Πώς μειώνω τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Πώς μειώνω τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Πώς μειώνω τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 874 ΦΟΡΕΣ

Η όραση όλων μας θα γίνει χειρότερη όσο μεγαλώνουμε. Είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, τόσο γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς. Επηρεάζεται όμως και από παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής μας και βρίσκονται σχεδόν πάντα στο χέρι μας. Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες, και με ποιους τρόπους θα μειώσουμε τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας όσο μεγαλώνουμε;

Φάτε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνη Ε και β-καροτίνη. Το λάχανο, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα με αυτά. Και μην ξεχάσετε να προσθέσετε και άλλα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας, για ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά.

Κόψτε το κάπνισμα
Η προστασία της όρασής σας είναι άλλος ένας πολύ καλός λόγος για να σταματήσετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επιταχύνει επίσης τη βλάβη των ματιών αν ήδη έχετε την ασθένεια.

Φορέστε γυαλιά
Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Τα γυαλιά ηλίου μπορούν να βοηθήσουν. Αναζητήστε αυτά με την ένδειξη UV 400 που καλύπτουν και τις πλευρές των ματιών σας. Φορέστε τα όποτε βγαίνετε έξω.

Κάντε γυμναστική
Η άσκηση έχει εκπληκτικά οφέλη για την όρασή σας. Ενισχύει την καρδιά, ώστε να μπορεί να αντλεί περισσότερο αίμα και να το στέλνει στα μάτια σας. Η διατήρηση της φόρμας σας βοηθά επίσης στον έλεγχο του βάρους και στην πρόληψη της παχυσαρκίας, η οποία σάς θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Φάτε περισσότερα ψάρια
Είναι πλούσια σε πολύτιμα λιπαρά ω-3 που ενισχύουν την υγεία των ματιών και της καρδιάς σας. Δοκιμάστε σολομό, πέστροφα, σαρδέλες, τόνο και σκουμπρί. Προσπαθήστε να τρώτε δύο μερίδες ψαριού κάθε εβδομάδα.

Διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση χαμηλή
Τα μάτια σας βασίζονται σε μια σταθερή ροή οξυγόνου, που παρέχεται από τα αιμοφόρα αγγεία που περνούν από μέσα τους. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αγγεία, όπως και την ικανότητα της καρδιάς σας να στέλνει αρκετό αίμα. Μπορείτε να κρατήσετε την πίεσή σας υπό έλεγχο με σωστή διατροφή, γυμναστική, όπως και φάρμακα αν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο.

Βάλτε τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο
Η LDL, η «κακή» χοληστερόλη, όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες να πάθετε καρδιακή νόσο, αλλά μπορεί να γίνει και πρόβλημα για την όρασή σας. Στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η χοληστερόλη μπορεί να συσσωρευτεί στα μάτια σας και να σχηματίσει εναποθέσεις που επηρεάζουν το πόσο καλά βλέπετε. Για να μειώσετε την LDL σας, περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας, κάντε γυμναστική για 30 λεπτά την ημέρα και λάβετε φάρμακα αν τα χρειάζεστε.

Περιορίστε το κρέας και το junk food
Αν έχετε ήδη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά από το κόκκινο κρέας, το πλήρες γάλα, τα τηγανητά τρόφιμα και τα γλυκά μπορεί να αυξήσουν τη βλάβη.

Χρησιμοποιήστε καλύτερο φωτισμό
Αποφύγετε τους λαμπτήρες φθορισμού και άλλες πηγές φωτός που μιμούνται τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Τα φώτα LED είναι ασφαλέστερες επιλογές. Για να βλέπετε πιο εύκολα, χρησιμοποιήστε ένα λαμπατέρ με περιστρεφόμενο βραχίονα, που θα στοχεύει το φως ακριβώς εκεί που το χρειάζεστε.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη

Υπερθερμία: Αίτια, συμπτώματα και πρόληψη

Εκδήλωση με θέμα "Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στη στοματική υγεία" το Σάββατο 29 Ιουνίου

Αλήθειες και ψέματα για την αφυδάτωση

Θερμική εξάντληση: Συμπτώματα – Πρώτες Βοήθειες

Εγκυμοσύνη και οδοντιατρική φροντίδα

Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Αιφνίδια βαρηκοΐα: Συμπτώματα, αίτια και βαθμός σοβαρότητας

Κλιματισμός και νόσος λεγεωνάριων: Τι πρέπει να γνωρίζουμε