Ανακοίνωση των τοπογράφων για το θέμα του Κτηματολογίου

Ανακοίνωση των τοπογράφων για το θέμα του Κτηματολογίου

Ανακοίνωση των τοπογράφων για το θέμα του Κτηματολογίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 908 ΦΟΡΕΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρ. Τοπογράφων Μηχανικών (τμήμα Δωδεκανήσου) σχετικά με το θέμα μετάπτωσης του Κτηματολογίου Ρόδου- Κω- Λέρου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. 

Στην ανακοίνωση, που προωθήθηκε και στον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου κ. Σακαρέτσιο Στ. και τη Γενική Διευθύντρια κ. Ολυμπία Μαρκέλου, αναφέρονται τα εξής:

Η μετάπτωση του κτηματολογίου Ρόδου – Κω – Λέρου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι απαραίτητο να στηρίζεται σε προδιαγραφές, οι οποίες να εξασφαλίζουν γενικότερα την ποιότητα των νέων στοιχείων με ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια των γεωμετρικών στοιχείων των νέων ΚΑΕΚ.

Η ακρίβεια των νέων γεωμετρικών στοιχείων θα είναι μια από τις προϋποθέσεις δημιουργίας εμπιστοσύνης των ιδιοκτητών και των ειδικών (μηχανικών και δικηγόρων) στα νέα δεδομένα, θα δώσουν την απαραίτητη συνέχεια στην εγκυρότητα των συναλλαγών και τον περιορισμό των αντιρρήσεων στις πραγματικές αστοχίες.

Οι σημερινές κτηματολογικές μερίδες είναι καταγεγραμμένες σε κλίμακες 1:100, 1:200, 1:250, 1:500 κυρίως οι Οικοδομών και σε 1:500, 1:1000, 1:2000 και σπανιότερα σε 1:4000, 1:5000 οι Γαιών.

Η ανάγκη συσχετισμού των κτηματολογικών μερίδων με την υφιστάμενη κατάσταση για την απαραίτητη κτηματογράφηση και γεωαναφορά τους, επιβάλλει την ακριβή, πλήρη και σε κατάλληλη κλίμακα καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ώστε να εντοπιστούν με ακρίβεια τα σταθερά σημεία, τα οποία θα οδηγήσουν στον ορθό συσχετισμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρέστερη προσέγγιση αυτής της ανάγκης είναι να υπάρχει ένα σύγχρονο, ακριβές και πλήρες υπόβαθρο σε κατάλληλη κλίμακα το οποίο να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του συσχετισμού και της γεωμετρικής ακρίβειας.

Το «πλήρες» έχει να κάνει με την δυνατότητα που θα δίδει για την αξιολόγηση όλων των στοιχείων προκριμένου να επιτευχθεί ο καλύτερος συσχετισμός. Το «ακριβές», με την αποφυγή σφαλμάτων σχετικών με την διακριτικότητα και την κλίμακα. Το «σύγχρονο» με την αξιοποίηση όλων των σημερινών στοιχείων της υλοποίησης των κτηματολογικών μερίδων στο έδαφος (οριοθετήσεις – τοιχία- κατασκευές κλπ), ώστε στην περίπτωση διαφοροποίησης του νέου ΚΑΕΚ από το κτηματολογικό διάγραμμα στη βάση της υφιστάμενης κατάστασης να ακολουθεί την ακρίβειά της.

Παίρνοντας υπόψη ότι οι κτηματογραφήσεις για τα σχέδια πόλης με το ν. 1337/83,οι οποίες εντός οικισμών έχουν πραγματοποιηθεί σε κλίμακες 1:500 και 1: 200, αυτές των επεκτάσεων των οικισμών σε κλίμακες 1:500, 1: 1000 με επίγειες αποτυπώσεις, συνυπολογίζοντας και τις κλίμακες των κτηματολογικών μερίδων οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι η απαιτούμενη κλίμακα του υποβάθρου στο οποίο θα γίνει η κτηματογράφηση για τη μετάπτωση επιβάλλεται να είναι ενιαία σε αστικές και μή περιοχές και αυτή να είναι 1:500.

Σ΄αυτή την απαίτηση οδηγεί και η αυξημένη αξία των παραλιακών εκτάσεων, η ύπαρξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στα παραλιακά μέτωπα, και οι μεγάλες επεκτάσεις των οικισμών με τις οριοθετήσεις των διατάξεων του 1985 κλπ.

Επιβάλλεται λοιπόν με βάση τις ανάγκες αλλά και τα δεδομένα για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου-Κώ και Λέρου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, ακριβές και πλήρες υπόβαθρο το οποίο να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της κλίμακας 1:500.

Ο πρόεδρος

Τσιράκος Παναγιώτης

 

Διαβάστε ακόμη

"Πρωτιά" στον καύσωνα είχε σήμερα η Λίνδος – Τα 40άρια επέστρεψαν από σήμερα

Συνεχίζονται οι καθημερινές περιπολίες πυροσβεστικών αεροσκαφών πάνω από το νησί μας

ΓΕΑ: Ο Σμήναρχος Μαυραγάνης νέος Διοικητής του Κέντρου Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ρόδου

Νέα τραγωδία στη Ρόδο - 28χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Σύλλογος ΑμεΑ Ρόδου: Ενημέρωση για τα προβλήματα στα συστήματα πρόσβασης ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα

Αναστέλλεται η λειτουργία του δημοσίου ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο

Συνάντηση δημάρχου Ρόδου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κ. Χαλκιάς προς Τ. Σπανό: «Θα είστε πάντα υπόλογοι για την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση του Δήμου Ρόδου»