Έργα 50 εκατομμυρίων εκτελούνται από το υπουργείο Πολιτισμού στα Δωδεκάνησα

Έργα 50 εκατομμυρίων εκτελούνται από το υπουργείο Πολιτισμού στα Δωδεκάνησα

Έργα 50 εκατομμυρίων εκτελούνται από το υπουργείο Πολιτισμού στα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 845 ΦΟΡΕΣ

Σημαντική η συμβολή της υπουργού Λίνας Μενδώνη

Τη σημασία της επαναλειτουργίας ενός μοναδικού πολιτιστικού μνημείου, που θα προσθέσει αξία στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου, ανέδειξε η υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, κατά την επίσκεψή της χθες, Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, στον δήμο Ρόδου, λίγο πριν μεταβεί στο Εθνικό Θέατρο Ρόδου και ενημερωθεί για τις εργασίες αποκατάστασης που εκτελούνται εκεί.

Η Υπουργός, στάθηκε ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τονίζοντας, ότι ο Πολιτισμός είναι συνυφασμένος με την Ανάπτυξη και την Οικονομία, ενώ, μιλώντας και για την απόδοση στο κοινό της «Περβόλας» στη Μεσαιωνική Πόλ,η την οποία επισκέφθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, έκανε γνωστό, ότι εκεί θα δημιουργηθεί ένας μοναδικός χώρος αναψυχής, εκπαίδευσης και αρχαιολογικής περιήγησης.


Πιο συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη της Υπουργού στο Δημαρχείο, ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, δήλωσε τα εξής:
«Από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, είναι άμεση η επικοινωνία με το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς, πολλά έργα “τρέχουν” από την προηγούμενη δημοτική αρχή ενώ είχαν δρομολογηθεί και πολύ σοβαρά θέματα. Θα είμαστε στο πλευρό σας να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο… μερικά πράγματα έχουν καθυστερήσει και πρέπει να τα φέρουμε σε πέρας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα».


Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κος Γιώργος Χατζημάρκος, από την πλευρά του ανέφερε τα παρακάτω:
«Κάποιοι θα πουν ότι, ευτυχώς που υπάρχει το υπουργείο Πολιτισμού και έχει προστατευτεί ο τόπος και τα μνημεία του και άλλοι, ότι είναι δυνάστης και μας βασανίζει στις διαδικασίες αξιοποίησης της περιουσίας μας και σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε.


Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού είναι ο θεματοφύλακας εξαιρετικά κρίσιμων ζητημάτων και στη θητεία της υπουργού κας Μενδώνη, η φροντίδα, η προσοχή, η αγάπη που έχει εισπράξει αυτός ο τόπος, δεν έχει προηγούμενο.
Το λέω χωρίς να έχω δεύτερες σκέψεις στο μυαλό μου, γιατί δεν έχω δει ποτέ το υπουργείο Πολιτισμού να είναι μπροστά. Συνήθως, στην ιστορία αυτού του τόπου, οι τοπικές δυνάμεις πίεζαν το υπουργείο για να ξεκολλήσει τις διαδικασίες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.


Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό και τους συνεργάτες της, γιατί ο τόπος μας, αυτή την αγάπη και τη φροντίδα, την είχε πολύ μεγάλη ανάγκη και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αισθανόμαστε το υπουργείο Πολιτισμού να είναι σύμμαχός μας, όταν εργαζόμαστε σε κοινά συμφωνημένο στόχο και σκοπό.


Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου και του υπουργείου, που τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Πολιτισμού είναι στην απόλυτη διάθεση αυτού του τόπου. Τα έργα που γίνονται στη Ρόδο και σε όλα τα νησιά, μέσα από χρηματοδοτήσεις του υπουργείου, είναι δεκάδες εκατομμύρια. Αμέσως μετά, θα πάμε στην περίφημη «Περβόλα» και η χαρά μας είναι απερίγραπτη. Μετά από δεκαετίες… ξυπνά ο κοιμώμενος γίγαντας και αυτό, μόνο καλό μπορεί να φέρει στον τόπο. Πριν από λίγο μάλιστα, μας ανακοινώθηκε από το γραφείο της κας Υπουργού, η έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. Πρόκειται για ένα μήνυμα αναγέννησης, αναζωογόνησης και ανάτασης, που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ». Ακολούθως, η υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, ανέφερε τα εξής:


«Αυτή την εποχή που ζούμε με προκλήσεις και αστάθειες είναι πολύ σημαντικό να μη λειτουργεί κανείς μόνος του, αλλά να ενώνει τις δυνάμεις και στην περίπτωση της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα της Ρόδου, οι δυνάμεις του υπουργείου Πολιτισμού έχουν ενωθεί και λειτουργούν σε πλήρη σύμπνοια με τις δυνάμεις της περιφέρειας και του δήμου Ρόδου.
Καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια και υπογράψαμε την Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς ,πόσα χρόνια πέρασαν για να φτάσουμε εκεί, που ο καθένας θα έχει τη συμβολή του, ώστε η Μεσαιωνική Πόλη να αποκτήσει τη λάμψη και την αίγλη που της αξίζει, μέσα στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

50 εκατ. ευρώ για τα Δωδεκάνησα
Το υπουργείο Πολιτισμού, πάντα σε συνεργασία με την περιφέρεια, για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, έχει κάνει ένα σημαντικό έργο και έχει αφήσει ένα πολύ σημαντικό αποτύπωμα. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, που εξασφαλίστηκαν από τον πρωθυπουργό, κο Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την πανδημία, μας έδωσαν τη δυνατότητα να δώσουμε περισσότερα κονδύλια, για να αποκαταστήσουμε περισσότερα μνημεία, σε έναν τόπο που είναι ευλογημένος και η πολιτιστική κληρονομιά είναι εξαιρετικά σημαντική και πολύ μεγάλη.


Το υπουργείο Πολιτισμού, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ένα πρόγραμμα περίπου 50 εκατ. ευρώ για τη Δωδεκάνησο και με τη συνεργασία του δήμου και της περιφέρειας, κάνουμε κάποια πολύ σημαντικά έργα, που ήταν πάντα αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που όμως δεν έβρισκε ανταπόκριση.

Το Εθνικό Θέατρο
Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την αγαθή προαίρεση και συνεργασία όλων, εντάξαμε στις χρηματοδοτήσεις αυτές το Εθνικό Θέατρο. Ένα πολύ σημαντικό μνημείο, όχι μόνο για την πολιτιστική κληρονομιά αλλά ένας θεατρικός χώρος που θα επιτρέψει ξανά την άνθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας στη Ρόδο. Και δεν αφορά μόνο τους Ροδίτες και τους Δωδεκανήσιους. Αφορά πολύ ευρύτερο σύνολο και Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών. Κάποτε, το Εθνικό Θέατρο ήταν προορισμός για να παρακολουθήσει κάποιος μία παράσταση. Αυτό θέλουμε να ξαναγίνει και είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πώς ο Πολιτισμός είναι συνυφασμένος με την Ανάπτυξη και την Οικονομία.


Γιατί, με τέτοιου είδους παρεμβάσεις ,αποδίδουμε ένα πολιτιστικό αγαθό αποκατεστημένο, το οποίο είναι μέρος της ταυτότητάς μας. Συγχρόνως, όμως, δημιουργούμε πολιτιστικούς πόρους, που ισοδυναμούν με αναπτυξιακούς πόλους για τη Ρόδο και έτσι το τουριστικό προϊόν γίνεται περισσότερο ελκυστικό και περισσότερο ανταγωνιστικό.


Κακά τα ψέματα, όλοι έχουμε την άποψη, ότι τα μνημεία μας πρέπει να τα προστατεύουμε από τον υπερτουρισμό, όταν αυτό είναι ένα πραγματικό δεδομένο. Εδώ όμως, έχουμε τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε και να δημιουργήσουμε τέτοιο πολιτιστικό προϊόν, ώστε ο πολιτιστικός τουρισμός, που είναι η πλέον εξελιγμένη και ανθηρή μορφή τουρισμού να μπορέσει να επεκταθεί στη χρονική διάρκεια και επομένως φαινόμενα υπερτουρισμού να μην παρατηρούνται στην περίπτωση της Ρόδου.


Η Προγραμματική Σύμβαση έθεσε το κανονιστικό πλαίσιο της συνεργασίας μας. Τώρα πλέον, αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υποστηριχθεί και από τις δικές σας υπηρεσίες, το Υπουργείο έχει ξεκινήσει τα δικά του έργα, προκειμένου, αυτό που υπογράψαμε να πάρει σάρκα και οστά, για το καλό των Ροδιτών και της Μεσαιωνικής Πόλης».

Για την «Περβόλα»
Η κα Μενδώνη μίλησε και για την περίφημη «Περβόλα», τον κήπο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, στον οποίο έγιναν εργασίες αποκατάστασης που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η απόδοση του κήπου στο κοινό έγινε από την ίδια την υπουργό το μεσημέρι ίδιας ημέρας.


Για το έργο, δήλωσε συγκεκριμένα τα εξής: «Αυτό που είναι σημαντικό για εμένα και είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που είμαι σήμερα εδώ, είναι ότι ξεκινάμε να αποδίδουμε στην πόλη μερικές δεκάδες στρέμματα, που ήταν αποκομμένα από τη Μεσαιωνική Πόλη, στην Περβόλα, πίσω από μία ερμητικά κλειστή πόρτα πολλές δεκαετίες ,που κανείς δεν είχε πρόσβαση ενώ μέσα εκεί υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μνημεία.


Αυτά ενσωματώνονται για να αποδοθούν, πρωτίστως στους πολίτες της Ρόδου και στη συνέχεια στους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Θέλω να ευχαριστήσω την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο πρόσωπο του Δημήτρη Αθανασούλη, ο οποίος συμμερίστηκε αυτό το όραμα, η Μεσαιωνική Πόλη να κερδίσει και την Περβόλα και έτσι, να δημιουργηθεί ένας μοναδικός χώρος αναψυχής, εκπαίδευσης και αρχαιολογικής περιήγησης.


Στόχος μας, είναι μέχρι το 2025, να παραδώσουμε αυτό τον χώρο αποκατεστημένο. Σήμερα, θα αποδώσουμε την πρώτη φάση, τους κήπους του κυβερνήτη, που είναι ένας χώρος που αλλάζει καθημερινά και έρχεται να προστεθεί στο πολύ πλούσιο απόθεμα της Μεσαιωνικής Πόλης».

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου