Θα διανεμηθούν από την περιφέρεια 35.825 οικιακοί κομποστοποιητές

Θα διανεμηθούν από την περιφέρεια  35.825 οικιακοί κομποστοποιητές

Θα διανεμηθούν από την περιφέρεια 35.825 οικιακοί κομποστοποιητές

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1120 ΦΟΡΕΣ

Την ευχάριστη εξέλιξη που σημειώθηκε στο θέμα της διανομής αυτόματων κομποστοποιητών σε νοικοκυριά των νησιών μας, ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης, κος Γιώργος Χατζημάρκος με αφορμή και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 του μήνα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, θα διανεμηθούν συνολικά 35.825 οικιακοί κομποστοποιητές, εκ των οποίων 10.275 Κομποστοποιητές (2 λίτρων) και 25.550 Κάδοι οικιακής κομποστοποιήσης Κήπου (300 λίτρων).
Αναφερόμενος στο θέμα, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες προχωρούν άμεσα, ώστε στο τέλος του χρόνου το πρόγραμμα να τεθεί σε εφαρμογή. «Πήραμε την Παρασκευή το “πράσινο φως” να προχωρήσουμε στην υπογραφή σύμβασης. Είναι ένα έργο ύψους 9 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ και αφορά 10.275 οικιακούς μηχανικούς κομποστοποιητές και 25. 550 οικιακούς κομποστοποιητές που τοποθετούνται σε κήπο.


Αυτοί που προορίζονται για το σπίτι είναι 2 λίτρων και 300 λίτρων αυτοί που μπαίνουν σε κήπο. Θέλουμε να “περάσουμε” σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας την αλλαγή στη σκέψη της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικά των οργανικών, δηλαδή το υπόλειμμα του φαγητού, τα αποφάγια» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε:


«Όποιος πάρει κομποστοποιητή, θα μπορεί να μην τα πετά στον κάδο απορριμμάτων αλλά με μία απλή διαδικασία στο σπίτι του να τα κάνει λίπασμα. Με αυτό τον τρόπο θα εκτρέψουμε οργανικά απόβλητα που θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ, αλλά κυρίως θέλουμε να πουν όλα τα μέλη της οικογένειας ότι έχουμε εναλλακτικούς τρόπους να κάνουμε κάτι επιβλαβές για το περιβάλλον με μία απλή διαδικασία σε κάτι χρήσιμο, παίρνοντας λίπασμα για τους κήπους μας».


Αφού τόνισε, ότι από τους κομποστοποιητές θα ωφεληθούν 117.140 άτομα στην περιφέρειά μας δηλαδή το 1/3 του πληθυσμού του Νοτίου Αιγαίου, έκανε γνωστό ότι άμεσα θα κληθεί ο Ανάδοχος για την υπογραφή σύμβασης ώστε να ξεκινήσει η παραγγελία για την κατασκευή των κάδων.


Σημειώνεται ότι, θα ανοίξει μία ψηφιακή πλατφόρμα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν εκεί το ενδιαφέρον τους, ενώ όποιος πάρει τέτοιο κομποστοποιητή θα έχει και τις ανάλογες υποχρεώσεις από τη λειτουργία του. «Πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το χρηματοδοτήσει το δέχτηκε με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται καταγραφή και θα ενημερώνουμε πόση ποσότητα οργανικών αποβλήτων έχουμε εκτρέψει και τι λίπασμα έχει προκύψει» κατέληξε ο περιφερειάρχης.
Οι οικιακοί μηχανικοί κομποστοποιητές θα είναι κατάλληλου μεγέθους και βάρους για τοποθέτηση και λειτουργία τους σε πάγκο κουζίνας, για την καθημερινή συλλογή και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων που παράγονται σε κάθε νοικοκυριό και τη μετατροπή τους σε οργανικό λίπασμα.


Οι κάδοι οικιακής κομποστοποίησης κήπου θα είναι κατάλληλοι για κατοικίες με αυλή / κήπο, καθώς αποτελούνται από κατασκευή χωρίς βάση, ώστε τα οργανικά απορρίμματα να έρχονται απευθείας σε επαφή με το χώμα, για να επιτυγχάνεται ο άμεσος εμπλουτισμός τους από μικροοργανισμούς.


Αποτελεί την πρώτη παρέμβαση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα, σε αυτό το εύρος και για τόσο μεγάλο αριθμό νοικοκυριών, γεγονός που καθιστά την πρωτοβουλία, μοναδική και πρωτοπόρα για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς το ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό – μόλις 2% - και υπολείπεται σημαντικά του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Σημειώνεται ότι, η κομποστοποίηση αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μεθόδους διαχείρισης του οργανικού μέρους των απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες, γεγονός που την καθιστά αναντικατάστατη επιλογή στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.


Συνιστά μια σύγχρονη και αποτελεσματική πρακτική για τη μείωση των αποβλήτων και μια άριστη επιλογή επεξεργασίας στην πηγή. Επίσης, με αυτό τον τρόπο, εκτρέπονται σημαντικές ποσότητες οργανικών απορριμμάτων από το ρεύμα των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων που θέτει η οδηγία 1999/31/ΕΚ περί ταφής των απορριμμάτων.


Ειδικότερα, η οικιακή κομποστοποίηση, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κ.λπ..). Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει τη χρήση ειδικών κάδων – κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα – κόμποστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του κ.α. Το κόμποστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Διαβάστε ακόμη

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. διέπρεψαν και φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πρόσληψη νοσηλεύτριας στη Χάλκη

Γιώργος Νικητιάδης : «Γιατί άργησε η Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χειροπιαστές οι ενέργειες της κυβέρνησης με στόχο να συγκλίνουν τα νησιά μας προς την αειφορία»

Πρωτόγνωρη η κατάσταση με τη φωτιά αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Κω