Σε οικολογικό συμπόσιο συμμετείχαν οι δήμαρχοι Τήλου και Αστυπάλαιας

Σε οικολογικό συμπόσιο συμμετείχαν οι δήμαρχοι Τήλου και Αστυπάλαιας

Σε οικολογικό συμπόσιο συμμετείχαν οι δήμαρχοι Τήλου και Αστυπάλαιας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 340 ΦΟΡΕΣ

Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, δεσμεύτηκαν, κατά τη διάρκεια του 7ου οικολογικού συμποσίου στην Ελαφόνησο, να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές.

Το 7ο οικολογικό συμπόσιο, που διοργανώθηκε από τον οικολογικό σύλλογο Elafonisos Eco, με την υποστήριξη του Αλβέρτου του II, Πρίγκιπα του Μονακό, έλαβε χώρα μεταξύ 10 και 16 Ιουνίου 2024 στην Ελαφόνησο.

Κατά τη διάρκεια του φετινού συμποσίου, πραγματοποιήθηκε και Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων, όπου παρευρέθηκαν δήμαρχοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως Τήλο, Κέα, Άνδρο, Καλαμάτα, Αστυπάλαια, Βουλιαγμένη και φυσικά Ελαφόνησο. Συμμετείχαν επίσης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας.

Οι δήμαρχοι παρουσίασαν τις οικολογικές τους δράσεις στα δικά τους νησιά και πόλεις και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν προσπάθειες και έργα διατήρησης του περιβάλλοντος στην περιοχή τους, στους νομούς τους καθώς και στην υπόλοιπη χώρα.

Η συμφωνία που υπέγραψαν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής δεσμεύσεις:
- Αύξηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιώσιμη μεταφορά: Δέσμευση για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε βιώσιμες πηγές ενέργειας, προώθηση της δημόσιας συγκοινωνίας, της ποδηλασίας και του περπατήματος για τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

- Εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας: Εστίαση στην αναβάθμιση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών για τη μείωση των αποβλήτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προωθώντας βιώσιμες παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες.

- Προστασία φυσικών οικοτόπων και θαλάσσιας βιοποικιλότητας: Δέσμευση για διατήρηση οικοσυστημάτων όπως τα δάση και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, έλεγχο των χωροκατακτητικών ειδών και δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών για την υποστήριξη της βιοποικιλότητας και του βιώσιμου τουρισμού.

- Αύξηση δημόσιας ευαισθητοποίησης και προώθηση συνεργασίας: Επένδυση σε εκστρατείες εκπαίδευσης για την προώθηση της βιωσιμότητας, και πρόσκληση για ευρύτερη συμμετοχή από τις τοπικές αρχές, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τη βιομηχανία και τους πολίτες για την υποστήριξη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών.

Η δήμαρχος της Τήλου ανέφερε, ότι η Τήλος, (ένα νησί Natura 2000), πάρα τον μικρό πληθυσμό της και την τοποθεσία της, έχει κάνει σημαντικά βήματα στον αειφόρο τουρισμό και τις πρωτοβουλίες μηδενικών αποβλήτων, καθιστώντας την πρώτο νησί παγκοσμίως που απέκτησε πιστοποίηση μηδενικών αποβλήτων.

Η κυρία Καμμά εξήγησε ότι γίνονται ευρύτερες προσπάθειες για να γίνει το νησί ενεργειακά αυτόνομο μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η δήμαρχος επισήμανε, ότι πολλές φορές, οι εθνικές πολιτικές δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις ανάγκες των μικρών νησιών και ζήτησε μέτρα που υποστηρίζουν την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητά τους.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του ΚΓ’ πολιτιστικού συμπόσιου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Καταδίωξη και σύλληψη δυο διακινητών από το Λιμεναρχείο Ρόδου

Ξεναγοί: «Σθεναρό όχι» στο νομοσχέδιο που υποβαθμίζει το επάγγελμα

Σε λειτουργία το «Ψηφιακό Μητρώο Μελών Λεσχών Φιλάθλων»

Διαγωνισμός για την προστασία των ακτών σε Σορωνή και Καλαβάρδα

Απόφαση για επιστροφή χρημάτων εξαιτίας της πυρκαγιάς στη Ρόδο

Τροχαίο ατύχημα πριν από λίγο στην περιοχή Τραουνού

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου