Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Θ. Νικηταράς: «Βγήκαμε κερδισμένοι παρά το αρνητικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 458 ΦΟΡΕΣ

«Επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Ζήσαμε πρωτόγνωρες στιγμές, δύσκολες στιγμές, που ανέδειξαν όμως στοιχεία που διαθέτει ο καθένας από εμάς και τα οποία εκφράζονται σε ακραίες καταστάσεις που πρυτανεύει η ομόνοια, η συνεργασία, η συνέργεια και η εξωστρέφεια.

Ως κοινωνία δώσαμε σαφή δείγματα της προσπάθειας στην πυρκαγιά και το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους όσοι ενεπλάκησαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στην κατάσβεση της φωτιάς σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και στα μετόπισθεν με τους αμέτρητους εθελοντές, οι οποίοι συνεισέφεραν με έναν απίστευτο τρόπο», δήλωσε στον Real Voice 99.5 ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, μιλώντας στη Ρένα Παυλάκη, ευχαριστώντας τους πυροσβέστες και τους χιλιάδες εθελοντές.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι «με άψογο τρόπο έγινε η διαδικασία της εκκένωσης και τα πήγαμε περίφημα όλοι μαζί, Αυτοδιοίκηση, πολίτες και φορείς. Σέβομαι και υποκλίνομαι στον ανθρώπινο παράγοντα με κίνδυνο τη ζωή τους, είτε ήταν εθελοντές, είτε χειρίζονταν μηχανήματα», επισημαίνοντας ότι ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής. Αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή και συγκινητική ανταπόκριση και συμμετοχή και βοήθεια της νεολαίας του νησιού που ήταν στην πρώτη γραμμή και παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Κως θα αποκτήσει το δικό της σύστημα ελέγχου δασοπυρόσβεσης με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Ο δήμαρχος Κω αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες της πυρκαγιάς και τη διαδικασία εκκένωσης του οικισμού της Καρδάμαινας και των ξενοδοχειακών μονάδων, μιας τουριστικής ζώνης που έχει περισσότερες από 10.000 κλίνες και με δυσκολία διαφυγής.

Περισσότερα από 10.000 άτομα συγκεντρώνονταν στην πλατεία του οικισμού της Καρδάμαινας τις κρίσιμες ώρες της εκκένωσης και από κει γινόταν η μεταφορά τους στην Αντιμάχεια, χωρίς να προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα.

«Μπορεί σε επίπεδο προσομοίωσης να είχαν γίνει κάποιες ασκήσεις, αλλά αυτό ποτέ δεν το έζησε ποτέ η Κως και νομίζω τα πήγε περίφημα. Τα πήγαμε περίφημα όλοι μαζί», επισήμανε ο κ. Νικηταράς.

Ο δήμαρχος Κω δήλωσε συγκινημένος για το γεγονός ότι καρτερικά και με πειθαρχία περίμεναν οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού κατά την εκκένωση της Καρδάμαινας τη μεταφορά τους εκείνη τη δύσκολη στιγμή, αντιλαμβανόμενοι και τη δική τους ευθύνη κι επέδειξαν την αντίστοιχη συνεργασία, στωικότητα, καρτερικότητα, υπομονή και πειθαρχία και κατά την επιστροφή τους στα ξενοδοχεία όταν ξημέρωσε που ήταν κουρασμένοι, ξενυχτισμένοι κ.λπ., κάτι που θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και προς εμάς για την ατομική ευθύνη, όπως είπε, σημειώνοντας ότι είναι μια κουλτούρα που δείχνει την ατομική ευθύνη του καθενός, η οποία συνδέεται άμεσα και με τη συλλογική ευθύνη.

Ο κ. Νικηταράς τόνισε, ότι δεν ακυρώθηκε καμία πτήση προς Κω, λέγοντας μάλιστα ότι πολλοί εντός κι εκτός των τειχών θα ήθελαν αυτό να συμβεί, αντιθέτως η δημοτική αρχή έλαβε μόνο ευχαριστίες για τη διαδικασία της εκκένωσης, όπως υπάρχει και ένα κύμα ευχαριστιών προς τους άλλους φορείς, περιφέρεια, Ένωση Ξενοδόχων, Πυροσβεστική, εθελοντικές ομάδες που συνέβαλαν κατά τη διαδικασία και την εξέλιξη της εκκένωσης.

«Βγήκαμε κερδισμένοι, υπάρχει βέβαια το αρνητικό αποτύπωμα της εξέλιξης μετά τη φωτιά και μετράμε κι εμείς τις πληγές μας. Δεν γνωρίζουμε αν ανθρώπινος παράγοντας έβαλε το χεράκι του, έργο που θα αναλάβει να ερευνήσει το Προανακριτικό της Π.Υ.», υποστήριξε σχετικά ο δήμαρχος.

Τέλος, ο κ. Νικηταράς αναφέρθηκε και στα τρολ του διαδικτύου, τονίζοντας ότι δεν στέκεται στα ανώνυμα σχόλια των social media. «Μπορεί να είναι τέτοια η δύναμη του διαδικτύου, έχω σταματήσει, όμως, να ασχολούμαι με τέτοια σχόλια που επιχειρούν να ανοίξουν πληγές στην τοπική κοινωνία και δεν με αγγίζουν. Πρέπει να μείνουμε μακριά από αυτά, γιατί αν γίνουμε γρανάζι, θα λερωθούμε κι εμείς, μαζί με αυτούς που έχουν λερωθεί», είπε καταλήγοντας.­

Πηγή: Real Voice

Διαβάστε ακόμη

Δύο γεφύρια, μεγάλης σημασίας στη Ζιά

Πρωτόγνωρη η κατάσταση με τη φωτιά αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Κω

ΑΑΔΕ: Διπλό μπλόκο στο λαθρεμπόριο καυσίμων σε Κρήτη και Κω

Μαροκινός ο δράστης που μαχαίρωσε πέντε φορές τον Παλαιστίνιο στο Πυλί

Δώρισαν τα όργανα Πολωνού γιατρού που πέθανε στην Κω ενώ έκανε διακοπές

Πτώχευση FTI/ MEETING POINT- Προσωρινή διαταγή Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων στην Κω

Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου: "Η φωτιά στην Κω δεν λύγισε τη βαριά "βιομηχανία" του τόπου"