Πολλαπλά μηνύματα και σε τοπικό επίπεδο από το προχθεσινό αποτέλεσμα

Πολλαπλά μηνύματα και σε τοπικό επίπεδο από το προχθεσινό αποτέλεσμα

Πολλαπλά μηνύματα και σε τοπικό επίπεδο από το προχθεσινό αποτέλεσμα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1091 ΦΟΡΕΣ

Πολλαπλά μηνύματα, έδωσαν και σε τοπικό επίπεδο οι κάλπες την Κυριακή, όπου σε γενικές γραμμές κανένας δεν μπορεί να θεωρηθεί ευχαριστημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα μηνύματα αυτά, αναμένεται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο ανάλυσης από τα τοπικά κομματικά στελέχη, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνδυασμό βέβαια και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε πανελλήνιο επίπεδο.
Ένα από τα χαρακτηριστικά πάντως σε τοπικό επίπεδο είναι το μεγάλο ποσοστό αποχής (67,3%) που είναι από τα μεγαλύτερα στη χώρα, γεγονός που έχει τη δική του βαρύτητα, αφού φαίνεται ότι αρκετοί συμπατριώτες μας, απείχαν συνειδητά από τις κάλπες.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, τα δεδομένα στα Δωδεκάνησα είναι παρόμοια με αυτά που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
Το κόμμα παρέμεινε κυρίαρχη πολιτική δύναμη στα Δωδεκάνησα, έχοντας χάσει όμως κοντά στις 20 μονάδες από τις περσινές βουλευτικές εκλογές, που πήγαν κυρίως στα ακροδεξιά κόμματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα μηνύματα από τις κάλπες είναι πιο απογοητευτικά, αφού, με ποσοστό 12,77% πήρε την τρίτη θέση αλλά στα περισσότερα νησιά και χωριά το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό (με μοναδική εξαίρεση την πόλη της Ρόδου).

Στο ΠΑΣΟΚ η δεύτερη θέση στα Δωδεκάνησα (με ποσοστό 16,35%) θεωρείται επιτυχία από τα στελέχη του κόμματος, αφού μάλιστα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του μέσου όρου του κόμματος. Η αύξηση όμως δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία.

Η Ελληνική Λύση πήγε καλά και στα Δωδεκάνησα (9,94%), ενώ σε νησιά όπως η Κάλυμνος ήταν δεύτερο κόμμα. Επιδιώκεται τώρα να «κεφαλοποιηθεί» το ποσοστό αυτό και ήδη γίνεται λόγος για εκλογή βουλευτή!

Το ΚΚΕ και σε τοπικό επίπεδο αύξησε τα ποσοστά του (5,8%) είναι όμως, κάτω του μέσου όρου της χώρας.

Η Πλεύση Ελευθερίας κατέγραψε ποσοστό 4,11% (μεγαλύτερο του μέσου όρου, που πήρε το κόμμα πανελληνίως).

Η Νίκη κατέγραψε ποσοστό 4,15% ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του κόμματος «Φωνή Λογικής» με 3,40%.

Ευρωεκλογές: Οι διεργασίες της επόμενης μέρας

Ηχηρά μηνύματα, εκπλήξεις και ρεκόρ αποχής ανέδειξαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Το «ΒΗΜΑ», αναφέρει τα ακόλουθα, προβαίνοντας σε μία ανάλυση-αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των προχθεσινών εκλογών:
Οι Ευρωεκλογές άφησαν πασίδηλα το αποτύπωμά τους. Ήταν τόσο τρανταχτό το αποτέλεσμα, όπως από την αρχή της βραδιάς διαμορφώθηκε, που η προϋπάρχουσα ρευστότητα διογκώθηκε. Αναπόφευκτα η 10η Ιουνίου βρήκε ηγεσίες και επιτελικά γραφεία, ιδίως στα κόμματα εξουσίας, να συζητούν τις εξελίξεις σε μια απόπειρα αποκρυπτογράφησης των μηνυμάτων που εστάλησαν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σε μία μόνο ημέρα Νέα Δημοκρατία απεμπόλησε το άλλοθι του 41% και γκρέμισε ό,τι είχε χτίσει πέρυσι τέτοια εποχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε ότι ο στόχος της Πειραιώς δεν επετεύχθη κι αμέσως μίλησε για «αφετηρία μιας νέας διαδρομής» που θα συνοδευτεί με «μικρότερες αστοχίες».

Ακυρώνοντας το ταξίδι του στην Ιορδανία, ο πρωθυπουργός φανέρωσε τη διάθεση ν’ ασχοληθεί πρώτα με τα του οίκου του. Ναι μεν διατήρησε την ψυχραιμία του, αλλά το υπαρκτό σενάριο του ανασχηματισμού έχει ήδη πέσει στο τραπέζι, καθώς θα επιτρέψει στην ηγεσία της χώρας να δείξει πως έλαβε το μήνυμα και προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις. Η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, την ερχόμενη Παρασκευή, θα είναι η απαρχή της αλλαγής στρατηγικής, έτσι ώστε να δοθεί η εντύπωση πως η απώλεια όλων αυτών των μονάδων προκάλεσε το απαραίτητο ταρακούνημα.

Ομολογουμένως ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως θιασώτης της συμπαγούς δομής δίχως πολλές παρεμβάσεις, θα ήθελε να αποφύγει μια αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος εν μέσω καλοκαιριού. Πιθανόν όμως θα καταλήξει πως είναι απαραίτητο να συμβεί για να καταλαγιάσει ο αχός και να υπάρξει εγρήγορση σε όλα τα πόστα.

Καλείται, άλλωστε, να ισορροπήσει μεταξύ των απωλειών τόσο στα δεξιά της ΝΔ, με αποτέλεσμα η Ελληνική Λύση να πανηγυρίζει για τον διπλασιασμό των δυνάμεών της και η Νίκη με τη Φωνή Λογικής να κερδίσουν μια έδρα, όσο και στο κεντρώο ακροατήριο. Ένα ακροατήριο που τον αποδοκίμασε, χαρίζοντας εν τέλει την πρωτιά στο ΠαΣοΚ.

«Οι 740.000 ψηφοφόροι προφανώς είναι διεκδικήσιμοι» σχολίασε σχετικώς ο Μάκης Βορίδης δίνοντας το στίγμα επαναπροσέγγισης των δυσαρεστημένων.

Πρώτη «ανταρσία» εντός ΣΥΡΙΖΑ
Ούτε φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ πλέει σε πελάγη ευτυχίας, παρά την προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να αυτοπεριγραφεί ως η μοναδική εναλλακτική του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας. Περνώντας κάτω από τον πήχυ των εθνικών εκλογών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε εκ νέου στη θέση που ήταν προ του Συνεδρίου τον περασμένο Φλεβάρη.

Ήδη κορυφαία στελέχη έχουν αρχίσει να μιλούν, δημόσια ή παρασκηνιακά, για την ανάγκη σωστής προσέγγισης του ακροατηρίου, διότι ούτε το αφήγημα μίας μεταπολιτικής έπεισε στο όλον του. Τουλάχιστον όχι σε πρώτη φάση. Γι’ αρχή Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Σπίρτζης διευκρίνισαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τους χαμένους της διαδικασίας.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, εκ των συμβούλων Κασσελάκη, διέκρινε πως για το 14.92% φταίει σε μεγάλο βαθμό το γεγονός πως «η επαρχία είναι πιο συντηρητική» για να αποδεχθεί τη στροφή αυτή, αλλά την ίδια ώρα Τεμπονέρας και Κοτσακάς έσπασαν την υφιστάμενη εκεχειρία στην Κουμουνδούρου που και σε κοινή δήλωσή τους ότι πλέον «δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων».

Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος της παράταξης μιλούσε για κόμμα που αλλάζει εν κινήσει και η τελική μορφή του θα διαμορφωθεί στο καταστατικό Συνέδριο, τα δυο στελέχη επέμειναν ότι συνεδριακές διαδικασίες «δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα». Αντιθέτως γεννούν περισσότερες εσωτερικές προστριβές, διότι γίνεται αναδιανομή ρόλων χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Πόλεμος» Γιαννακοπούλου –
Δουδωνή για τον Ανδρουλάκη
Το κλίμα στο ΠαΣοΚ δυναμίτισε αναμφίβολα η δήλωση της Νάντιας Γιαννακοπούλου πως «θα συζητηθούν τα πάντα, τι έγινε λάθος, τι έγινε σωστά». Εμμέσως πλην σαφώς η βουλεύτρια του Δυτικού Τομέα Αττικής κι εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος έθεσε ζήτημα ηγεσίας, εκφράζοντας τις ενστάσεις για τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη.

Μάλιστα, κατά τον Παναγιώτη Δουδωνή, που ανέλαβε την υπεράσπιση της ηγεσίας της Χαρ. Τρικούπη, «η Νάντια Γιαννακοπούλου είχε έτοιμη δήλωση αμφισβήτησης», απλώς «μπερδεύτηκε από τα αποτελέσματα». Ο εκ των στελεχών που βρίσκονται πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη έκανε λόγο για «μια υποτροπιάζουσα κατάσταση» εντός ΠαΣοΚ που έχει συμπληρώσει αισίως οκτώ μήνες, προτού το περιβάλλον Γιαννακόπουλου αντικρούσει τους ισχυρισμούς που άκουσε και τους επιστρέψει ως απαράδεκτους στους εμπνευστές τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης προτίθεται να αναλάβει άμεσα τις πρωτοβουλίες για τις οποίες δεσμεύτηκε έτσι ώστε να διευρυνθεί η εκδοχή συγκρότησης ενός ενιαίου κεντροαριστερού μετώπου, διότι μόνο του το ΠαΣοΚ δεν εμφανίστηκε ικανό να διαχειριστεί και να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά.

Τα κόμματα της κεντροαριστερής σύμπραξης
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, η Νέα Αριστερά θα είναι εκ των βασικών συνομιλητών του. Υπάρχει εκατέρωθεν σεβασμός και θα εκφραστεί. Ο βαθμός που αυτό θα συμβεί θα εξαρτηθεί από τη διάθεση για συμβιβασμούς και συγκλίσεις.

Το ποσοστό του νεοπαγούς κόμματος ήταν μικρό και η μη εκλογή ευρωβουλευτή αποτέλεσε πλήγμα στα θεμέλια του εγχειρήματος. Παρόλα αυτά, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς δεν θα εγκαταλείψουν τόσο γρήγορα τη μάχη.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την Πλεύση και ο Γιάννης Βαρουφάκης με το ΜέΡα24 αποτελούν ξεχωριστές περιπτώσεις, που ουδείς είναι εύκολο να προβλέψει πώς θα κινηθούν κατά την επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς. Κι αν φυσικά έχουν τη διάθεση να εμπλακούν σε συμπράξεις.

Αντιθέτως, ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά σε κάτι τέτοιο, που στην πράξη θα διαφανεί αν είναι κενού περιεχομένου ή έχει βάση.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου