Κ. Χαλκιάς: Αυξημένες οι αρμοδιότητες του δήμου για τις παραλίες

Κ. Χαλκιάς: Αυξημένες οι αρμοδιότητες του δήμου για τις παραλίες

Κ. Χαλκιάς: Αυξημένες οι αρμοδιότητες του δήμου για τις παραλίες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1737 ΦΟΡΕΣ

Τις επιπλέον αρμοδιότητες με τις οποίες επιφορτίζεται ο δήμος της Ρόδου (όπως και οι υπόλοιποι ανά τη χώρα) με την εφαρμογή του νέου νόμου όσον αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραλίες, εξηγεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και αναπληρωτής Δημάρχου, κ. Κώστας Χαλκιάς, ο οποίος προμηνύει ότι... ο χάρτης των επιχειρήσεων στο νησί, θα μεταβληθεί το επόμενο διάστημα!

Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Χαλκιάς, όσον αφορά στη δραστηριότητα που γίνεται στους παραλιακούς χώρους, θύμισε καταρχάς τη θέση της δημοτικής αρχής λέγοντας, ότι η δραστηριοποίηση των επιχειρήσεων πρέπει να γίνεται εντός του νομίμου πλαισίου. Και είπε: «Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι δεν μπορεί να γίνεται χρήση των παραλιών και να υπάρχουν επιχειρήσεις στις παραλίες χωρίς να υπάρχει καμία παραχώρηση του χώρου, χωρίς να υπάρχει αδειοδότηση για τη δραστηριότητα που υπάρχει εκεί και χωρίς σίγουρα να τηρείται η πολεοδομική και η αρχαιολογική νομοθεσία. Αυτά είναι προαπαιτούμενα. Όχι μόνο για τις παραλίες αλλά και για όλες τις επιχειρήσεις, είτε δραστηριοποιούνται εντός παραλίας είτε εκτός. Αυτό είναι κάτι το αυτονόητο και δεν μπορούμε να γυρίσουμε και να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις σε σχέση με το ζήτημα αυτό».

Ο κ. Χαλκιάς, δεν παρέλειψε στο σημείο αυτό να επισημάνει ότι, «ξέρουμε όλοι, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις παραλίες σε γενικές γραμμές τηρεί το νόμο, έχει άδειες και εγκρίσεις και έχει και παραχωρήσεις για τις οποίες πληρώνει».


Δεν συμβαίνει το ίδιο-συνέχισε-με το σύνολο των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις παραλίες. Και εξήγησε: «Πράγματι, έχουμε διαπιστώσει όλοι τα προηγούμενα χρόνια-και γι’ αυτό υπήρχαν και αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής των προηγούμενων ετών, άσχετα αν δεν οδήγησαν σε διακοπή λειτουργίας καταστημάτων-υπήρχαν τέτοιου είδους εκκρεμότητες: υπήρχαν, δηλαδή, πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν είτε πρόβλημα στην παραχώρηση του χώρου, είτε με τις κατασκευές που είχαν κάνει, είτε πρόβλημα σε σχέση με την έγκριση της Αρχαιολογίας που απαιτούνται». Όπως είπε, αυτά τα ζητήματα ήταν σημαντικά γιατί, στο τέλος της ημέρας, κατέληγαν στο ότι ο επιχειρηματίας δεν δραστηριοποιείται νόμιμα και η Δημοτική Επιτροπή του δήμου Ρόδου ήταν υποχρεωμένη πλέον, στις περιπτώσεις αυτές, να διακόψει τη λειτουργία της Επιχείρησης.


Σε πρακτικό επίπεδο πλέον, με την ψήφιση του καινούργιου νόμου, αυτό σημαίνει και το εξής: δεν διακόπτουν πλέον μόνο τη λειτουργία της επιχείρησης, σφραγίζοντας την επιχείρηση αυτή καθ’ αυτή αλλά εφόσον έχει προηγηθεί και πράξη απομάκρυνσης των κινητών πραγμάτων από την ΚΥΔ, ο δήμος είναι υποχρεωμένος, αν εντός 48 ωρών ο επιχειρηματίας δεν συμμορφωθεί εκουσίως και δεν απομακρύνει τα πράγματα, να μπουν στη διαδικασία να τα απομακρύνουν εκείνοι. Και είπε ο αντιδήμαρχος:


«Αυτό, πράγματι, σε πρακτικό επίπεδο, είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον δήμο Ρόδου αλλά δεν μπορούμε να γυρίσουμε και να πούμε κιόλας ότι δεν θα εκτελέσουμε μία τέτοια υποχρέωση που μας μεταφέρει ο νομοθέτης. Για τον δήμο είναι πρακτικά δύσκολο διότι για να απομακρύνει κινητό εξοπλισμό από παραλίες, χρειάζεται σίγουρα προσωπικό, μεταφορικά μέσα καθώς και αποθηκευτικό χώρο, αν όχι και φύλαξη, αφού πρέπει στη συνέχεια να φυλαχθεί ο εξοπλισμός. Όλη αυτή η υποδομή δεν μπορούσε να δημιουργηθεί από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα, αφού απαιτεί ιδιαίτερη προεργασία», είπε και συμπλήρωσε ότι, στην ουσία, απαιτεί τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας, τη διάθεση εγκαταστάσεων και βέβαια την εξεύρεση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο, λοιπόν, να εφαρμοστεί στην πράξη αλλά επειδή, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιά, δεν ήθελαν να κατηγορηθούν ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία να πράξουν το καθήκον τους, ήδη από την περασμένη Παρασκευή εξέδωσαν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με ένα κονδύλι της τάξεως των 4-5 χιλιάδων ευρώ για να βρουν ανάδοχο, ο οποίος θα τους βοηθήσει στις πρώτες περιπτώσεις για την απομάκρυνση και την αποθήκευση κινητών πραγμάτων.


Αυτά τα κονδύλια δεν υπάρχουν και θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν και σε περαιτέρω διαδικασίες, ωστόσο έπρεπε σε ένα πρώτο στάδιο να είναι έτοιμοι με μία σύμβαση με ιδιώτη για να τους συνδράμει, αφού ο δήμος δεν διαθέτει ούτε την υλικοτεχνική υποδομή ούτε το απαιτούμενο προσωπικό. Άρα, έκαναν ό,τι έπρεπε μέχρι σήμερα, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ακόμη, ότι θα πρέπει και η Κεντρική Διοίκηση, σε σχέση με ζητήματα για την κοινοχρησία των παραλιών, να συνδράμει τους δήμους, ακόμη και οικονομικά, και είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί αφού η διεκπεραίωση μίας τέτοιας αρμοδιότητας συνεπάγεται και δαπάνες. Είτε να τους συνδράμει σε θεσμικό επίπεδο για να δημιουργήσουν την αντίστοιχη διεύθυνση που σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν και το αντίστοιχο προσωπικό. Παράκειται για μία επιπλέον υποχρέωση των δήμων που δεν υπήρχε μέχρι χθες και για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, θα πρέπει να υπάρξει συνδρομή από το Κεντρικό κράτος-και θεωρούν ότι υπάρχει η βούληση. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, θα ξεκινήσουν επαφές για το συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί δεν γίνεται και αλλιώς.


«Η πλειονότητα των επιχειρήσεων μπορεί και έχει μπει στη διαδικασία να προσαρμοστεί στο νόμιμο πλαίσιο. Υπάρχουν επιχειρήσεις ωστόσο που βλέπουμε ότι οι κατασκευές τις οποίες λειτουργούν δύσκολα θα αδειοδοτηθούν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τουλάχιστον έτσι όπως είναι σήμερα αυτές οι κατασκευές…και κυρίως από την Αρχαιολογία και δύσκολα θα μπορέσει να γίνει προσαρμογή», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ο κάθε τέτοιος επιχειρηματίας σε άμεση συνεννόηση με την Αρχαιολογία να υποβάλει τέτοιο σχέδιο λειτουργίας της επιχείρησής του που θα πάρει έγκριση-ωστόσο θεωρείται ότι δεν θα είναι εύκολο. Ανέφερε, τέλος, ότι υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν παρατηρήσει ότι λείπουν σχεδόν τα πάντα, και αυτές θα μπουν κάποια στιγμή στο στόχαστρο. «Σίγουρα, ο χάρτης των επιχειρήσεων στο νησί μας θα μεταβληθεί το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο κ. Χαλκιάς.

 

Διαβάστε ακόμη

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής για φωτιά που ξέσπασε σε σπίτι στην Παλιά Πόλη της Ρόδου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού