Στη Βουλή από Νικητιάδη o κίνδυνος της μετατροπής του λιμανιού της Καλύμνου σε νεκροταφείο σκαφών

Στη Βουλή από Νικητιάδη o κίνδυνος της μετατροπής του λιμανιού της Καλύμνου σε νεκροταφείο σκαφών

Στη Βουλή από Νικητιάδη o κίνδυνος της μετατροπής του λιμανιού της Καλύμνου σε νεκροταφείο σκαφών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 394 ΦΟΡΕΣ

Περιβαλλοντική βόμβα το Blue Shark

Στη Βουλή με επίκαιρή ερώτηση έφερε ο Γιώργος Νικητιάδης τον κίνδυνο της μετατροπής του λιμανιού της Καλύμνου σε νεκροταφείο σκαφών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη μεταφορά του εγκαταλελειμμένου Blue Shark στο λιμάνι του νησιού. Η ερώτηση του Δωδεκανήσιου Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τ. Υφυπουργού Πολιτισμού Τουρισμού απευθύνεται στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη και κατατέθηκε τη Δευτέρα 1 Ιουλίου. Ο κ. Νικητιάδης που είχε δεσμευτεί με σχετική δήλωση του, ότι θα ασκούσε κοινοβουλευτικό έλεγχο στο αρμόδιο υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα που έχει αναστατώσει την κοινωνία της Καλύμνου, κατέθεσε αμέσως επίκαιρη ερώτηση.

Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του Δωδεκανήσιου Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τ.Υφυπουργού Πολιτισμού Τουρισμού κ.Νικητιάδη, από τις 22 Σεπτέμβριου του 2023 το πλοίο Blue Shark, υπό σημαία Τόγκο και εξαμελές πλήρωμα, βρίσκεται εγκαταλειμμένο έξω από το λιμάνι της Καλύμνου. Προ ημερών μηχανότρατα προσέκρουσε στο εγκαταλειμμένο πλοίο καθώς αυτό δεν έφερε φώτα αγκυροβολιάς- καταστρώματος αφού η ηλεκτρογεννήτρια του δεν λειτουργούσε.

Για το ζήτημα αυτό συνεδρίασε εκτάκτως στις 29 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλύμνου με μοναδικό θέμα το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται για την Κάλυμνο εξαιτίας της παρουσίας του πλοίου, το οποίο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποφάσισε να μεταφέρει εντός του λιμένα της Καλύμνου. Ομοφώνως το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας ζητάει όχι απλά την μη μεταφορά του πλοίου στο λιμάνι της Καλύμνου, κάτι το αυτονόητο, αλλά και την μεταφορά του εκτός της ευρύτερης περιοχής.

Το συγκεκριμένο πλοίο φέρει πολύ μεγάλο φορτίο καυσίμων, που αποτελεί περιβαλλοντική «βόμβα», όχι μόνο για την Κάλυμνο ειδικώς μετά την πίεση στην οποία υπόκειται από τον υψηλό ΦΠΑ σε σχέση με τα γειτονικά νησιά αλλά και για τα γειτονικά παράλια της Κω.

Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό, «τι κάνατε όλους αυτούς τους μήνες για την επίλυση αυτού του προβλήματος ώστε να μη φτάσουμε εν μέσω τουριστικής σεζόν να αγωνιούμε για μια περιβαλλοντική κρίση στην Κάλυμνο και τα γειτονικά παράλια; γιατί δεν εξετάζεται η άμεση μεταφορά του συγκεκριμένου πλοίου στην Σαλαμίνα, όπου υπάρχουν οι σχετικές εγκαταστάσεις για παρόμοιες περιπτώσεις, όπως ομοφώνως πρότεινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλυμνίων;»

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Από τις 22 Σεπτέμβριου του 2023 το πλοίο BlueShark, υπό σημαία Τόγκο και εξαμελές πλήρωμα, βρίσκεται εγκαταλειμμένο έξω από το λιμάνι της Καλύμνου, η δε ιδιοκτησία του παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστη. Προ ολίγων ημερών μηχανότρατα προσέκρουσε στο εγκαταλειμμένο πλοίο καθώς αυτό δεν έφερε φώτα αγκυροβολιάς- καταστρώματος αφού η ηλεκτρογεννήτρια του δεν λειτουργούσε. Για τους παραπάνω λόγους μάλιστα το Λιμενικό Ταμείου Καλύμνου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και απέστειλε και σχετική επιστολή προς εσάς για την απομάκρυνση του συγκεκριμένου πλοίου.

Για το ζήτημα αυτό συνεδρίασε εκτάκτως στις 29 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο του ΔήμουΚαλυμνίων με μοναδικό θέμα το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται για την Κάλυμνο εξαιτίας της παρουσίας του πλοίου, το οποίο μάλιστα το Υπουργείο σας αποφάσισε να μεταφέρει εντός του λιμένα της Καλύμνου!!! Ομοφώνως το Δημοτικό Συμβούλιο, εκφράζοντας και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας ζητάει όχι απλώς την μη μεταφορά του πλοίου στο λιμάνι της Καλύμνου, κάτι το αυτονόητο, αλλά και την μεταφορά του εκτός της ευρύτερης περιοχής.

Επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο πλοίο φέρει πολύ μεγάλο φορτίο πετρελαίου, που αποτελεί περιβαλλοντική «βόμβα», όχι μόνο για την Κάλυμνο, ειδικώς μετά την πίεση στην οποία υπόκειται από τον υψηλό ΦΠΑ σε σχέση με τα γειτονικά νησιά, αλλά και για τα έναντι παράλια της Κω.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται στην συγκεκριμένη κατάσταση εδώ και εννέα μήνες και το Υπουργείο σας αδιαφορεί

Δεδομένου ότι η συνολική κατάσταση του, όσο και το γεγονός ότι φέρει μεγάλο φορτίο πετρελαίου το καθιστούν άκρως επικίνδυνο για την ασφάλεια και το περιβάλλον της Καλύμνου και των γειτονικών παραλιών της Κω

Δεδομένου ότι η Κάλυμνος βρίσκεται ήδη σε οικονομικές συμπληγάδες λόγω των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ σε σχέση με τα γειτονικά της νησιά και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μια περιβαλλοντική «βόμβα», ή την μετατροπή του λιμανιού της σε νεκροταφείο σκαφών

Ερωτάται ο Υπουργός

  1. Τι κάνατε όλους αυτούς τους μήνες για την επίλυση αυτού του προβλήματος ώστε να μη φτάσουμε εν μέσω τουριστικής σεζόν να αγωνιούμε για μια περιβαλλοντική κρίση στην Κάλυμνο και τα γειτονικά παράλια;
  2. Γιατί δεν εξετάζετε την άμεση μεταφορά του συγκεκριμένου πλοίου στην Σαλαμίνα, όπου υπάρχουν οι σχετικές εγκαταστάσεις για παρόμοιες περιπτώσεις, όπως ομοφώνως προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλυμνίων;

 

 

Διαβάστε ακόμη

Η Σεβαστή Κούρου εκλέχτηκε Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Καλυμνίων

5ο «Μικρό Θερινό» των αποφοίτων του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στην Κάλυμνο

Εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Κάλυμνο

Νικητιάδης προς ΝΔ: Δε θα κάνετε το λιμάνι της Καλύμνου νεκροταφείο σκαφών

Συνελήφθη 56χρονος στην Κάλυμνο που αναζητούσε χρυσό και αρχαία με ανιχνευτή μετάλλων

Καταγγελία δημάρχου Καλύμνου Γ. Μαστροκούκου για δολιοφθορά στο δίκτυο ύδρευσης

Άσκηση πυρόσβεσης στην Ψέριμο με τον εξοπλισμό που δώρισε ο Δήμος Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης

Στην Κάλυμνο το 5ο «Μικρό Θερινό» στις 22-25 Αυγούστου