Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Κάθειρξη 68 ετών επιβλήθηκε σε Σύριο διακινητή μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 527 ΦΟΡΕΣ

«Βαριά» ποινή αλλά και «τσουχτερό» χρηματικό πρόστιμο επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 33χρονο Σύριο, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Κω ως ο κυβερνήτης ταχύπλοου σκάφους, που μετέφερε 19 μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στο νησί και ακινητοποιήθηκε μετά από καταδίωξη των λιμενικών.

Το περιστατικό είχε συμβεί στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Φωκά της Κω, πέρυσι το καλοκαίρι και ο 33χρονος αλλοδαπός μετά τη σύλληψή του παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.

Σε βάρος του ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για:
• Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
• Παράνομη μεταφορά από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και εκ κερδοσκοπίας, από κυβερνήτη πλωτού μέσου, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
• Επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
• Παράνομη είσοδο στη χώρα.

Γι’ αυτά τα αδικήματα, παραπέμφθηκε στην ανάκριση και μετά την απολογία του, ο 33χρονος αλλοδαπός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται έως και σήμερα, ενώ για τα ίδια αδικήματα δικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης σε συγκρότηση και ένταξη σε συμμορία και τον έκρινε ένοχο, χωρίς ελαφρυντικό για όλα τα αδικήματα, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 68 ετών (εκτιτέα τα 20 έτη) και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 1.100.500 ευρώ, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στην Κω, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 20 Αυγούστου 2023, όταν περιπολικό σκάφος Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., ευρισκόμενο σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος να κινείται χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, προς τη θαλάσσια περιοχή Αγίου Φωκά της Κω.

Το περιπολικό σκάφος προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να το ακινητοποιήσει, με αρνητικά αποτελέσματα. Ακολούθησε καταδίωξη, με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση τού ταχύπλοου και την περισυλλογή από το περιπολικό σκάφος είκοσι (20) αλλοδαπών (19 ενήλικες και 1 ανήλικη), όλοι καλά στην υγεία τους, και την ασφαλή μεταφορά τους στο λιμάνι της Κω.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενήργησε το Λιμεναρχείο Κω, διαπιστώθηκε, ότι κυβερνήτης των μεταναστών ήταν ένας εκ των διασωθέντων, ο 33χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη για παράβαση του άρθρου 30 του Ν.4251/2014 (Κώδικας μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις), του άρθρου 306 του Π.Κ. (Έκθεση), του άρθρου 187 του Π.Κ. (Εγκληματική οργάνωση) και του άρθρου 83 του Ν. 3386/05 (περί αλλοδαπών).

Διαβάστε ακόμη

Στο εδώλιο ιδιοκτήτης καταλύματος για τη φιλοξενία 90 μεταναστών

Δικάζεται ιδιοκτήτης ξενοδοχείου για τη διαμονή 84 μεταναστών

Στον ανακριτή 31χρονος αλλοδαπός για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε ο κατηγορούμενος για απόπειρα εμπρησμού

Σε τρία χρόνια και τρεις μήνες καταδικάστηκε 35χρονος τσαντάκιας

Αθωώθηκε Καλύμνιος για διακίνηση ναρκωτικών

Συνελήφθη 40χρονος για άγρα πελατών

Γερμανός καλλιεργούσε επτά δενδρύλλια χασίς