων οι 97.826 είναι άνδρες και οι 97.643 γυναίκες, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στην Ευρωβουλή.


Ανάμεσα σε αυτούς, υπάρχουν και 2.302 νέοι εκλογείς, που έχουν συμπληρώσει τα 17 τους χρόνια, εκ των οποίων 1.152 είναι άνδρες και 1.150 γυναίκες. Πρόσφατα βγήκε και η Απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου για τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων, στα οποία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι ψηφοφόροι της περιοχής μας. Ανέρχονται συνολικά σε 331 για όλα τα νησιά και είναι λιγότερα από όσα είχαν καθοριστεί στις τελευταίες εκλογές.


Σε αυτά εντάχθηκαν και οι ειδικοί εκλογείς του άρθρου 27 του Προεδρικού Διατάγματος 26/2012. Σύμφωνα με την Απόφαση, στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου θα λειτουργήσουν 65 εκλογικά τμήματα, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου θα λειτουργήσουν 18, στην Περιφερειακή Ενότητα Κω θα λειτουργήσουν 56 (συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού τμήματος των δικαστικών φυλακών Κω) και τέλος στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου θα λειτουργήσουν 139 εκλογικά τμήματα.

Κόμματα και ψηφοδέλτια
Σύμφωνα με την Απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 είναι 31 και πρόκειται για τα εξής:
1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
3. ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


6. ΝΙΚΗ
7. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
8. ΜέΡΑ 25
9. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
10. ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Ανατρεπτική Συνεργασία
11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ - ΛΑΟΣ


12. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο
13. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ - ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
14. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
15. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
16. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ


17. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
18. ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
19. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ - Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
20. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)
21. Κίνημα 21


22. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
23. Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)
24. Νέα Αριστερά
25. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
26. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ


27. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
28. Ελλήνων Συνέλευσις
29. Πράσινο κίνημα
30. Δημιουργία
31. ΚΟΣΜΟΣ


Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» σχεδόν όλα τα κόμματα φρόντισαν και παρέδωσαν στην περιφέρεια τα ψηφοδέλτιά τους μέχρι και προχθές ημέρα Παρασκευή 31 Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Το μόνο κόμμα που δεν είχε καταθέσει ψηφοδέλτια μέχρι την καταληκτική ημερομηνία ήταν το Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.) ενώ και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα που θα πάρουν μέρος στις εκλογές έφεραν λιγότερα απ’ ό,τι προβλέπει ο νόμος, δηλαδή κάτω από 225.000 ψηφοδέλτια. Σημειώνεται, ότι στην ψηφοφορία θα υπάρχει, όπως κάθε φορά και το λευκό ψηφοδέλτιο.

Η αποστολή στους δήμους
Το πακετάρισμα των ψηφοδελτίων και του υπόλοιπου εκλογικού υλικού ξεκίνησε χθες το πρωί στην περιφέρεια από τα μέλη του εκλογικού συνεργείου, που συστάθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου (και αποτελείται συνολικά από 35 άτομα για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δωδεκανήσου).


Η πρώτη αποστολή εκλογικού υλικού θα γίνει σήμερα το πρωί, καθώς σε προτεραιότητα μπαίνουν πάντα οι νησιωτικοί δήμοι, οι οποίοι θα το παραλάβουν ακτοπλοϊκώς και αρκετά νωρίς, για ευνόητους λόγους, ώστε να γίνει έγκαιρα η διανομή του. Έτσι λοιπόν το πρώτο υλικό θα σταλεί στους δήμους Καρπάθου και Ηρωικής Νήσου Κάσου ενώ σήμερα το απόγευμα θα σταλεί και το εκλογικό υλικό της Καλύμνου.


Από Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί η αποστολή του υλικού και για τα υπόλοιπα νησιά, που θα γίνει, είτε με τα πλοία της γραμμής είτε με τα καταμαράν της γραμμής ενώ τελευταίο θα μείνει το νησί της Ρόδου. Θα ετοιμαστούν τα πακέτα, πρώτα για τις δημοτικές ενότητες και στο τέλος για την πόλη της Ρόδου, όπως συμβαίνει πάντα.


Εκτιμάται ότι, η πόλη της Ρόδου θα εφοδιαστεί με εκλογικό υλικό το αργότερο έως την Πέμπτη. Σ’ ότι αφορά τους δικαστικούς που τοποθετήθηκαν σε κάθε τμήμα, θα πρέπει, έως το μεσημέρι του Σαββάτου, οι υπηρεσίες της περιφέρειας να «ανεβάσουν» τα ονόματά τους στην πλατφόρμα του υπουργείου.

Η επιστολική ψήφος
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιστολική ψήφος εισάγεται φέτος για πρώτη φορά στη διαδικασία, και αφορά όσους επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από απόσταση. Σημειώνεται ότι, παρότι περιλαμβάνονται και αυτοί οι εκλογείς στους καταλόγους, δεν θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία, εκτός αν υπάρχει κάποια εντολή από το υπουργείο, στην περίπτωση που η επιστολική ψήφος τους δεν παραλειφθεί από την αρμόδια Υπηρεσία.


Δηλαδή, αν μέχρι τις 5 η ώρα το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουνίου, παραμονή των εκλογών, δεν έχει πάει η επιστολή ψήφος του εκλογέα, τότε το υπουργείο θα ενημερώσει τους δήμους, ώστε με τη σειρά τους να ειδοποιήσουν τον δικαστικό αντιπρόσωπο του αντίστοιχου τμήματος για να επιτρέψει στον ψηφοφόρο να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με φυσική παρουσία, μετά τις 11 το πρωί όμως της επόμενης μέρας, δηλαδή την Κυριακή των εκλογών.


Αυτή η νέα αυτή εκλογική διαδικασία δίνει, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, τη δυνατότητα στους Έλληνες ολόκληρης της υφηλίου που έχουν δικαίωμα ψήφου, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή παραμονής τους, να ψηφίσουν από όπου εκείνοι επιθυμούν.


Συνολικά, 202.515 εκλογείς έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, εκ των οποίων οι 152.311 είναι κάτοικοι της επικράτειας ενώ 50.204 διαμένουν στο εξωτερικό ή είναι κάτοικοι Ελλάδας και έχουν επιλέξει να ψηφίσουν στο εξωτερικό, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από εκείνους που ψήφισαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023.
Οι εγγεγραμμένοι προέρχονται από 128 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 90 εξ αυτών δεν λειτούργησε εκλογικό κέντρο στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ως εκ τούτου, οι Έλληνες κάτοικοι αυτών των χωρών θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους για πρώτη φορά.

Διαβάστε ακόμη

Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Πογιατζής, σύμβουλος Μαθηματικών κατά το παρελθόν στα Δωδεκάνησα

Σύσκεψη στον δήμο με τους φορείς για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια

Δεν υπάρχει θέμα στα νησιά μας με απλήρωτους λογαριασμούς από ΕΣΠΑ

Γιάννης Παπαβασιλείου: Το νησί της Ρόδου δεν είναι κορεσμένο τουριστικά

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τεράστιο εργαλείο για την πράσινη μετάβαση στα νησιά το Ταμείο Απανθρακοποίησης

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»