«Απειλήθηκα για να χειριστώ το σκάφος» δηλώνει ο 24χρονος Σύριος που προφυλακίστηκε για διακίνηση μεταναστών

«Απειλήθηκα για να χειριστώ το σκάφος» δηλώνει ο 24χρονος Σύριος που προφυλακίστηκε για διακίνηση μεταναστών

«Απειλήθηκα για να χειριστώ το σκάφος» δηλώνει ο 24χρονος Σύριος που προφυλακίστηκε για διακίνηση μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 753 ΦΟΡΕΣ

Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε χθες μετά την απολογία του ο 24χρονος Σύριος που συνελήφθη ως ο κυβερνήτης σκάφους με το οποίο ήρθαν από τα τουρκικά παράλια στη Σύμη, 25 αλλοδαποί αλλά και ένας 19χρονος συμπατριώτης του που συνελήφθη την ίδια ημέρα για τη μεταφορά στο νησί 32 ατόμων.

Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση αφορά 22 άτομα από τη Συρία και τρία από την Παλαιστίνη, τα οποία εντοπίστηκαν στις 2 Ιουνίου 2024 σε παραλία της Σύμης και συνελήφθησαν από τους λιμενικούς.
Ως διακινητής αυτών, προέκυψε από την προανάκριση ότι είναι ο 24χρονος Σύριος και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και χθες το πρωί συνοδευόμενος από τον συνήγορό του κ. Σεβαστιανό Κούρκουλο προσήχθη ενώπιον του ανακριτή Ρόδου, όπου, και απολογήθηκε.


Σύμφωνα με πληροφορίες ο 24χρονος ισχυρίστηκε, ό,τι και προανακριτικά, ότι δηλαδή πράγματι ήταν αυτός ο κυβερνήτης του σκάφους, κάτι που όμως αναγκάστηκε να κάνει, προκειμένου να έρθει στη χώρα μας καθώς δεν είχε τα χρήματα που του ζητούσαν οι διακινητές στην Τουρκία.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα ο 24χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.


Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης τις πρωινές ώρες στις 02/06/2024, όταν το Λιμεναρχείο Σύμης ενημερώθηκε για ένα ακόμη ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος, στην περιοχή «ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ». Ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. από τη θάλασσα καθώς και λιμενικοί από την ξηρά μετέβησαν στην περιοχή, όπου εντόπισαν το σκάφος χωρίς επιβαίνοντες. Στη συνέχεια όμως στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκαν είκοσι πέντε (25) αλλοδαποί, καθώς και ο 24χρονος χειριστής του σκάφους και διακινητής που συνελήφθη και παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

«Απειλήθηκα για να χειριστώ το σκάφος»
Αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται, χθες κατά την απολογία του στον ανακριτή Ρόδου, ο 19χρονος Σύριος που συνελήφθη την περασμένη Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στη Σύμη για τη μεταφορά 32 αλλοδαπών, από τα τουρκικά παράλια.
Ο 19χρονος, συνοδευόμενος από τη συνήγορό του κα Ελπίδα Κυρμπάση απολογήθηκε χθες στον ανακριτή Ρόδου, όπου και δήλωσε πως όχι μόνο είναι και ο ίδιος μεταφερόμενος αλλά πως για αυτή του τη μεταφορά είχε δώσει στους διακινητές στην Τουρκία το χρηματικό ποσό των 4000 ευρώ. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι χειρίστηκε το σκάφος, κάτι που εξαναγκάστηκε να κάνει καθώς απειλήθηκε από τους διακινητές στη γείτονα χώρα.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί του αυτοί δεν έπεισαν Εισαγγελέα και ανακριτή οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση του 19χρονου Σύριου. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, όλα ξεκίνησαν τις πρωινές ώρες στις 02/06/2024, οπότε και ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σύμης για ένα ακυβέρνητο ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος στην περιοχή της παραλίας «ΣΤΡΑΤΕΡΗ». Ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και στελέχη της Λιμενικής Αρχής στην ξηρά μετέβησαν στην περιοχή, όπου εντόπισαν το σκάφος χωρίς επιβαίνοντες. Στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίστηκαν τριάντα δύο (32) αλλοδαποί, ενώ από το Λιμεναρχείο Σύμης που διενήργησε την προανάκριση, συνελήφθη ο 19χρονος χειριστής του σκάφους και διακινητής.

Διαβάστε ακόμη

Σύλληψη τεσσάρων αλλοδαπών για κλοπή και πλαστογραφία στην Κω

Κινητοποίηση του Λιμενικού για διάσωση 4 Ιρλανδών που το σκάφος τους αναποδογύρισε σε θαλάσσια περιοχή της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου το διάστημα από 1 έως 7 Ιουλίου 2024

Συνελήφθη 18χρονος για ληστεία

Κάθειρξη 38,5 ετών σε αλλοδαπό για τη μεταφορά μεταναστών στην Κω

Στο εδώλιο ιδιοκτήτης καταλύματος για τη φιλοξενία 90 μεταναστών

Δικάζεται ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για τη διαμονή 84 μεταναστών

Στον ανακριτή 31χρονος αλλοδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας