Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Σε εξέλιξη έργα από τον δήμο Ρόδου που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2152 ΦΟΡΕΣ

Στην αναβάθμιση της ασφάλειας των δημοτών στην καθημερινότητά τους και εν τέλει της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών της Ρόδου, στοχεύουν τα τέσσερα υποέργα που «τρέχει» αυτή την περίοδο ο δήμος της Ρόδου, τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του “Smart Cities”, και χθες πραγματοποιήθηκε η αναλυτική παρουσίασή τους από τον αντιδήμαρχο Ψηφιακής Μετάβασης κ. Γιώργο Βαρέλη και τον διευθυντή Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών του δήμου, Δρ. Νίκο Μανίκαρο.

Καταρχάς, ο αντιδήμαρχος θύμισε, ότι έχει ήδη παρουσιαστεί η πλατφόρμα στην οποία θα «κουμπώσουν» όλα αυτά τα έργα, συν εκείνο που εκκρεμεί, που είναι ίσως και το πιο σημαντικό, για την πυροπροστασία, το οποίο περιλαμβάνει την τοποθέτηση καμερών και αισθητήρων.

Το πρώτο έργο που έχει ολοκληρωθεί, ως γνωστόν, είναι αυτό της τηλεφροντίδας, γνωστό ως «βραχιολάκι», που αφορά ηλικιωμένους συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας που διαβιούν μόνοι τους. Αυτό το διαχειρίστηκε η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, υπό την εποπτεία του αντιδημάρχου, κ. Θωμά Σωτρίλλη. Αυτή τη στιγμή έχουν τοποθετηθεί και τα 100 βραχιολάκια και, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η ικανοποίηση και η ανταπόκριση από τους ωφελούμενους είναι μεγάλη.

Μάλιστα, θα εξετάσουν την επέκτασή του ενώ σκέφτονται να μπουν και στη διαδικασία να αναζητήσουν «βραχιολάκια» με GPS trackers, για συμπολίτες μας που πάσχουν από αλτσχάιμερ ή άνοια.
Στη συνέχεια, ο κ. Μανίκαρος παρουσίασε τα υποέργα:

• Δίκτυο αισθητήρων στα σχολικά κτήρια για έλεγχο αέρα, ρύπων και ταλαντώσεων κτηρίων
Προϋπολογισμός: 294.624,00 €
Ανάδοχος: Yodiwo Μονοπρόσωπη A.E.

Η Σύμβαση υπογράφηκε στις 17/4/2024 και βρίσκονται στο στάδιο παραλαβής εξοπλισμού δηλ. στις 7/7/2024. Επόμενο στάδιο είναι η παραλαβή του λογισμικού παρακολούθησης και του εξοπλισμού ταλάντωσης κτηρίων δηλ. στις 17/8/2024.

Όπως είπε ο κ. Βαρέλης, η τοποθέτηση θα γίνει σε 9 κτήρια, για τα οποία έχουν ήδη συνεννοηθεί με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και μηχανολόγοι θα τους υποδείξουν ποια χρήζουν παρακολούθησης, μιας και έχουμε πολύ παλιά κτήρια.

Το Δίκτυο αισθητήρων στα σχολικά κτήρια για έλεγχο αέρα, ρύπων και ταλαντώσεων κτηρίων, το οποίο αποτελεί το έκτο 6ο υποέργο του τεχνικού δελτίου, αποτελείται από τα κάτωθι συστήματα:
1. Σύστημα Διαχείρισης Συνθηκών Διαβίωσης Εσωτερικών Χώρων
Αφορά την προμήθεια και την εγκατάσταση μιας ολοκληρωμένης ευφυούς λύσης για συνεχόμενη παρακολούθηση, διαχείριση, και αναβάθμιση συνθηκών διαβίωσης εσωτερικών χώρων, καθώς και την παρακολούθηση, που θα συνδυαστεί με το ολοκληρωμένο σύστημα Έξυπνου Κτηρίου και ενεργειακής κατανάλωσης του 6ου υποέργου του τεχνικού δελτίου, επεμβαίνοντας και βελτιώνοντας:

• Τις συνθήκες παραμονής κι εργασίας παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο περιβαλλοντικές παραμέτρους σε επιλεγμένους χώρους κτηρίων και συγκεκριμένα την ποιότητα αέρα (οργανικές πτητικές ενώσεις), τη φωτεινότητα και τις συνθήκες θερμικής άνεσης (θερμοκρασία σε σχέση με την υγρασία). Σε περίπτωση υπέρβασης προκαθορισμένων ορίων, θα χρειάζεται να υπάρχει ειδοποίηση για αντιμετώπιση της κατάστασης.

• Την εξοικονόμηση πόρων.

• Την online παρακολούθηση και διαχείριση των παραπάνω λειτουργιών μέσω κατάλληλου ολοκληρωμένου συστήματος Έξυπνου Κτηρίου και παράλληλα με τη χρήση αντίστοιχης mobile app και τη δημιουργία μηνιαίων αναφορών λειτουργίας σε επίπεδο κτηρίου και συνολικά για όλα τα παρακολουθούμενα κτήρια.

Το σύστημα θα στηρίζεται σε ασύρματους αισθητήρες με πολύ μικρό χρόνο εγκατάστασης, τοποθετημένας σε επιλεγμένες ζώνες ενδιαφέροντος, όπως αίθουσες διδασκαλίας ή κοινόχρηστους χώρους και γραφεία. Με επιπλέον αισθητήρες, το υποσύστημα θα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους δείκτες παρακολούθησης Συνθηκών Διαβίωσης Εσωτερικών Χώρων, όπως επίπεδα θορύβου. Στόχος είναι η ύπαρξη βέλτιστων συνθηκών που να επιτρέπουν σε δημοτικούς υπαλλήλους, πολίτες, καθηγητές και μαθητές που παρευρίσκονται σε χώρους να ακολουθούν βασικούς παραμέτρους υγιεινής, να μην καταπονείται η υγεία τους και κατά συνέπεια και η αποδοτικότητά τους.

2. Σύστημα Εποπτείας Σεισμικού Φορτίου Κτηρίων Καταγραφής
Με την εγκατάσταση ενός ευρύτερου δικτύου αισθητήρων καταγραφής (επιταχυνσιογράφοι) σε Δημοτικά Κτήρια, Σχολεία, Νοσοκομεία, θα μπορεί να δίνεται σε πραγματικό χρόνο πληροφορία για την επικινδυνότητα ανά κτήριο σε περίπτωση σεισμού και να σταλούν ειδοποιήσεις σε διαχειριστές για τα κτήρια με τις μεγαλύτερες καταπονήσεις, τόσο για την άμεση ενημέρωση και προστασία των δημοτών, όσο και για τη μετέπειτα αξιολόγηση τυχόν ζημιών κατά τις επιτόπου επιθεωρήσεις κτηρίων.

Επιπλέον, με τη δημιουργία του δικτύου αισθητήρων, θα αποθηκεύονται σημαντικά ιστορικά δεδομένα τα οποία, στη συνέχεια, θα μπορούν είτε να συνδυαστούν με δεδομένα τρωτότητας κτηρίων, ώστε να προκύψουν χάρτες καταστροφών, είτε να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα για να εντοπιστούν οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ένταση της δόνησης.

Το προσφερόμενο υποσύστημα θα βασίζεται σε:
• επιταχυνσιογράφους που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα κτήρια ώστε να είναι αξιόπιστη η κατανομή των εδαφικών κινήσεων που προκύπτει,

• ένα σύστημα μετάδοσης των δεδομένων σε ένα κεντρικό υποσύστημα επεξεργασίας,

• επεξεργασία των μετρήσεων, ώστε να εξαχθούν οι παράμετροι που σχετίζονται με την εδαφική κίνηση π.χ. μέγιστη επιτάχυνση, ταχύτητα εδάφους, φάσμα απόκρισης, συνθετική ένταση κ.λπ. και τέλος

• την παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε ένα web περιβάλλον αλληλεπίδρασης με τον χρήστη ή ομάδες χρηστών,

• σύστημα ειδοποιήσεων για εντοπισμό μέγιστων ταλαντώσεων.

3. Μετρητικές Διατάξεις
Με την εγκατάσταση μετρητών ενεργειακής κατανάλωσης σε κτήρια, επιδιώκεται η δημιουργία ενός ευφυούς συστήματος παρακολούθησης, καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων ολιστικής ενεργειακής και περιβαλλοντικής επίδοσης, σχετικά με τους καταναλισκόμενους φυσικούς πόρους και κατανάλωση ενέργειας αυτών των κτηρίων.
Προτείνεται λοιπόν, η εγκατάσταση αισθητήρων μέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας και στάθμης δεξαμενών καυσίμου.

Πιο συγκεκριμένα:
• με την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτυγχάνεται η ενδελεχής παρακολούθηση και καταγραφή των ηλεκτρικών καταναλώσεων,

• με την εγκατάσταση αισθητηρίων υπερήχων υψηλής ακρίβειας θα επιτυγχάνεται η ακεραιότητα των μετρήσεων σχετικά με τη στάθμη της δεξαμενής πετρελαίου θέρμανσης και η ενδελεχής παρακολούθηση και καταγραφή των καταναλώσεων πετρελαίου και η βέλτιστη διαχείρισή του.

• Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας Οχημάτων
Προϋπολογισμός: 494.339,64 €
Ανάδοχος: AMCO
Υπογράφηκε σύμβαση στις 25/4/2024 και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης (προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και λογισμικού).

3 ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Πληροφόρησης και Φωτεινής Σηματοδότησης για τη Βελτιστοποίηση ελέγχου κυκλοφορίας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε σηματοδοτούμενους κόμβους του δήμου Ρόδου.

Ειδικότερα, στοχεύει:
• στον έλεγχο της κυκλοφορίας μέσω της φωτεινής σηματοδότησης και τη βελτίωση της λειτουργίας διασυνδεδεμένων κόμβων σε λειτουργία συντονισμένης αρτηρίας.

• στη χρήση ηλεκτρονικών πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων (Variable Message Signs – VMS) για την πληροφόρηση και καθοδήγηση των οδηγών.

• στην πληροφόρηση των πολιτών/οδηγών σε όλα τα στάδια του ταξιδιού (pre-trip / on-trip) και με διάφορα μέσα (διαδικτυακή πύλη και mobile app).

• στη συλλογή των απαραίτητων κυκλοφοριακών και άλλων δεδομένων για την επιλογή στρατηγικής φωτεινής σηματοδότησης σε πραγματικό χρόνο.

• στη βελτίωση της ποιότητας της κυκλοφορίας με ταυτόχρονη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.

• στη δημιουργία στρατηγικών διαχείρισης οδικών αξόνων με διαφορετικές μεθόδους

• στη μείωση των ουρών των οχημάτων σε σηματοδοτούμενους κόμβους.

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ 3 ΣΗΜΕΙΑ
1. ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ
2. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ (ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ ΚΑΙ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ)
3. 28ης Οκτωβρίου και Γρίβα
Όπως είπε ο κ. Βαρέλης αυτό το σύστημα θα συνδυαστεί με ένα έργο που «τρέχουν» οι Τεχνικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με την Cosmote, για όλα σχεδόν τα φανάρια στην πόλη.

Εξήγησε, στη συνέχεια, ότι μιλάμε για παρεμβάσεις στα φανάρια, όπως να αντιλαμβάνονται με αισθητήρες την κυκλοφορία και μπορούν π.χ. να κρατούν τη μία ροή περισσότερο ανοιχτή, δηλαδή να αυτορυθμίζονται. Επίσης, θα υπάρχει και ηχητικό σήμα για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης. Ακόμη, προβλέπει live απεικόνιση της λειτουργίας των σηματοδοτών στην κεντρική πλατφόρμα, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν άμεσα σε περίπτωση βλάβης και να μην βιώνουμε αυτό που γίνεται σήμερα.

• Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών
Προϋπολογισμός: 307.138,00€
Ανάδοχος: AMCO ΑΒΕΕ
Έχει ληφθεί προέγκριση της σύμβασης από τη διαχειριστική Αρχή και βρίσκονται σε αναμονή προσκόμισης δικαιολογητικών από τον ανάδοχο. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλούς διέλευσης πεζών, μέσω της αυτόματης αναγνώρισης παρουσίας πεζών και αυτόματης φωτεινής σήμανσης της διάβασης. Αμέσως, μόλις ενεργοποιηθεί η έξυπνη διάβαση, ενεργοποιείται ταυτόχρονα και το σύστημα ηχητικής ειδοποίησης, το οποίο ενημερώνει τα ΑΜΕΑ ότι μπορούν να τη διασχίσουν με ασφάλεια.

Το Σύστημα Έξυπνης Διάβασης Πεζών αποτελείται από:
• LED Πάνελ, όπου τοποθετούνται στο οδόστρωμα χωρίς να προεξέχουν από την επιφάνεια της ασφάλτου.

• Φωτεινές Πινακίδες σήμανσης διάβασης πεζών, στερεωμένες σε μεταλλικό ιστό στο πεζοδρόμιο.

• Αισθητήρες παρουσίας κίνησης πεζών.

• Κατάλληλες καλωδιώσεις. Η τροφοδοσία παρέχεται από Δημοτικό Φωτισμό.

Συνολικά, θα εγκατασταθούν 12 έξυπνες διαβάσεις και όπως είπε ο αντιδήμαρχος, 2 θα τοποθετηθούν εκτός πόλης (σε δημοτική οδό). Μάλιστα, ανέφερε, ότι πέρα από τη βοήθεια σε οδηγούς και πεζούς, παράλληλα θα αναβαθμιστούν αισθητικά και τα σημεία που θα τοποθετηθούν. Στο σημείο αυτό, τόνισε, ότι δεν επιθυμούν να καρπωθούν εργασία άλλων και για τον λόγο αυτό θέλησε να ευχαριστήσει τον προκάτοχό του, κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, λέγοντας πάντως, ότι ήταν και το μόνο έργο που ενέταξε ο δήμος σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

• Σύστημα Έξυπνης Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων
Προϋπολογισμός: 436.659,80€
Ανάδοχος: AMCO ΑΒΕΕ
Υπεγράφη σύμβαση στις 25/4/2024 και βρίσκονται στο στάδιο παράδοσης λογισμικού που θα γίνει στις 25/10/2024. Όπως είπε ο κ. Βαρέλης, αυτό θα τοποθετηθεί σε 15 κτήρια.

Το «Σύστημα Έξυπνης Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων», το οποίο αποτελεί το 3ο υποέργο του τεχνικού δελτίου, για την παρακολούθηση και διαχείριση μίας ή περισσότερων εγκαταστάσεων (κτηρίων) και θα στοχεύει κυρίως στη διαχείριση ενέργειας, με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση του κόστους και των δαπανών διαχείρισης εγκαταστάσεων του δήμου, καθώς και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης εντός των κτηρίων. Το σύστημα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει εξ αποστάσεως κάθε τύπο συνδεδεμένης συσκευής που είναι εγκατεστημένη σε ένα κτήριο, ανεξάρτητα από το πρωτόκολλο συνδεσιμότητας και τον τύπο μέτρησης.

Βασικές ελάχιστες δυνατότητες ενός συστήματος διαχείρισης κτηρίων θα πρέπει να είναι:
• Η ενσωμάτωση όλων των λειτουργιών του σε ένα ενιαίο περιβάλλον παρακολούθησης και διαχείρισης.

• Η υποστήριξη ανοικτών πρωτοκόλλων επικοινωνίας από πολλαπλούς κατασκευαστές.

• Η υποστήριξη των υφιστάμενων μετρητικών και ελεγκτικών διατάξεων που ήδη χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις, εφόσον αυτές υποστηρίζουν ανοικτά πρωτόκολλα επικοινωνίας.

• Η δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων 24/7 και η λειτουργία αυτοματισμών με βάση αλγορίθμους και κανόνες που είτε εμπεριέχονται στο «σύστημα» είτε τους δημιουργεί ο χρήστης.

• Η δυνατότητα παραγωγής διαβαθμισμένων αναφορών ανάλογα με τον ρόλο του κάθε ενδιαφερόμενου, αναφορές τη δομή των οποίων τις καθορίζει ο χρήστης ανάλογα με τη χρονική περίοδο που καλύπτουν και τον σκοπό που εξυπηρετούν.

• Να ενσωματώνει τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AI) που να εντοπίζει ανωμαλίες στη λειτουργία μιας εγκατάστασης όπως:

- Ενεργειακές ανωμαλίες με βάση την ιστορικότητα και παραμέτρους, όπως η εποχιακή χρήση μιας εγκατάστασης, οι καιρικές συνθήκες κ.ά.

- Λειτουργικές ανωμαλίες μηχανημάτων πριν αυτές καταλήξουν σε βλάβες με επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας και στην δημιουργία κακών περιβαλλοντικών συνθηκών για εργαζόμενους και ενοίκους.

- Η υποστήριξη ιεραρχικής δομής, ώστε να εξυπηρετεί διαφορετικού τύπου κτήρια με μια μόνο εγκατάσταση στον δήμο, (π.χ. Δημαρχείο, σχολεία, αποθήκες, κ.λπ.) και που ένας διαχειριστής να μπορεί να εξυπηρετεί πολλαπλές κτηριακές υποδομές,

• Η υποστήριξη μιας ποικιλίας τρόπων διάδρασης για κάθε έναν από τους χρήστες του, ήτοι:
- Παροχή πολλαπλών επιλογών (menus) για αναλυτικά στοιχεία (analytics), διαμόρφωση των αναφορών, των κανόνων αυτοματισμού, των ειδοποιήσεων προς τους χρήστες κ.λπ. για περιβάλλον desktop και laptop,

- Παροχή εφαρμογής κινητού/tablet για παρακολούθηση της κάθε μετρητικής διάταξης και των ιστορικών της στοιχείων με εύκολο και γρήγορο τρόπο, καθώς και για λήψη ειδοποιήσεων.

Διαβάστε ακόμη

«Κλείνει το σχολείο»: Κυκλοφορία νέου σινγκλ

Συμβαίνει τώρα - Ρόδος: Εντοπίστηκε οβίδα στην παραλία της Ιαλυσού

Γιώργος Νικητιάδης: «Το λάθος της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι έβαλε πολύ νερό στο κρασί της»

Οι μαθητές του 4ου ΓΕ.Λ. διέπρεψαν και φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Πρόσληψη νοσηλεύτριας στη Χάλκη

Γιώργος Νικητιάδης : «Γιατί άργησε η Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ;»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χειροπιαστές οι ενέργειες της κυβέρνησης με στόχο να συγκλίνουν τα νησιά μας προς την αειφορία»

Πρωτόγνωρη η κατάσταση με τη φωτιά αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Κω