Μία γιορτή για το περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ρόδο

Μία γιορτή για το περιβάλλον  θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ρόδο

Μία γιορτή για το περιβάλλον θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1443 ΦΟΡΕΣ

Μία δράση που συσπειρώνει μία ολόκληρη κοινωνία, μία γιορτή για το περιβάλλον, είναι αυτή που διοργανώνει ο δήμος Ρόδου σε συνεργασία με την περιφέρεια και άλλους φορείς, αύριο, Τετάρτη 5 Ιουνίου, από τις 9:00 το πρωί έως και τη 1:00 το μεσημέρι, στις Εκατό Χουρμαδιές, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, όπως έχει καθιερωθεί η ημέρα αυτή.

Για τις δράσεις που θα γίνουν, μίλησαν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, αντιδήμαρχοι και συγκεκριμένα Πολιτισμού-Τουρισμού κος Γιώργος Τόππος, Επικοινωνίας κος Γιώργος Πάττας, Δ.Ε. Ρόδου κος Νίκος Τσούλλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αστικής Ανάπτυξης κος Γιάννης Μητσού, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος κος Χρήστος Ευστρατίου καθώς και ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου Γιώργος Χατήρης. Όπως ανέφερε ο κ. Μητσού, αύριο, στις Εκατό Χουρμαδιές, θα έχουν γύρω στα 500 παιδιά της Δ’ Δημοτικού όλων των σχολείων της πόλης, τα οποία θα μάθουν και θα παίξουν. Θα υπάρχουν κιόσκια για τους συνεργαζόμενους φορείς που ο καθένας θα έχει διαδραστικές δράσεις, πάντα για το περιβάλλον.

Παράλληλα, τα παιδιά θα παραδώσουν τις ζωγραφιές τους με θέμα τη θάλασσα, οι οποίες θα αξιολογηθούν και οι 3 καλύτερες θα βραβευθούν. Τα παιδιά επίσης θα έχουν και διαδραστικές χορογραφίες με θέμα το περιβάλλον, στις οποίες θα συμμετέχουν ομαδικά.


Σε αυτό το εγχείρημα, συνδιοργανωτές και συνεργάτες είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μέσα από τις διευθύνσεις του ΦΟΔΣΑ και του Rhodes Co Lab, το Ενυδρείο της Ρόδου, το Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφορίας, οι πρόσκοποι Δωδεκανήσου, η Διεύθυνση Α' βάθμιας εκπαίδευσης, και τουλάχιστον επτά διευθύνσεις του Δήμου Ρόδου όπως: Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Κυκλικής Οικονομίας, Παιδείας και δια βίου μάθησης, Πολιτισμού. Ακόμη, η ΔΕΥΑΡ, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, η δημοτική κοινότητα Ρόδου και το Γραφείο δημοσίων σχέσεων του δήμου.


Καταρχάς, ο κ. Ευστρατίου, ως υπεύθυνος της διεύθυνσης περιβάλλοντος αλλά και ως μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, ο αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε τη χαρά του λέγοντας όμως ότι δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε το περιβάλλον μόνο αυτή την ημέρα. Η περιφέρεια κάνει έναν καθημερινό αγώνα και ως υπεύθυνος και του Τομέα της Πολιτικής Προστασίας, θέλησε να τονίσει, ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένας διαρκής αγώνας και αυτό πρέπει να το μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο.
Αναφέρθηκε στις τεράστιες προσπάθειες που έχει κάνει η περιφέρεια καθώς είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τις χωματερές, με στόχο να δώσουμε μηδενικό αποτύπωμα και στα νησιά και αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπως αυτά της Τήλου, της Χάλκης και της Αστυπάλαιας. Στην αυριανή εκδήλωση θα υπάρχει κα προσωπικό του ΦοΔΣΑ που θα παρουσιάσει στον κόσμο τι γίνεται και ποιος είναι ο σκοπός του. Αναφορά έκανε και στην εφαρμογή Just Go Zero για τη δήλωση των ανακυκλώσιμων οικοσυσκευών.


Για μία μεγάλη τιμή και χαρά που συμμετέχουν, έκανε λόγο στη συνέχεια ο κ. Χατήρης, ο οποίος ανέφερε ότι το Ενυδρείο μαζί με τη Μονάδα Εκπαίδευσης του ΕΛΚΕΘΕ που έχει τεράστια εμπειρία σε τέτοιες εκδηλώσεις, θα κάνουν μία παρουσίαση με αντικείμενο βέβαια τη θαλάσσια ρύπανση και σκοπός είναι η περιβαλλοντική αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των παιδιών ως προς τον νούμερο ένα κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον που είναι τα πλαστικά. Θα αναφερθούν και στα μικροπλαστικά, που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, έχουν εισέλθει στην τροφική αλυσίδα και αποτελούν κίνδυνο.
Τα παιδιά θα δουν σε μικροσκόπιο δείγματα άμμου από τη Ρόδο και θα ανακαλύψουν ότι υπάρχουν χιλιάδες κόκκοι μικροπλαστικού.


Στη συνέχεια, με αυτά θα προσπαθήσουν να κάνουν μία κατασκευή δικής τους επινόησης.
Ο κ. Τσούλλος ανέφερε, ότι όλοι γνωρίζουμε τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές που προκαλούνται και ο ΟΗΕ έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει αλλά αυτοί που μπορούν να κάνουν την αλλαγή είναι τα παιδιά και σ’ αυτά επικεντρώνεται ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Τέλος, ο κ. Τόππος ανέφερε ότι, ως διεύθυνση συμμετέχουν, καθώς τη θεωρούν πολύ σημαντική εκδήλωση, αφού Περιβάλλον και Πολιτισμός είναι ταυτόσημα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μέσα από αυτή την πολιτική σημαντική εκδήλωση προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σχετικά με την περιβαλλοντική συνείδηση που πρέπει να έχουμε αλλά και γενικότερα όλους τους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. διέπρεψαν και φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πρόσληψη νοσηλεύτριας στη Χάλκη

Γιώργος Νικητιάδης : «Γιατί άργησε η Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χειροπιαστές οι ενέργειες της κυβέρνησης με στόχο να συγκλίνουν τα νησιά μας προς την αειφορία»

Πρωτόγνωρη η κατάσταση με τη φωτιά αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Κω