Ουγγαρία: Αναδίπλωση της κυβέρνησης για νόμο - φίμωτρο των ΜΜΕ

Ουγγαρία: Αναδίπλωση της κυβέρνησης για νόμο - φίμωτρο των ΜΜΕ

Ουγγαρία: Αναδίπλωση της κυβέρνησης για νόμο - φίμωτρο των ΜΜΕ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 331 ΦΟΡΕΣ

Η κατακραυγή που προκάλεσε η υπερψήφιση στην Ουγγαρία νόμου για τον έλεγχο των ΜΜΕ της χώρας, η οποία αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ, ανάγκασε σε αναδίπλωση την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Η κατακραυγή που προκάλεσε η υπερψήφιση στην Ουγγαρία νόμου για τον έλεγχο των ΜΜΕ της χώρας, η οποία αναλαμβάνει από 1ης Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ, ανάγκασε σε αναδίπλωση την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Σε δηλώσεις του σε ουγγρικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος με πλειοψηφία δύο τρίτων, πρωθυπουργικού κόμματος "Ενωση Ελευθέρων Δημοκρατών", Γιάνος Λαζάρ, άφησε να διαφανεί συμβιβαστική πρόθεση από μέρους της κυβέρνησης για αλλαγές στο συγκεκριμένο νόμο εάν κατά την εφαρμογή του προκύψουν προβλήματα.

"Σε περίπτωση που υπάρξει κατάχρηση του νόμου από τη νέα Αρχή για τα Μέσα Ενημέρωσης ή προκύψουν προβλήματα λόγω αντιρρήσεων, η Βουλή θα προχωρήσει αναμφίβολα σε τροπολογία του", ανέφερε ο Γιάνος Λαζάρ, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως "η κυβέρνηση δεν έχει ως στόχο της έναν πόλεμο κατά του ουγγρικού Τύπου", αλλά τουναντίον θέλει μια βελτίωση των Μέσων Ενημέρωσης μέσα από δραστικότερες ρυθμίσεις.

Σε αντιδράσεις τους, τόσο ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) όσο και μια σειρά κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών, ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, διαπύπωσαν επικρίσεις κατά του νόμου, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει την ελευθερία και τον πλουραλισμό του Τύπου, ενώ αρκετοί έκαναν παραλληλισμούς με απολυταρχικά καθεστώτα και δικτατορικές μεθόδους.

Σαφέστερος από όλους στην καταδίκη της υπερψήφισης του νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν ζήτησε την άμεση επέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των σχεδίων της ουγγρικής κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν, για την οποία έκανε παραλληλισμούς με τον "τελευταίο δικτάτορα" στην Ευρώπη, τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Αναφέροντας ο ίδιος ότι η ΕΕ θεωρείται η αιχμή του δόρατος στον αγώνα σε παγκόσμια κλίμακα για την Ελευθερία της Γνώμης και του Τύπου, χαρακτήρισε τον επίμαχο ουγγρικό νόμο ως "άμεσο κίνδυνο για τη Δημοκρατία, καθώς η διαμόρφωση γνώμης τίθεται κάτω από τον έλεγχο του κράτους και ως εκ τούτου κάτι χειρότερο για τη Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει".

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου πρόσθεσε μάλιστα πως στην περίπτωση της Ουγγαρίας, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μια επέμβαση της ΕΕ αποτελεί ανάμιξη στα εσωτερικά χώρας, καθώς ο ουγγρικός νόμος, "που δεν επιτρέπεται να τεθεί σε ισχύ" όπως είπε, αντιβαίνει στις διακηρυγμένες αξίες 500 εκτομμυρίων Ευρωπαίων.

Με "μεγάλα προβλήματα" που θα προκύψουν για την Ουγγαρία, σε περίπτωση που δεν εκπληρώνει τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ελευθερία του Τύπου, με τα οποία και θα μετρηθεί επακριβώς, απείλησε ο αρχηγός της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Σουλτς.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η καταγγελία από την Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αξιώσουν την απόσυρσή του, καθώς "ο νόμος αυτός είναι κατασταλτικός και σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", όπως επισήμανε ο συμπροεδρεύων της Ομάδας, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Με το νέο νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ημέρα που η Ουγγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2011, η νεοσυσταθείσα Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης "ΝΜΗΗ" θα εποπτεύει, πέραν της δημόσιας ουγγρικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, τόσο ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και το σύνολο των έντυπων Μέσων Ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.

Η νέα Αρχή θα μπορεί, χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο, να εκδίδει διατάγματα και οδηγίες και να επιβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων κατά τού, αφηρημένα και γενικόλογα διατυπωμένου από την ίδια, "δημόσιου συμφέροντος".

Διαβάστε ακόμη

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

Στα «σκαριά» νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Ιράν: Ξεκίνησε επίθεση με δεκάδες drones κατά του Ισραήλ – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Meta: Αδυναμία σύνδεσης σε Facebook και Instagram αναφέρουν χρήστες

Πόλεμος στην Ουκρανία: η ζωή δύο χρόνια μετά τη ρώσικη εισβολή

Ο όρκος του Ιπποκράτη: Από το Ασκληπιείο της Κω στην Ιατρική Σχολή της Αντίς Αμπέμπα

Εμπρηστικός Ερντογάν μετά το «ναι» για τα F16: Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης