Προφυλακίστηκαν Ουκρανός και Λιβανέζος που προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού

Προφυλακίστηκαν Ουκρανός και Λιβανέζος που προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού

Προφυλακίστηκαν Ουκρανός και Λιβανέζος που προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 618 ΦΟΡΕΣ

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους ο 34χρονος Ουκρανός κυβερνήτης του ταχύπλοου, που στις 26 Ιουνίου επιχείρησε να εμβολίσει τρεις φορές το σκάφος του Λιμενικού, προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης, αλλά και ο 32χρονος συγκατηγορούμενός του από το Λίβανο που φέρεται ως ο συγκυβερνήτης του σκάφους.

Μάλιστα, από τους επικίνδυνους ελιγμούς κατά τη διάρκεια του συμβάντος, ο 32χρονος συγκυβερνήτης τραυματίστηκε στον ώμο και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο της Ρόδου.

Σε βάρος των δύο ανδρών έχουν ασκηθεί βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για:

• Μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα από κυβερνήτη πλωτού μέσου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς δικαίωμα εισόδου στην ελληνική επικράτεια κατά συρροή, κατά συναυτουργία από δράστες που ενήργησαν κατ’ επάγγελμα εκ κερδοσκοπίας.

• Απόπειρα πρόκλησης ναυαγίου με τη βύθιση πλοίου από την οποία πράξη μπορούσε και προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο.

• Βία κατά υπαλλήλων κατ’ εξακολούθηση.

• Φθορά πράγματος που χρησιμεύει στο κοινό όφελος.

• Επικίνδυνη σωματική βλάβη.

• Παράνομη είσοδο στη χώρα.

Χθες το πρωί, οι δύο αλλοδαποί, συνοδευόμενοι από τη συνήγορό τους κα. Εύη Αρνιθενού προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τα όσα τους καταλογίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 34χρονος Ουκρανός, ο οποίος και στο παρελθόν έχει ξανασυλληφθεί για μεταφορά αλλοδαπών στα νησιά μας, ισχυρίστηκε, ότι δεν είχε τα χρήματα για να έρθει στη χώρα μας και έτσι, δέχτηκε να οδηγήσει το ταχύπλοο, ενώ ο 32χρονος από το Λίβανο αρνήθηκε ότι είναι «βοηθός» του συγκατηγορούμενού του και είπε, πως είναι και ο ίδιος μεταφερόμενος και ουδεμία σχέση έχει με αυτά που τον κατηγορούν.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Εισαγγελέα και οι δύο κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Το περιστατικό σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στις 26 Ιουνίου 2024, και σήμανε «συναγερμός» στις αρμόδιες διωκτικές Αρχές, όταν ένα Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος να κινείται με κατεύθυνση την παραλία Ψαλτό Λίνδου.

Αμέσως ενημερώθηκε ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία στην περιοχή, όπου εντόπισε το Τ/Χ σκάφος να αποβιβάζει άτομα στην παραλία Ψαλτό και στη συνέχεια, ανέπτυξε ταχύτητα, προσπαθώντας να διαφύγει στα απέναντι τουρκικά παράλια.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα.

Ακολούθησε καταδίωξη με τον χειριστή του Τ/Χ σκάφους να προβαίνει σε επανειλημμένους επικίνδυνους ελιγμούς και απόπειρες εμβολισμού του περιπολικού. Τελικά, το πλήρωμα του σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ακινητοποίησε το ταχύπλοο και τους δύο (02) αλλοδαπούς χειριστές του, ηλικίας 34 και 32 ετών.

Από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διαπιστώθηκε ότι ο 32χρονος από το Λίβανο, έχρηζε ιατρικής περίθαλψης λόγω τραύματος στον ώμο και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και παραμένει νοσηλευόμενος.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν έρευνες από την ξηρά στην περιοχή, από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Λίνδου, όπου εντοπίστηκαν δέκα (10) αλλοδαποί (7 άνδρες, 1 γυναίκα και 2 ανήλικοι) και μεταφέρθηκαν στη Λιμενική Αρχή της Ρόδου.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία ο 34χρονος Ουκρανός αναγνωρίστηκε από τους υπολοίπους ως ο κυβερνήτης-χειριστής του σκάφους και ο 32χρονος ως ο βοηθός του και στη συνέχεια συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διακίνηση παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, στερούμενων νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων».

Το ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.

Η προανάκριση διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Διάσωση δύο επιβατών ιστιοφόρου στην Πάτμο

Αθωώθηκε 47χρονος Τούρκος που είχε συλληφθεί ως διακινητής

Φυλάκιση 8 μηνών σε 2 Ρομά για απάτη σε βάρος 72χρονου

Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Πτώχευση FTI/ MEETING POINT- Προσωρινή διαταγή Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων στην Κω

Συνελήφθη 60χρονος αλλοδαπός για καλλιέργεια κάνναβης στη Ρόδο

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε αλλοδαπό για απόπειρα εμπρησμού