Αθωώθηκε Ρώσος τουρίστας για κλοπή και φθορά μνημείου

Αθωώθηκε Ρώσος τουρίστας για κλοπή και φθορά μνημείου

Αθωώθηκε Ρώσος τουρίστας για κλοπή και φθορά μνημείου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 312 ΦΟΡΕΣ

Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο

Στο αρχείο τίθεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου η υπόθεση Ρώσου τουρίστα που κατηγορούνταν για κλοπή και φθορά μνημείου καθώς και αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανάκριση της υπόθεσης αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Ρώσου για την πράξη της αποδοχής και διάθεσης μνημείου αλλά ούτε και για κάποια άλλη.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης όταν στις 19 Σεπτεμβρίου 2008 ο Ρώσος μετέβη στο αεροδρόμιο της Κω προκειμένου να επιβιβαστεί σε πτήση για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Σε έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε ότι στις αποσκευές του υπήρχε μία πέτρινη πλάκα με ανάγλυφο σταυρό. Η πλάκα κατασχέθηκε προκειμένου να διερευνηθεί αν εμπίπτει στο νόμο περί αρχαιοτήτων, ενώ από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω δόθηκε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Τον Φεβρουάριο του 2009 σε βάρος του Ρώσου ασκήθηκε ποινική δίωξη για κλοπή μνημείου, αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος και φθορά μνημείου, καθώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώθηκε ότι η πλάκα που είχε κατασχεθεί ήταν αρχαίο αντικείμενο και δη απότμημα επιθήματος διαχωριστικού αμφικιονίσκου του 6ου αιώνα μ.Χ. και η εμπορική του αξία ανέρχονταν στα περίπου 500 ευρώ.

Η δικαστική συνέχεια της υπόθεσης δόθηκε από τις αρχές της Ρόδου, καθώς με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω, κηρύχθηκαν αναρμόδιες οι ανακριτικές αρχές του Πρωτοδικείου Κω, καθώς όπως προέκυψε από την κατάθεση του Ρώσου στους αστυνομικούς, την πλάκα την είχε αγοράσει από άγνωστο άτομο κατά την επίσκεψη του στις 8 Σεπτεμβρίου 2008 στη Ρόδο και ενώ βρισκόταν στο λιμάνι του νησιού.

Βάσει όμως των στοιχείων της δικογραφίας αλλά και της ευτελούς αξίας της πλάκας δεν προέκυψαν ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων που καταλογίζονταν στο Ρώσο, και το όποιο αδίκημα μπορεί να του καταλογιστεί είναι σε βαθμό πλημμελήματος και έχει παραγραφεί.

Έτσι και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου αποφάσισε με βούλευμα του να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του αλλοδαπούς για την υπόθεση αυτή.

Διαβάστε ακόμη

27χρονος εισέβαλε σε σπίτι και επιχείρησε να ασελγήσει σε 12χρονo

Με δύο πήλινους αμφορείς στην κατοχή του εντοπίστηκε ο 56χρονος που αναζητούσε χρυσό και αρχαιότητες σε υπαίθριο χώρο στην Κάλυμνο

Συνελήφθη 24χρονος που κυκλοφορούσε στη Ρόδο με το διαβατήριο του δίδυμου αδελφού του

Έκλεψαν πορτοφόλι από ξενοδοχείο

35χρονη έκλεψε 4 χρυσές αλυσίδες

Διακινητές μεταναστών επιχείρησαν να εμβολίσουν περιπολικό του λιμενικού στη Ρόδο

Ελεύθερος με όρους αφέθηκε κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν εναντίον 25χρονου για μεταφορά αλλοδαπών